Διαβάζει... ανοιχτό βιβλίο
Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα. Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο θα πρέπει να κάνετε, αυτό είναι να διαβάζετε στα παιδιά σας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο σχολείο, ενώ κάθε φορά που τα φέρνετε σε επαφή με ένα βιβλίο, ενισχύετε τις δεξιότητές τους στη γραφή και την ανάγνωση. Επίσης, τα ενθαρρύνετε να αγαπήσουν το διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να σταματήσετε όταν το παιδί σας μάθει να διαβάζει. Επιλέξτε ιστορίες που ξεπερνούν το αναγνωστικό του επίπεδο. Ακόμα και αν νιώθετε κουρασμένη στο τέλος της ημέρας, προσπαθήστε να διαθέσετε έστω και λίγα λεπτά για να διαβάσετε μαζί του ένα βιβλίο.
Ρίξτε το έξω
Δεδομένου ότι η εκπαίδευση απομακρύνεται πλέον από τη παραδοσιακή μέθοδο του «μιλάω και γράφω στον πίνακα», το παιδί σας πιθανώς να βρει περισσότερα θετικά ερεθίσματα σε μια πιο διαδραστική μέθοδο εκμάθησης. Πώς θα του την παρέχετε; Όχι μέσα στο σπίτι, αλλά έξω από αυτό, στη φύση. Μια μονοήμερη εκδρομή που θα συνδυάζει διασκέδαση με μάθηση, μια βόλτα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο των ζώων ή σε ένα μουσείο, χωρίς βαρετές αναλύσεις βιβλίων και αυστηρά διαγωνίσματα.
Δουλειές σπιτιού
Οι ασκήσεις που έχει να κάνει το παιδί στο σπίτι, συνήθως το βοηθούν να καταλάβει καλύτερα όσα έμαθε στο σχολείο. Επομένως, το να μάθει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτές, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Αν και θα πρέπει να είστε σε… ετοιμότητα να το βοηθήσετε σε οποιοδήποτε πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά αντισταθείτε στην εύκολη λύση του να τις κάνετε εσείς, μόνο και μόνο για να τις «ξεπετάξετε». Αν γκρινιάζει και βαριέται να τις κάνει, πείτε του ήρεμα πως όσο πιο σύντομα ξεκινήσει να τις δουλεύει, τόσο πιο σύντομα θα… βγουν από τη μέση. Ωστόσο, εάν οι εργασίες για το σπίτι γίνονται κάθε μέρα... «μεσανατολικό», ίσως χρειαστεί να συζητήσετε με τον δάσκαλο του παιδιού.
Μαμά, πού είναι το...
Αν ξεχνάει μόνιμα ποιες εργασίες έχει να κάνει ή ψάχνει κάποιο βιβλίο που ποτέ δεν βρίσκει, τότε χρειάζεται βοήθεια να αναπτύξει τις οργανωτικές ικανότητές του. Τα παιδιά μαθαίνουν με βάση τα παραδείγματα, επομένως αν ούτε εσείς είστε από τη φύση σας μεθοδικός τύπος, προσπαθήστε να υιοθετήσετε καλές συνήθειες ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η ζωή γίνεται πολύ πιο εύκολη έτσι. Οργανώστε μαζί το υπνοδωμάτιό του, καθαρίζοντας τα ράφια και δημιουργώντας διαθέσιμους χώρους, και αγοράστε του φακέλους και κουτιά για τοποθέτηση των πραγμάτων. Όταν τελειώσει η τακτοποίηση, βοηθήστε το να βρει τρόπους ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του και θυμίστε του να ετοιμάσει την σχολική τσάντα αμέσως μόλις τελειώσει τα μαθήματά του.
Όταν ανάβουν τα αίματα
Είναι ενοχλητικό να νιώθεις ότι το παιδί σου δεν μελετά όσο θα έπρεπε. Πρέπει όμως να προσπαθήσετε να μην έρθετε σε σύγκρουση, καθώς η κακή ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να κάνει το παιδί να πεισμώσει μόνο και μόνο για να σας εκνευρίσει παραπάνω. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα πρότυπα μπορούν να βοηθήσουν. Αν για παράδειγμα τα παιδιά δουν ότι κάποιος που θαυμάζουν, περνάει καλά στο σχολείο, τότε θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο.
Θετικό κλίμα
Με τη μεγάλη πίεση που ασκείται για ακαδημαϊκή επιτυχία, συχνά μπορεί να πέσουμε στο σφάλμα να επικεντρωθούμε στις αδυναμίες των παιδιών μας αντί να τα επαινούμε όταν καταφέρνουν κάτι καλό. Να θυμάστε να αναγνωρίζετε τα ταλέντα και τις προσπάθειες των παιδιών σας, ειδικά όταν αυτά έχουν κάνει πραγματικά μεγάλη πρόοδο. Στο κάτω κάτω, κάθε επίτευγμα βοηθά την αυτοπεποίθηση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την δυνατότητα μάθησης. Στις μέρες μας, όπου η έμφαση δίνεται πολύ σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η γλώσσα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ως μεγάλη επιτυχία όταν το παιδί παίρνει ένα μουσικό δίπλωμα, διακρίνεται σε αθλητικές επιδόσεις ή κερδίζει σε κάποιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό.
«Θέλω τον χώρο μου»
Στην ιδανική περίπτωση, όλοι έχουν ένα δωμάτιο για τον εαυτό τους, όπου μπορούν να διαβάσουν με την ησυχία τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, συζητήστε με το παιδί σας για το πώς μπορείτε να βρείτε μια λύση από κοινού ώστε να έχει το χώρο που χρειάζεται. Εν τω μεταξύ, καλό θα ήταν, όταν έχει διαγωνίσματα ή πολύ διάβασμα, να αφαιρέσετε από το δωμάτιό του πειρασμούς και ό,τι μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή, όπως το Play Station ή το X-Box. Αποφύγετε απαγορεύσεις εξόδου και προτιμήστε να κάνετε με το παιδί σας διαπραγματεύσεις. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, εκ των προτέρων μια συγκεκριμένη ώρα στην ημέρα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο την οποία θα αφιερώνει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θα το θεωρήσει πιο δίκαιο.
Η αίσθηση του χρόνου
Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στις εξετάσεις. Ωστόσο, πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικοι) είναι πολύ ανοργάνωτα. Για άλλη μια φορά. τη μεγαλύτερη σημασία έχει να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Αν, παραδείγματος χάριν, καθυστερείτε πάντα στα ραντεβού σας, οι πιθανότητες να μην έχει σωστή αίσθηση του χρόνου και το παιδί σας είναι πολύ μεγάλες. Καθίστε μαζί του, ρωτήστε το τι πρέπει να κάνει και βοηθήστε το να οργανωθεί.
Ο ύπνος θρέφει το παιδί
Κανένα παιδί δεν μπορεί να μελετήσει αποτελεσματικά αν είναι εξαντλημένο. Επομένως βεβαιωθείτε ότι έχει κοιμηθεί αρκετά. Παρά το γεγονός ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι 12 ετών χρειάζονται περίπου 11-12 ώρες ύπνου, ενώ οι νέοι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες. Εάν ανησυχείτε για τις συνήθειες ύπνου, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει «κολλήσει» με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή με την τηλεόραση και καθυστερεί να κοιμηθεί.
Πηγή: iVillage