Ο πνιγμός δε μοιάζει πάντα με πνιγμό

Ο πνιγμός δε μοιάζει πάντα με πνιγμό

Το καλοκαίρι, όσο και αν το αγαπάμε, έχει και την άσχημη πλευρά του. Και αυτή είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η θάλασσα, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πνιγμός. Ένα άρθρο του Ιταλού Mario Vittone, ο οποίος θεωρείται ειδικός σε θέματα διάσωσης, έρχεται να φωτίσει μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή. Στο κείμενό του "Drowning Doesn't Look Like Drowning" δείχνει ποια είναι τα πραγματικά σημάδια του πνιγμού και πού πρέπει να εφιστούμε την προσοχή μας για να σώσουμε το παιδί σε περίπτωση που κινδυνέψει μέσα στο νερό. 

Πώς ένας πατέρας δεν κατάλαβε ότι το κοριτσάκι του πνίγεται...

Ο καπετάνιος πήδηξε από το κατάστρωμα με τα ρούχα και άρχισε να κολυμπάει γρήγορα. Όντας πρώην ναυαγοσώστης, συνέχισε να κινείται με τα μάτια στραμμένα προς το θύμα. «Μάλλον νομίζει ότι πνίγεσαι» είπε ο άντρας στη σύζυγό του. Λίγο νωρίτερα έβρεχε ο ένας τον άλλον και εκείνη είχε βάλει με νάζι τις φωνές. «Είμαστε εντάξει, τι στο καλό κάνει;» ρώτησε η γυναίκα, λίγο ενοχλημένη. «Είμαστε εντάξει!», φώναξε ο άνδρας, κάνοντάς νόημα στον καπετάνιο να φύγει αλλά εκείνος συνέχισε να κολυμπάει. «Φύγετε!» φώναξε καθώς πέρασε ανάμεσά τους. Ακριβώς πίσω τους, ούτε καν στα τρία μέτρα, η εννιάχρονη κόρη τους πνιγόταν. Ασφαλής στα χέρια του καπετάνιου, ξέσπασε σε δάκρυα και είπε: «Μπαμπά!»

Το ερώτημα είναι πώς ο καπετάνιος γνώριζε από 15 μέτρα απόσταση αυτό που ο πατέρας δεν κατάφερε να διακρίνει από τόσο κοντά... Ο πνιγμός δεν είναι η κραυγή βοήθειας με το χτύπημα των χεριών στο νερό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι από τις ταινίες που έχουν παρακολουθήσει. Ο καπετάνιος ήταν εκπαιδευμένος να το αναγνωρίζει από μακριά ενώ ο πατέρας, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχε μάθει ότι ο πνιγμός μοιάζει με αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Μέχρι τη στιγμή που το κοριτσάκι είπε εκείνο το γεμάτο δάκρυα «μπαμπά», δεν είχε κάνει κανέναν θόρυβο. Ο πνιγμός είναι σχεδόν πάντα ένα πολύ ήσυχο περιστατικό. Το κούνημα των χεριών, το χτύπημα του νερού, οι "τηλεοπτικές" φωνές και οι θορυβώδεις ενδείξεις, σπάνια συναντώνται στην πραγματικότητα.

Η Ενστικτώδης Αντίδραση Πνιγμού είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την (πραγματική ή όχι) ασφυξία μέσα στο νερό. Και δε μοιάζει με αυτή που περιμένουν οι περισσότεροι. Υπάρχει ελάχιστο πιτσίλισμα, καθόλου κούνημα χεριών ή φωνές ή κάλεσμα για βοήθεια οποιουδήποτε είδους. Για να πάρετε μια ιδέα από το πόσο ήρεμος μπορεί να φαίνεται ο πνιγμός, σκεφτείτε το εξής: Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδιά 15 ετών και κάτω, αμέσως μετά από τα ατυχήματα με αυτοκίνητα. Αναμένεται μάλιστα ότι από τα 750 παιδιά που θα πνιγούν μέσα στον χρόνο, τα 375 θα βρίσκονται σε απόσταση 23 μέτρων από κάποιον γονέα ή άλλον ενήλικα. Στο 10% από αυτούς τους πνιγμούς, ο ενήλικας παρακολουθεί χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει. Ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό!

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους ανθρώπους που πνίγονται (On Scene Magazine)

Δεν μπορούν να φωνάξουν

Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν είναι σε θέση να φωνάξουν για βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα την αναπνοή, ενώ η ομιλία ακολουθεί. Κατά συνέπεια, από την στιγμή που κάποιος χάνει την αναπνοή του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει.  

Το στόμα τους βουλιάζει

Το στόμα των ανθρώπων που πνίγονται δε μένει αρκετή ώρα πάνω από το νερό. Γι' αυτό και δεν προλαβαίνουν να εισπνεύσουν, να εκπνεύσουν και να φωνάξουν για βοήθεια.  Οι άνθρωποι που πνίγονται βγαίνουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα πάνω από την επιφάνεια και στην συνέχεια ξαναβυθίζονται. 

Δεν μπορούν να κουνήσουν χέρια για βοήθεια

Οι άνθρωποι που πνίγονται εκτείνουν τα χέρια τους πλαγίως και πιέζουν προς τα κάτω την επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιούν έτσι το σώμα τους ως μοχλό προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν το στόμα τους έξω από το νερό και κατ' επέκταση να αναπνεύσουν.

Δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των χεριών τους

Οι άνθρωποι που πνίγονται αγωνίζονται να μείνουν στην επιφάνεια του νερού, ωστόσο δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους π.χ να σηκώσουν τα χέρια για βοήθεια ή να κινηθούν προς έναν διασώστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτο ότι πραγματικά ζητούν βοήθεια. 

Τα σώματά τους παραμένουν σε όρθια στάση στο νερό

Τα σώματα των ανθρώπων παραμένουν σε όρθια θέση στο νερό. Αν δεν διασωθούν, μπορούν να παλέψουν στην επιφάνεια του νερού μόνο από 20 ως 60 δευτερόλεπτα πριν τελικά βουλιάξουν.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει και η περίπτωση κάποιος άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην θάλασσα να αρχίζει να φωνάζει για βοήθεια ή να κάνει απότομες και σπασμωδικές κινήσεις. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση και έχει αντίληψη της θέσης του ενώ μπορεί να πιάσει σκοινιά διάσωσης, σωσίβια, κ.λ.π.

Προσοχή! Δώστε προσοχή στα εξής σημάδια πνιγμού:

  • Κεφάλι χαμηλά στο νερό, στόμα στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού
  • Κεφάλι που γέρνει προς τα πίσω και στόμα ανοιχτό
  • Βλέμμα παγωμένο και άδειο
  • Μάτια κλειστά
  • Μαλλιά πάνω στο μέτωπο ή στα μάτια
  • Δε χρησιμοποιούν πόδια – σε κάθετη θέση
  • Ασθμαίνουν ή αγκομαχούν
  • Προσπαθούν να κολυμπήσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν τα καταφέρνουν
  • Προσπαθούν να γυρίσουν ανάσκελα
  • Μοιάζουν σαν να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε μία αόρατη σκάλα

Μπορείτε να δείτε συμπληρωματικά και το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: mariovittone.com

v