Παιδικό κάθισμα χωρίς πλάτη: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Παιδικό κάθισμα χωρίς πλάτη: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Από μία ηλικία του παιδιού και μετά -συνήθως μετά τα 4-5 χρόνια- το κλασικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου αντικαθίσταται συχνά από το λεγόμενο booster, το οποίο δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία υπερυψωμένη βάση χωρίς πλάτη, πάνω στην οποία κάθεται το παιδί για να βλέπει καλύτερα έξω από το παράθυρο, φορώντας τη συμβατική ζώνη αυτοκινήτου. Η νέα καμπάνια της Britax ονόματι «πετάξτε το booster», ωστόσο, μας έκανε να προβληματιστούμε για το κατά πόσο το εν λόγω κάθισμα είναι πραγματικά ασφαλές για τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με την καμπάνια της Britax, και το σχετικό βίντεο που την συνοδεύει, το booster δεν είναι καθόλου ασφαλές για ένα μικρό παιδί, το οποίο σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να γλιστρήσει έξω από το ζώνη και να βρεθεί ακόμα και στο παρμπρίζ ή στο πλάι του αυτοκινήτου, σπάζοντας το κεφάλι του! Αντίθετα, το παιδί που κάθεται σε ένα booster με πλάτη -ένα κανονικό παιδικό κάθισμα, δηλαδή- δεν διατρέχει κανέναν τέτοιον κίνδυνο, καθώς το σώμα του εφαρμόζει καλά εκεί, με καλή στήριξη στο κεφάλι και τον αυχένα.

Με λίγα λόγια, το booster χωρίς πλάτη κρίνεται ανεπαρκές σε θέματα ασφάλειας, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο:

Η Βρετανική Ένωση Καταναλωτών συμφωνεί ότι τα booster με πλάτη είναι πολύ πιο ασφαλή από τα απλά γιατί συγκρατούν πολύ καλά ένα παιδί στην θέση του σε περίπτωση ατυχήματος. Αντίθετα, καθώς με τα booster χωρίς πλάτη η ζώνη του αυτοκινήτου δεν εφαρμόζει καλά στο παιδί, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μάλιστα, επειδή η ζώνη δεν εφαρμόζει καλά, συχνά το παιδί τείνει να μην την φορά όπως πρέπει, παρά να την κατεβάζει π.χ. κάτω από τις δύο μασχάλες του, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι ειδικοί, αν το παιδί σας δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε η ζώνη του πίσω καθίσματος να εφαρμόζει καλά στο σώμα του, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα παιδικό κάθισμα με πλάτη και ενσωματωμένες ζώνες.

Πηγή: telegraph.co.uk

v