12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε έναν δάσκαλο

12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε έναν δάσκαλο

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι μάλλον από τους πιο αδικημένους αναφορικά με τις μειώσεις μισθών και, αν σκεφτεί κανείς πόσες ώρες περνούν καθημερινά με τα «αγγελούδια» μας, πασχίζοντας να τους μάθουν πέντε πράγματα, οφείλουμε τουλάχιστον να τους δείχνουμε σεβασμό (αν όχι θαυμασμό). Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, σίγουρα θα συμφωνείτε και με το ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να σκέφτεται κανείς καλά πριν πει σε έναν δάσκαλο. Όπως για παράδειγμα:

1. «Αφού όλοι έχουμε πάει στο Δημοτικό, όλοι λίγο-πολύ ειδικοί δεν είμαστε στην δουλειά αυτή;»

image

Εμ... όχι; Δηλαδή, αν έχεις αρρωστήσει πολλές φορές αυτό σε κάνει γιατρό;

2. «Όταν βγω σε σύνταξη θέλω με κάτι να περνάω την ώρα μου... Σκέφτομαι μήπως ασχοληθώ με το καθηγητιλίκι.»

image

Η διδασκαλία δεν είναι χόμπυ, όπως είναι η κηπουρική και η ιστιοπλοΐα. Με την διδασκαλία είναι πολύ πιθανό η παλιά σου δουλειά να σου φανεί... διακοπές!

3. «Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις το μάθημά σου πιο διασκεδαστικό;»

image

Όχι, κάνω πάντα ό,τι μπορώ για να το κάνω όσο πιο βαρετό γίνεται...

4. «Αν σε ενδιέφεραν πραγματικά τα παιδιά δεν θα έκανες έτσι για τις μειώσεις στον μισθό σου!»

image

Λατρεύω να διδάσκω! Λατρεύω τους μαθητές μου! Αλλά ξέρετε τι άλλο λατρεύω; Να μπορώ να στηρίξω οικονομικά την οικογένειά μου και να ταΐζω τα παιδιά μου!

5. «Αν προγραμμάτιζες σωστά τον χρόνο σου στο σχολείο, δεν θα χρειαζόταν τα Σαββατοκύριακα να ασχολείσαι με την προετοιμασία μαθημάτων και με βαθμολογήσεις γραπτών.»

image

Το να περνάς κάθε ώρα και λεπτό στο σχολείο με τους μαθητές σου και να ασχολείσαι με οτιδήποτε τους απασχολεί δεν σου αφήνει και πολύ ελεύθερο χρόνο για να κάνεις άλλα πράγματα. Το να αφιερώνω 20 ώρες τον μήνα επιπλέον στην προετοιμασία του μαθήματος θα το έλεγα... φιλότιμο!

6. «Δεν θα γίνεις ποτέ πραγματικά καλή δασκάλα αν δεν αποκτήσεις δικά σου παιδιά.»

image

Αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί η σχέση δασκάλου-μαθητή διαφέρει πολύ από την σχέση γονιού-παιδιού.

7. «Γιατί βάζεις τα παιδιά να διαβάζουν τόσο πολύ και να κάνουν τόσες εργασίες; Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να βάλεις καλούς βαθμούς;»

Γιατί είναι η δουλειά μου. Γιατί τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν. Γιατί θα χρειαστούν τα εφόδια αυτά, για να βγουν στον έξω κόσμο. Πόσους λόγους θέλεις ακόμα;

8. «Με τους φόρους που πληρώνω στο κράτος, στην πραγματικότητα εγώ είμαι ο εργοδότης σου.»

image

Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι ο εργάτης σου. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Οι φόροι υπάρχουν για να στηρίζουν τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες –όπως την αστυνομία, την πυροσβεστική, τα πάρκα και... τα δημόσια σχολεία! Και -παρεμπιπτόντως- πληρώνουν και οι δάσκαλοι φόρους!

9. «Ααα! Νηπιαγωγός είσαι! Μια χαρά! Τραγουδάκια και παραμυθάκια όλη μέρα, ε;»

image

Ναι είναι όπως στα παιδικά της Disney! Ξεκινώ να τραγουδάω και μαζεύονται όλα τα παιδάκια και τα ζωάκια του δάσους! Στην πραγματικότητα, στο νηπιαγωγείο είναι που μπαίνουν στα παιδιά τα θεμέλια της γλώσσας και των μαθηματικών -μαζί με τα κοινωνικά και συναισθηματικά εφόδια που παίρνουν- προκείμενου να μπορούν έπειτα να συνεχίσουν με επιτυχία στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού.

10. «Γιατί είσαι τόσο αυστηρός; Παιδιά είναι!»

image

Στην τάξη βρίσκουμε πάντα χρόνο για γέλια και διασκέδαση! Αλλά οι κανόνες και το πρόγραμμα όχι μόνο είναι απαραίτητοι, αλλά και κάνουν τα παιδιά να νοιώθουν ασφάλεια, σιγουριά και να δίνουν αξία στην μικρή κοινωνία της τάξης.

11. «Πόσο δύσκολη είναι πια αυτή η δουλειά; Όλο το καλοκαίρι κάθεστε!»

image

Γεγονός είναι ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του να επιλέγεις αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι, όμως όλο το καλοκαίρι. Ακόμα και όταν τα σχολεία είναι κλειστά, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, εμείς περνάμε πολλές ώρες εκεί είτε παρακολουθώντας σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συναντήσεις, είτε οργανώνοντας το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς δουλεύω ασταμάτητα για πολλές ώρες, ενίοτε και Σαββατοκύριακα και δεν μπορώ να λείψω παρά αν πρόκειται για αργία. Στην πραγματικότητα, δεν κάθομαι πολύ περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.

12. «Ωραία η διδασκαλία, αλλά δεν θέλεις να γίνεις λίγο πιο επιτυχημένος και να βγάζεις παραπάνω λεφτά;»

Διδάσκω γιατί θέλω να κάνω την διαφορά. Διδάσκω γιατί αυτό που κάνω κάθε μέρα έχει σημασία για τα παιδιά. Για εμένα αυτό είναι επιτυχία.

Πηγή: weareteachers.tumblr.com

v