Ετοιμάστε τη βαλίτσα
Έχετε άπειρο ελεύθερο χρόνο; Γιατί δεν τον αφιερώνετε με το να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πάντα έτοιμα στη βαλίτσα που θα πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο, όταν έρθει η μεγάλη στιγμή; Όσο για το τι θα βάλετε μέσα, βρείτε εδώ μία λίστα με όλα όσα θα σας φανούν χρήσιμα για τον τοκετό και τις πρώτες μέρες μετά την άφιξη του μωρού σας.
Φροντίστε για την επαγρύπνηση του συντρόφου σας
Καθώς πλησιάζει η μέρα του τοκετού, θα είστε συνεχώς εκνευρισμένη, γι’ αυτό χρειάζεται να ξέρετε ότι ο σύντροφός σας είναι έτοιμος να αναλάβει δράση μόλις πάρει το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Είναι υποχρέωσή του να έχει το κινητό συνεχώς φορτισμένο και να βρεθεί στο τιμόνι μόλις δώσετε το σύνθημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και οι δύο μαζί σας τον τηλεφωνικό αριθμό του νοσοκομείου και ότι έχει βρει τη συντομότερη διαδρομή προς τα εκεί – μια δοκιμή σε ώρα αιχμής θα του δώσει μια ιδέα για το πόσο χρόνο απαιτεί να φτάσετε στο μαιευτήριο.
Βοηθήστε την κατάσταση
Λιγότερο από 5% των μωρών γεννιούνται στην εκτιμώμενη ημερομηνία και αν η δική σας έχει έρθει και έχει περάσει, ίσως αναρωτιέστε αν… θα γεννήσετε ποτέ. Στις 42 εβδομάδες, ο γιατρός πιθανόν να σας συμβουλεύσει να κάνετε επαγωγικό τοκετό, αλλά στο μεταξύ γιατί δεν δοκιμάζετε μερικούς φυσικούς τρόπους για να δείξετε στο μωρό τον δρόμο της εξόδου; Το περπάτημα, τσάι από φύλλα σμέουρου και η κατανάλωση κάρι υποτίθεται ότι βοηθούν. Είναι ασαφές αν είναι πράγματι αποτελεσματικά, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχετε τίποτα να χάσετε δοκιμάζοντας.
Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο
Με το να κάθεστε απλώς και να περιμένετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε ή/και να βαρεθείτε. Γι’ αυτό κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με το να πλύνετε τα μωρουδιακά, να ετοιμάσετε τα είδη προσωπικής υγιεινής σας, να μαγειρέψετε μερικά φαγητά για να βάλετε στην κατάψυξη και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μια άλλη εναλλακτική είναι να εκμεταλλευθείτε αυτές τις μέρες για να ασχοληθείτε με… εσάς, να δείτε φίλους, να διαβάσετε ή να δείτε μια ταινία. Πιστέψτε μας, θα περάσει καιρός μέχρι να σας ξαναδοθεί η ευκαιρία.
Η γνώση είναι δύναμη
Καθώς η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της, θα είστε συνεχώς σε εγρήγορση για τις ενδείξεις του τοκετού. Γι’ αυτό πληροφορηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο. Επιπλέον, το να γνωρίζετε τι σας περιμένει, θα σας διευκολύνει πολύ την ώρα του τοκετού. Διαβάστε τα διαφορετικά στάδια του τοκετού και σκεφτείτε πώς θα διαχειριστείτε τις συσπάσεις, πότε θα τηλεφωνήσετε στον γιατρό και ποια παυσίπονη μέθοδο θέλετε να ακολουθήσετε.
