Μαρίνα Παρασχάκη: Αθήνα, Ελλάδα
Το κρατικό χρέος έχει φύγει από τις οθόνες της τηλεόρασης και έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Η αρχιτέκτονας Μαρίνα Παρασχάκη εξηγεί πως τώρα θα έπρεπε κανονικά να παίρνει σύνταξη.
«Δεν έχω πάρει τίποτα τους τελευταίους 6 μήνες. Σκεφτόμαστε τα πάντα, τους λογαριασμούς, τα χρέη, τι πρέπει να πληρώσουμε πρώτο και τι δεύτερο», λέει.
«Δεν έχω αγοράσει ρούχα ή παπούτσια τον τελευταίο χρόνο. Κόβουμε από τα πάντα, δεν τρώμε τόσο κρέας όσο τρώγαμε και γενικά είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις ποσότητες του φαγητού που τρώμε. Ψυχολογικά μας έχει επηρεάσει πολύ», συνεχίζει.
«Δεν διαφωνώ με το να πληρώνουμε φόρους, αλλά θέλω η χώρα μου να αναπτυχθεί και να προσφέρει θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από το ότι οι Γερμανοί μάς δίνουν χρήματα. Δεν είναι τόσο απλό: δώστε μας λεφτά, αλλά τι να πάρετε; - πάρτε τα νησιά μας και χτίστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Πώς βοηθά αυτό την ανάπτυξη της χώρας μας;», αναρωτιέται.
Εμίλια Αντζελίνο: Νάπολη, Ιταλία
Η ιταλική οικονομία μαστίζεται από χρόνια προβλήματα, τα οποία έχουν φέρει τη γειτονική χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η Εμίλια Αντζελίνο περιγράφει την καθημερινότητά της.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μαρίνα στην Ελλάδα ακούγονται οικείες – η κατάσταση στην Ιταλία είναι λίγο καλύτερη, αλλά μόνο λίγο. Από τότε που η οικονομία μας υιοθέτησε το ευρώ, τα πράγματα πάνε άσχημα για μας και η ζωή είναι πλέον πολύ πιο ακριβή. Νιώθουμε στο πετσί μας όλα τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση, και η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Αν και είμαι εκπαιδευμένη μικροβιολόγος, δεν μπορώ να βρω δουλειά. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τον νότο, το ίδιο ισχύει για όλη τη χώρα», σημειώνει.
Πιστεύει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ιταλία είναι η φοροδιαφυγή. «Αν κοιτάξεις τους φόρους που πληρώνω, είναι γελοίο που άνθρωποι πλουσιότεροι από μένα, δεν πληρώνουν τόσα πολλά. Άνθρωποι σαν κι εμάς δεν πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για το χάος που έχουν προκαλέσει οι τράπεζες και οι πολιτικοί. Την ίδια στιγμή, όταν πρέπει να αγωνιστούμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις έχουν κάνει περιουσίες από αυτή την κατάσταση, για παράδειγμα τραπεζίτες, διεφθαρμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν φόρους. Τώρα αυτοί οι ίδιοι προσπαθούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αγοράζοντας σπίτια στο Λονδίνο για παράδειγμα. Αντιθέτως, θα έπρεπε τώρα να πληρώνουν για να διορθώσουν αυτό το οικονομικό χάος. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι έχουν πληρώσει τους φόρους τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ψέμα, έχουν βγάλει λεφτά εξαιτίας μιας κατάστασης στην οποία άλλοι έχουν χάσει τα πάντα, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουν», καταλήγει.
Ντανιέλα Μορόζ: Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η Γερμανία είναι για πολλούς, και όχι μόνο για τους Έλληνες, ο «κακός» της ευρωζώνης. Πώς βλέπει, όμως, τα πράγματα μία Γερμανίδα;
Η Ντανιέλα Μόροζ είναι δασκάλα και μητέρα ενός γιου 1 έτους, η οποία εργάζεται με μερική απασχόληση. «Εργάζομαι μέχρι 4 ώρες την εβδομάδα, καθώς προτιμώ να μένω στο σπίτι. Το κάνω λιγότερο για τα λεφτά και περισσότερο για να κρατώ τον εαυτό μου σε επαγγελματική εγρήγορση. Δεν μου είναι απαραίτητο να δουλέψω», εξηγεί.
«Η κρίση δεν με έχει επηρεάσει προσωπικά αλλά καταλαβαίνω πώς αισθάνεται η Μαρίνα επειδή όταν ο σύζυγός μου ήταν άνεργος πέρυσι, είχαμε τα ίδια ψυχολογικά προβλήματα με τα λεφτά. Είναι γεγονός ότι είχαμε κρατική βοήθεια, ωστόσο έπρεπε να κάνουμε οικονομία και να σκεφτούμε πού να κόψουμε και για ποιο πράγμα να κρατήσουμε χρήματα».
«Στη Γερμανία, αυτοί που έχουν δουλειά είναι μια χαρά, αλλά αυτοί που είναι άνεργοι, αγωνίζονται για την επιβίωση. Φυσικά, τα άτομα που έχουν πολλά προσόντα, θα έπρεπε να βρίσκουν εύκολα εργασία. Αν η Μαρίνα ήταν στη Γερμανία, δεν θα χρειαζόταν να ψάξει για δουλειά».
Δηλώνει ότι συμπάσχει με οποιονδήποτε βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και διευκρινίζει ότι το ίδιο ισχύει και με όλους τους Γερμανούς.
«Η Α. Μέρκελ προσπάθησε να πει στην Ευρώπη ότι η Γερμανία θα σας δώσει χρήματα και θα προσπαθήσει να σας βγάλει από την κατάσταση, αλλά ως αντάλλαγμα θα πρέπει να αντιστρέψετε ορισμένες συνθήκες και αν δεν το κάνετε, δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε γιατί δεν μπορούμε να σας χρηματοδοτούμε επ’ άπειρον με χρήματα που δεν πάνε στα σωστά μέρη. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι καλά κάνει».
Πηγή: BBC