5 καλοκαιρινές συνταγές

5 καλοκαιρινές συνταγές

Το mama365 ετοίμασε ένα άκρως καλοκαιρινό τραπέζι, από τη σαλάτα μέχρι το απεριτίφ, και σας το παρουσιάζει.

Σαλάτα: Πράσινη ιταλική σαλάτα

Τι θα χρειαστείτε
2 μέρη σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε μπουκιές
1 μέρος σαλάτα λόλα κόκκινη κομμένη σε μπουκιές
1 μέτρια κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε λωρίδες
4-5 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλλες
2 κουταλιές σούπας τυρί παρμεζάνα
1 κουταλιά σούπας κουκουνάρι

Για το dressing:
4 κουταλιές σούπας κόκκινο ξύδι
2 κουταλιές σούπας λάδι
Σκορδοπίπερο & αλάτι
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη

Τι θα κάνετε: Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ. Σε ένα μικρό βαζάκι ή στο μπλέντερ, τοποθετήστε τα υλικά για το dressing, προσθέστε μία κουταλιά σούπας νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίξτε το dressing πάνω από τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και τα κουκουνάρια.

Ορεκτικό: Τραγανά φαλάφελ

Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι ρεβίθια (μουλιασμένα όλο το βράδυ στο νερό και σουρωμένα)
1 φλιτζάνι φάβα (μουλιασμένη επίσης όλο το βράδυ και σουρωμένη)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ή σκόνη)
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι σουσάμι
½ φλιτζάνι ρεβιθάλευρο
¼ φλιτζανιού πλιγούρι
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
¼ κουτάλι σούπας αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο πιπέρι
Ηλιέλαιο
Αραβικές πίττες

Τι θα κάνετε: Αλέστε τα ρεβίθια και τη φάβα στο μπλέντερ. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το μείγμα να δέσει για μία ώρα. Πλάστε το σε μπαλάκια, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι. Τηγανίστε σε φριτέζα, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, για τέσσερα λεπτά περίπου. Σερβίρετε τυλιγμένα σε αραβικές πίττες, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι, ή σκέτα.

Κυρίως πιάτο: Λαβράκι στο χαρτί

Τι θα χρειαστείτε
Ένα μεγάλο λαβράκι (γύρω στο 1 με 1μιση κιλό)
½ ματσάκι φρέσκο μάραθο
Λίγα κλαράκια μαντζουράνα
1 ματσάκι μαϊντανό
3-4 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα τους)
3 λεμόνια με την φλούδα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χαρτί ψησίματος

Τι θα κάνετε: Πλένετε το ψάρι -καλό είναι να το αγοράσετε καθαρισμένο- και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Απλώνετε στον πάγκο δύο μεγάλα, μακρόστενα χαρτιά ψησίματος, το ένα δίπλα στο άλλο, και άλλα δύο από πάνω τους σταυρωτά, ώστε να σχηματιστεί ένα αυτοσχέδιο ταψάκι. Βάζετε πάνω τα μυρωδικά, τα σκόρδα και τις φέτες λεμονιού. Έπειτα αλατίζετε καλά το ψάρι, μέσα και έξω, και το ακουμπάτε και αυτό από πάνω. Ρίχνετε το λάδι σε όλη την επιφάνεια και κλείνετε προσεκτικά το χαρτί, ώστε να σχηματιστεί ένα πακέτο. Το ακουμπάτε σε ένα ταψάκι, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Σερβίρετε με βραστά λαχανικά.

Γλυκό: Φραουλένιο γλυκό με πτι-μπερ

Τι θα χρειαστείτε
500 γρ. φράουλες, πλυμένες
600 ml κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια (σκόνη ή σε υγρή μορφή)
½ κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο (προαιρετικό)
1 πακέτο Petit beurre (Παπαδοπούλου)
50 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια

Τι θα κάνετε: Βάλτε στην άκρη μερικές φράουλες που θα τις χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα. Κόψτε τις υπόλοιπες σε λεπτές φέτες. Με ένα μίξερ χειρός χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος. Προσθέστε την άχνη, τη βανίλια και το ροδόνερο και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε μία πιατέλα βάλτε μία μικρή κουταλιά σαντιγί και κατόπιν τοποθετήστε από πάνω έξι μπισκότα. Καλύψτε τα με μία στρώση σαντιγί και στη συνέχεια απλώστε ένα στρώμα από τις φράουλες. Συνεχίστε για δύο φορές μέχρι να έχετε τρείς στρώσεις από μπισκότα. Καλύψτε το τελευταίο στρώμα με σαντιγί και προσθέστε μερικές φράουλες.

Για να φτιάξετε τη σος από σοκολάτα ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και προσθέστε τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο και γυαλιστερό. Με ένα κουταλάκι περιχύστε με γρήγορες κινήσεις πάνω από το γλυκό.

Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα μπισκότα. Σερβίρετε με επιπλέον φράουλες και σος σοκολάτας.

(συνταγή από queen.gr)

Απεριτίφ: Παγωμένο τσάι με μέλι και λεμόνι

Τι θα χρειαστείτε
3 λίτρα νερό
250 γρ. μέλι
10 φακελάκια τσάι
½ - 1 λεμόνι

Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε το νερό σε μία κατσαρόλα βουτώντας τα φακελάκια με το τσάι μέσα. Ρίχνετε μέσα το μέλι και το διαλύετε ανακατεύοντας. Προσθέτετε και το νχυμό του λεμονιού και ανακατεύετε. Αφού κρυώσει το βάζετε σε 6 άδεια μικρά μπουκάλια νερού και μερικά τα βάζετε στο ψυγείο (κατανάλωση σε 3 μέρες) και άλλα στην ψύξη για όσο θέλετε.

(συνταγή από greekmasa.gr)

 

v