Κοιμηθείτε
Είστε κουρασμένη επειδή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Οι τελευταίες μέρες είναι εξαντλητικές, καθώς οι καούρες, η συνεχώς γεμάτη κύστη και ένα μυαλό που δεν σταματάει να σκέφτεται για το τι πρόκειται να συμβεί, είναι ικανά να σας εμποδίσουν να χαλαρώσετε όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Θα χρειαστείτε όλη την ενέργειά σας, γι’ αυτό ξεκουραστείτε όποτε και όπου μπορείτε. Αν το βράδυ δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι, δοκιμάστε να κάνετε μεσημεριανούς ύπνους. Κόψτε την καφεΐνη, αποφύγετε το αλκοόλ και βάλτε πολλά μαξιλάρια για να υποστηρίξετε την κοιλιά, τη μέση και τους γοφούς σας. Η ήπια άσκηση επίσης θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα, ακόμη και αν το μόνο που μπορείτε να κάνετε πλέον, είναι περπάτημα.
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε
Είναι φυσικό να αισθάνεστε αγχωμένη μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Κάθε τοκετός είναι διαφορετικός, γι’ αυτό ακόμη κι αν δεν είναι η πρώτη σας φορά, παραμένει ένα βήμα στο άγνωστο. Ωστόσο, το υπερβολικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, να παρατείνει τη διάρκεια και να προκαλέσει την παρέμβαση των γιατρών, γι’ αυτό αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώνετε κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένη. Κάντε ένα μπάνιο, ξαπλώστε στον καναπέ παρέα με ένα βιβλίο, κάντε ασκήσεις αναπνοών ή διαλογισμό, για να καθαρίσετε το μυαλό σας. Συμπληρωματικές θεραπείες, όπως το μασάζ, η υπνοθεραπεία και ο βελονισμός, μπορούν να βοηθήσουν για να κρατήσετε υπό έλεγχο το άγχος.
Αναπνεύστε σωστά
Η χαλάρωση είναι πιο εύκολη να την λέμε παρά να την εφαρμόζουμε όταν πονάμε, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το υπερβολικό άγχος ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος στη μήτρα και επιμηκύνοντας τη διάρκεια του τοκετού. Οι σωστές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να κάνετε τις συσπάσεις πιο αποτελεσματικές και να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές, κανονικές αναπνοές, μετρώντας μέχρι το 3 ή το 4 στην εισπνοή και άλλο τόσο στην εκπνοή. Έτσι, εσείς θα είστε πιο ήρεμη και το μωρό σας θα παίρνει περισσότερο οξυγόνο.
Συνεχώς σε κίνηση
Η συνηθισμένη εικόνα της ετοιμόγεννης είναι αυτή μιας γυναίκας ξαπλωμένης ανάσκελα με τα πόδια ψηλά. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι το ξάπλωμα καθυστερεί τον τοκετό και οι συσπάσεις είναι πιο επώδυνες. Γι’ αυτό, μείνετε στην κίνηση και σε όρθια θέση όσο το δυνατόν περισσότερο. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα διαχειριστείτε τον πόνο καλύτερα και θα αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο, ενώ η βαρύτητα θα βοηθήσει το μωρό να κατέβει ευκολότερα. Περπατήστε και πειραματιστείτε σε διαφορετικές θέσεις. Δοκιμάστε καθιστή, γερμένη μπροστά ή στα τέσσερα, ενώ η μαία θα σας βοηθήσει να βρείτε την πιο βολική για σας.
Μην κοιτάτε το ρολόι
Ο τοκετός θέλει υπομονή και ακόμη και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν στιγμές όπου δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα και αναρωτιέστε πόσες ώρες θα πάρει. Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, κάντε ένα μπάνιο ή ένα ντους και ξεκουραστείτε όσο μπορείτε ακόμα. Μετρώντας τα λεπτά, θα κάνετε τον χρόνο να κυλάει ακόμη πιο αργά και θα σας αγχώσει αν νομίζετε ότι η διαδικασία δεν είναι όσο γρήγορη θα περιμένατε. Γι’ αυτό απενεργοποιήστε τα ρολόγια και ακούστε το σώμα σας. Εξάλλου, μια μέρα θα αναπολείτε και θα νομίζετε ότι όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή.
Πηγή: iVillage