Αδυνάτισμα
Τι σημαίνει όμως καλή διατροφή στην εγκυμοσύνη; Πρώτα από όλα, μην ξεκινήσετε διατροφή για απώλεια βάρους! Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να χάσετε βάρος. Θα πρέπει να έχετε μια καλή και θρεπτική διατροφή για να μην έχετε κανένα πρόβλημα με την απώλεια του βάρους που πήρατε στην εγκυμοσύνη, μετά τη γέννηση του μωρού σας. Εάν είστε λιποβαρής ή υπέρβαρη - τότε ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα ειδικό διατροφικό πρόγραμμα ξεκινώντας ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Συζητήστε το με τον γιατρό σας, αυτός είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει.
Βάρος στην εγκυμοσύνη
Πολλές έγκυοι ανησυχούν για το βάρος που παίρνουν κατά την εγκυμοσύνη. Ένα εύρος 8 έως 16 κιλών είναι φυσιολογικό, ακόμα όμως κι αν κάποια αποκλίνει για λίγο, δεν έχει τόσο σημασία. Φυσικά, εάν πάρετε περισσότερα από 20 κιλά θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο μετά την εγκυμοσύνη για να τα χάσετε. Έτσι, παρόλο που δεν θα πρέπει να κάνετε δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη σαν δικαιολογία για να αυξήσετε δραστικά τη συχνότητα των γευμάτων!
H έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί μία διατροφή από τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα, για καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου της (έχει διαπιστωθεί ότι 1 στις 2 εγκύους έχουν λίγο ανεβασμένο ζάχαρο). Θα πρέπει, επίσης, να μειώσει τους υδατάνθρακες που λαμβάνει, να μην αποτελούν δηλαδή παραπάνω από το 40-50% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και το υπόλοιπο ποσοστό να αποτελείται από πρωτινή και λίπος.
Λιγούρες
Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν λιγούρες για ορισμένα τρόφιμα κατά την εγκυμοσύνη τους, αλλά οι λιγούρες δεν θεωρούνται αποτέλεσμα ανεπαρκούς σίτισης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε τρόφιμα που θέλετε, εφόσον τρώτε με μέτρο για να αποφύγετε την πρόσληψη μεγάλου βάρους.
Σπανιότερα, ορισμένες έγκυοι λιγουρεύονται πράγματα που δεν είναι τρόφιμα, για παράδειγμα, κόλλα κολλαρίσματος ή πηλό. Αυτό είναι σημάδι μιας επικίνδυνης κατάστασης που ονομάζεται Pica. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενημερώστε το γιατρό σας.
Ωφέλιμες ουσίες και τροφές
ΠΡΩΤΕΪΝΗ: Οι έγκυοι γυναίκες χρειάζονται περίπου 60 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ένα φλυτζάνι γάλα ή τριάντα γραμμάρια κόκκινου κρέατος περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνη. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, οι φακές, τα καρύδια, τα αβγά και το τυρί. Αποφύγετε μη παστεριωμένα, μαλακά τυριά όπως το μπρι. Επίσης, αποφύγετε τα ωμά αβγά, τα ωμά ή λίγο ψημένα κρέατα γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια που είναι δυνατό να βλάψουν το έμβρυο.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Το ασβέστιο χρειάζεται κατά την εγκυμοσύνη για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών του μωρού. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά την εγκυμοσύνη είναι περίπου 1.200 mg την ημέρα. Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Θα πρέπει να τρώτε τέσσερις μερίδες τροφίμων πλούσιες σε ασβέστιο καθημερινά. Ένα ποτήρι γάλα το βράδυ πριν τον ύπνο αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς «κρατά» χορτάτο τον οργανισμό όλο το βράδυ.
ΣΙΔΗΡΟΣ: Χρειάζεστε 15 έως 30 mg την ημέρα. Τα ψάρια, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μαγειρεμένα αβγά και το κόκκινο κρέας είναι καλές πηγές σιδήρου. Ορισμένες γυναίκες παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, αλλά εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε σίδηρο ενδεχομένως να μην χρειάζεστε συμπληρώματα.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ: Οι περισσότερες έγκυοι, κατά το τελευταίο τρίμηνο οπότε έχουν αυξήσει σημαντικά το βάρος τους, χρειάζονται περί τις 200-300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε δύο φλιτζάνια άπαχο γάλα, ένα κύπελλο παγωτό, ένα κουλούρι με τυρί κρέμα ή ένα σάντουιτς με τόνο.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Ενώ οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία πιθανώς δεν είναι απαραίτητα για γυναίκες που έχουν ισορροπημένη διατροφή, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι δεν βλάπτουν και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Ιδιαίτερα σημαντικό, για τους λαούς της Ευρώπης, θεωρείτε το φυλλικό οξύ. Τα συμπληρώματα δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα συμπεριλάβετε στην προγενετική δίαιτα. Διατηρείτε όλες τις βιταμίνες και τα σκευάσματα σιδήρου σε συσκευασίες με καπάκι μακριά από παιδιά, για να αποφύγετε τυχόν υπερδοσολογίες.
Το μωρό σας χρειάζεται ελάχιστα μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων από το συνηθισμένο. Η ιδιαίτερη περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει να έχετε περίεργες διατροφικές επιθυμίες, αλλά πέρα από αυτό, εφόσον ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, το μωρό σας θα μεγαλώνει χαρούμενο και υγιές στην κοιλιά σας.