Για να καθαρίζουν εύκολα οι βραστές πατάτες, ρίξτε στο νερό ενώ βράζουν μια κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και όταν είναι ακόμα ζεστές βουτήξετε τις στο κρύο νερό.
Για να μην μαυρίσουν όταν βράζουν, προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι στο νερό.
Για να γίνουν πιο γευστικές οι βραστές πατάτες προσθέστε στο βράσιμο μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο.
Για να διατηρηθούν οι πατάτες σκληρές, κατά την αποθήκευσή τους, βάλτε ανάμεσά τους μερικά μήλα.
Για ακόμα πιο νόστιμη πατατοσαλάτα, προσθέστε άσπρο κρασί στις πατάτες όταν είναι ακόμα ζεστές.
Για ακόμα πιο νόστιμες πατάτες φούρνου βράστε τις νωρίτερα (5 λεπτά πριν τις βάλετε στο ταψί) με κρεμμύδι και ζωμό βοδινού (από κύβο μαγειρικής).
Για ψητές πατάτες-express, εάν έχετε φούρνο μικροκυμάτων ψήστε τις με την φλούδα. Τρυπήστε τις σε δύο τρία σημεία με το πιρούνι και ψήστε τις για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά κόψτε τις στην μέση και προσθέστε αρωματικό βούτυρο.
Για ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να τις τοποθετήσετε και στην χόβολη του μπάρμπεκιου.
Για ακόμα πιο νόστιμο πουρέ προσθέστε τριμμένο τυρί. Αν δεν σκοπεύετε να τον σερβίρετε αμέσως καλύψτε την επιφάνειά του με γάλα και μετά ανακατέψτε τον.
Για τέλειες τηγανιτές πατάτες, αν τις έχετε καθαρίσει αλλά δεν σκοπεύετε να τις τηγανίσετε αμέσως, βάλτε τις σε αλατισμένο νερό για να μην μαυρίσουν. Αν έχετε χρόνο καθαρίστε τις και αφήστε τις για 2 ώρες σε γαβάθα με μπύρα και μετά σουρώστε τις.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε παλιές πατάτες που έχουν φύτρες, γιατί μπορεί να πάθετε δηλητηρίαση!