Υλικά:
300 γρ. έτοιμη ζύμη
200 γρ. φρεσκοπλυμένο σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
150 γρ, φέτα
150 γρ. χοντροτριμμένο κασέρι
Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το φρεσκοπλυμένο σπανάκι αφού το ψιλοκόψετε με ένα κοφτερό μαχαίρι. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατίζετε τα υλικά και με το χέρι σας αρχίζετε να τα πιέζετε μέχρι να μαραθούν.
Όταν γίνουν όλα μια μάζα που φαίνεται σαν βρεγμένη τότε ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Αφήστε το σπανάκι να περιμένει.
Μέσα σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25-30 εκατοστών, καλά λαδωμένο με ελαιόλαδο, βάλτε τη ζύμη και πιέστε τη με το χέρι σας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Απλώστε από πάνω το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια. Πιέστε με το χέρι σας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Σκορπίστε τη φέτα πάνω στο σπανάκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου ½ ώρα.
Ανοίξτε τον φούρνο, σκορπίστε από πάνω το χοντροτριμμένο κασέρι και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 5-10 λεπτά και μέχρι το κασέρι να λιώσει και να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε την πίτσα ζεστή.
Πηγή: eliasmamalakis.gr
Ζυμαρικά βίδες με σπανάκι και μπέικον
Υλικά:
350 γρ ζυμαρικά βίδες
100 γρ μπέικον
100 γρ σπανάκι
50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Μισό κρεμμύδι
1 λίτρο γάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σπανάκι, κόβετε το μπέικον σε λωρίδες. Κατόπιν, σοτάρετε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτετε το μπέικον και το σπανάκι και αλατοπιπερώνετε.
Σε μπεν μαρί λιώνετε την τριμμένη παρμεζάνα μέσα στο γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε μόλις γίνουν al dente και τα ρίχνετε στο τηγάνι με το μπέικον και το σπανάκι.
Χωρίζετε τα ζυμαρικά σε μερίδες πριν από το σερβίρισμα και ρίχνετε σε κάθε πιάτο μία κουταλιά από το λιωμένο μείγμα της παρμεζάνας.
Πηγή: sintagespareas.gr
Σπανακοκεφτέδες
Υλικά:
1/2 κιλό σπανάκι στραγγισμένο
5 - 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
Μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
Ένα αβγό
Ψωμάκι μουλιασμένο σε κρασί, στραγγισμένο
1/4 τυρί φέτα τριμμένη
Αλάτι - πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε καλά.
Αλευρώνετε τα χέρια σας, πλάθετε κεφτέδες -όχι πολύ μικρούς- και τους πατάτε λίγο να πλατύνουν.
Τους αλευρώνετε και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά.
Πηγή: sintagoulis.gr
Σουφλέ σπανάκι
Υλικά:
¾ κιλού σπανάκι
1/4 κιλού μπέικον
Τριμμένα τυριά (γκούντα, ρεγκάτο, γραβιέρα)
5-6 φέτες ζαμπόν, για μια στρώση στο πυρέξ)
1-2 κουτ. της σούπας βούτυρο
Λίγη τριμμένη φρυγανιά
Μπεσαμέλ
Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα τηγάνι το σπανάκι μαζί με το ψιλοκομμένο μπέικον, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
Όταν απορροφήσει όλο το νερό του το σπανάκι, το ανακατεύετε με τα μισά τυριά και τη μπεσαμέλ.
Σε ένα πυρέξ που το έχετε βουτυρώσει ελαφρά και το έχετε πασπαλίσει με λίγη τριμμένη φρυγανιά, ρίχνετε το μείγμα του σπανακιού. Βάζετε μία στρώση ζαμπόν, κι από πάνω το υπόλοιπο σπανάκι. Τέλος πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά.
Πηγή: greekcook.gr
Χοιρινό με σπανάκι
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό μπούτι
1 ½ κιλό σπανάκι
2-3 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
2 λεμόνια
1 κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι και το αφήνετε να στραγγίξει. Κόβετε σε μικρά κομμάτια το χοιρινό.
Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρέας από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε. Όταν τσιγαριστούν, προσθέτετε το σπανάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά κι ανακατεύετε.
Προσθέτετε ελάχιστο νερό, καπακώνετε την κατσαρόλα και αφήνετε στη φωτιά το φαγητό για 10 – 15 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτετε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για καλυφθεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να μαλακώσει για περίπου μία ώρα.
Αφού μαλακώσει, προσθέτετε τον άνηθο, χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτετε τον χυμό από τα λεμόνια και το διαλυμένο σε νερό κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μία, δυο βράσεις, για να δέσει η σάλτσα.
Πηγή: syntages.matia.gr