Αν δεν έχετε ζυγαριά...
Μπορείτε να υπολογίσετε την δοσολογία των υλικών ως εξής:
α) για υγρά υλικά (νερό, βούτυρο, λάδι, κρασί, γάλα κ.λ.π.): 1 ποτήρι κρασιού = 100 γρ. και 1 φλιτζάνι = 200 γρ.
β) για στερεά υλικά: 1 φλιτζάνι αλεύρι = 100 γρ., 1 φλιτζάνι ζάχαρη = 200γρ, 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη = 140 γρ. και 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο = 100γρ.
Αν σας έπεσε πολλή ζάχαρη στο γλυκό...
Χρησιμοποιήστε λίγο χυμό λεμονιού για να ισορροπήσετε την γεύση.
Αν δεν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα...
Η αναλογία για ένα πλακάκι κουβερτούρας είναι δύο κουταλιές της σούπας κακάο και μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Αν δεν έχετε κρεμόριο...
Αν η συνταγή σας αναφέρει κρεμόριο και δεν έχετε, χρησιμοποιήστε αντίστοιχη ποσότητα μπέϊκιν πάουντερ.
Αν έπηξε το μέλι...
Βάλτε το βάζο σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το για 10 λεπτά.
Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στην σάλτσα...
Προσθέστε ζάχαρη και λίγη ψίχα ψωμιού ή μια πατάτα ολόκληρη. Αν πρόκειται για σάλτσα κρέατος τρίψτε λίγο ξυνόμηλο.
Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στην σούπα ή στον κιμά...
Ρίχτε στην κατσαρόλα μια ωμή ξεφλουδισμένη και χαραγμένη σε διάφορα σημεία πατάτα. Η πατάτα απορροφά το αλάτι. Επίσης αντί για πατάτα μπορείτε να βάλετε 1/4 ψωμί μπαγιάτικο.
Αν μυρίζουν πιάτα και ποτήρια «αβγουλίλα»...
Πριν τα πλύνετε ξεπλύνετέ τα με το κατακάθι από ελληνικό καφέ ή ξύδι.
Αν ξεχειλίζει η κατσαρόλα όταν βράζετε ζυμαρικά...
Για να μην ξεχειλίζει το νερό όταν βράζετε ζυμαρικά και για να μην κολλήσουν μεταξύ τους ρίξτε στην κατσαρόλα λίγο λάδι. Ακόμα, για να τα ξαναζεστάνετε (αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων) χρησιμοποιείστε γάλα.
Αν οι σταφίδες στο κέικ «πιάνουν πάτο»...
Πριν προσθέσετε τις σταφίδες να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να μην πάνε στον πάτο. Επίσης, αν θέλετε να διακοσμήσετε το κέικ με σοκολάτα, κόψτε την σε μικρά κομμάτια (ή χρησιμοποιήστε σταγόνες), βάλτε την σε σακουλάκι, δέστε το καλά με σπάγκο και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων. Μετά κόψτε μια γωνία για να μοιάζει το σακουλάκι με κορνέ και περιχύστε τη λιωμένη σοκολάτα στο κέικ.
Αν δεν έχετε κρέμα γάλακτος...
Φτιάξτε μόνοι σας! Ένα ποτήρι κρέμα γάλακτος αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι βούτυρο και 2/3 φλιτζανιού γάλα. Θα χρειαστεί απλά να τα «χτυπήσετε» καλά στο μούλτι.
Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε σπιτική κρέμα γάλακτος.
Αν «πετάγεται» το λάδι όταν τηγανίζετε...
Πριν βάλετε λάδι στο τηγάνι, ρίξτε στον πάτο του αλάτι. Επίσης για να γίνουν τα τηγανιτά ελαφρύτερα προσθέστε και 2 κουταλάκια ξύδι.
Αν σας κολλάει το γάλα στο μπρίκι...
Για να μην κολλήσει στο μπρίκι το γάλα που βράζετε, πριν βάλετε το γάλα βρέξτε το με κρύο νερό. Επίσης, για να μην σας ξεχειλίσει το γάλα όταν βράζει, αλείψτε τα χείλη του μπρικιού με βούτυρο.
Αν το φαγητό μυρίζει έντονα «κοτοπουλίλα»...
Για να μην μυρίζουν το κοτόπουλο και το κουνέλι, πριν τα μαγειρέψετε πλύνετέ τα με ξίδι ή τρίψτε τα εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι, στο οποίο θα έχετε ρίξει αλάτι.
Αν βρωμάει το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι...
Όταν βράζετε κουνουπίδι, για να μην μυρίζει το σπίτι, προσθέστε στο νερό της κατσαρόλας μια φέτα ψωμί ή φύλλα δάφνης και μια φλούδα πορτοκάλι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα βάλτε στο καπάκι της χύτρας περιμετρικά μπαμπάκι με ξύδι.
Ακόμα: Για να πλύνετε το κουνουπίδι προσθέστε στο νερό λίγο ξίδι, θα γίνει άσπρο και θα εξαφανιστούν τυχόν ζωύφια. Και για να μην διαλύεται όταν το βράζετε, βάλτε το στην κατσαρόλα με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Το κουνουπίδι αλλάζει χρώμα ανάλογα με το σκεύος που το μαγειρεύετε. Αν χρησιμοποιείτε κεραμικό ή πυρέξ θα παραμείνει λευκό.
Αν μαυρίζουν τα μήλα και οι μπανάνες...
Τα καθαρισμένα μήλα δεν θα μαυρίσουν αν τα βάλετε σε αλατισμένο νερό ή αν τα περιχύσετε με χυμό λεμονιού. Με λίγο λεμόνι δεν θα μαυρίσει και η μπανάνα.