Μην λέτε ψέματα
Δεν είναι εύκολο να πείσετε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θα θέλατε ούτε εσείς να κάνετε, π.χ. να πάρει ένα φάρμακο ή να διαβάσει. Με το να του λέτε, όμως, «δεν έχει δυσάρεστη γεύση» ή άλλα παρεμφερή ψέματα το μόνο που καταφέρνετε είναι να χάνετε την αξιοπιστία σας –και να του δείχνετε ότι μερικές φορές δεν πειράζει να λέει κανείς ψέματα.
Μην λέτε πάντα «ναι»
Κάθε υπεύθυνος γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Η αγάπη σας, όμως, δεν μετριέται με τα πράγματα που προσφέρετε αλλά με τα όρια που θέτετε και με την προσοχή που δίνετε στο παιδί. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, να βάζετε φρένο στην δημιουργικότητα του παιδιού λέγοντας συνέχεια «όχι». Το μυστικό κρύβεται στην ισορροπία και την δικαιοσύνη.
Μη βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας
Όπως το σφουγγάρι που ρουφά όλο το νερό που υπάρχει γύρω του, έτσι και το παιδί σας απορροφά κάθε σας λέξη. Αν διαρκώς το υποβάλλετε σε χαρακτηρισμούς, θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι είναι χαζό, ενοχλητικό, χοντρό, άσχημο ή ό,τι άλλο του λέτε ότι είναι. Κανείς δεν είναι τέλειος –ούτε εσείς.
Μην συγκρίνετε
Το παιδί σας πασχίζει καθημερινά να κερδίσει με κάθε τρόπο την προσοχή σας. Λέγοντάς του διαρκώς πράγματα όπως «ο αδερφός σου είναι καλύτερος από εσένα», «ο φίλος σου μπορεί να το κάνει –εσύ γιατί δεν μπορείς;», «γιατί δεν είσαι και εσύ όπως αυτό το κοριτσάκι;», καταστρέφετε το «εγώ» του παιδιού σας. Όταν συμβαίνει αυτό μειώνεται η αυτοπεποίθησή του και χτίζονται οι βάσεις της εσωτερικής του επανάστασης, η οποία κάποια στιγμή σίγουρα θα ξεσπάσει! Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.
Μην κριτικάρετε
Όσο κακή κι αν είναι η ζωγραφιά που σας έφερε, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν άμορφο κύκλο με 4 γραμμές να προεξέχουν, επαινέστε την προσπάθεια του παιδιού σας και δείξτε την ζωγραφιά του και στους άλλους με καμάρι. Θαυμάστε τις νίκες των παιδιών σας με θετικά σχόλια και αποφύγετε να κατακρίνετε τον τρόπο που μελετούν, που ντύνονται, τους φίλους τους και τις επιλογές τους.
Μην λέτε πράγματα που δεν θα θέλετε να ακούσετε
Αυτά περιλαμβάνουν βωμολοχίες, κακό χιούμορ, επιθετικά λόγια, κουτσομπολιά εναντίον άλλων, γκρίνια και παράπονα για τα πάντα ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε πως σας υποτιμά και δεν θα θέλατε ποτέ να ακούσετε να λέει το παιδί σας.
Μην του επιρρίπτετε ευθύνες
Η ζωή πολλών μαμάδων και μπαμπάδων δεν είναι εύκολη –δουλειά, προβλήματα, υποχρεώσεις, κούραση, εκκρεμότητες οδηγούν σε στρες και εξάρσεις. Και δεν είναι λίγα τα παιδιά που εισπράττουν αυτή την κακή ψυχολογία των γονιών ως δική τους ευθύνη. Αν το σπίτι σας είναι άνω-κάτω από κάθε άποψη, το παιδί σας είναι ο τελευταίος υπεύθυνος γι'αυτό, οπότε μην το κατηγορείτε. Υποχρέωση των γονιών είναι να αναλαμβάνουν να λύνουν οι ίδιοι τα όποια προβλήματα τους ταλανίζουν, διασφαλίζοντας την ηρεμία και την ασφάλεια για τα παιδιά τους.
Πηγή: Familyshare