"Η 1 έτους κόρη μου είναι απίστευτα γκρινιάρα!"

Η 1 έτους κόρη μου είναι απίστευτα γκρινιάρα!

Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω ένα υπερδραστήριο κοριτσάκι 12 μηνών. Είναι τόσο δραστήρια και τόσο γκρινιάρα που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και εγώ και ο άντρας μου, προκειμένου να καταφέρουμε να την απασχολούμε. Για να καταλάβετε, βαριέται τα πάντα σε 2-3 λεπτά αν δεν είμαι εγώ να παίζω μαζί της, είτε αυτό είναι πάρκο είτε είναι στράτα ή διάφορα αλλά παιχνίδια. Θέλει να απασχολούμαστε μαζί σε όλα αυτά και αν εγώ την αφήσω κλαίει απαρηγόρητη αμέσως! Δοκίμασα να την αφήσω να κλάψει μέχρι να σταματήσει, όπως με συμβούλεψε η παιδίατρος, αλλά μπορεί να κλαίει με λυγμούς για ΩΡΕΣ και πραγματικά δεν υπερβάλλω. Γενικότερα είναι πολύ γκρινιάρα. Όπου κι αν έχω πάει μου λένε πως δεν έχουν δει τέτοιο παιδί και πράγματι εκφράζει τα πάντα, ό,τι νιώθει, με τσιρίδες και θέλει μόνο έμενα να ασχοληθώ μαζί της για να ηρεμήσει. Στο σημείο αυτό, βεβαία, να σημειώσω πως δεν έχω βοήθεια από μαμά-πεθερά. Είναι και οι δυο μακριά άρα την έχω αποκλειστικά. Γενικότερα παίζω μαζί της πολλές ώρες και το απολαμβάνω, όμως έρχεται κάποια στιγμή που μπορεί να θέλω να κάνω μια δουλειά ή που δεν έχω κουράγια και δεν ξέρω τι να κάνω. Πώς να την κάνω να σταματήσει αυτήν την αντίδραση μόλις την αφήσω από τα χέρια μου ή από δίπλα μου; Πώς μπορώ να την «μαλώσω» σε αυτήν την ηλικία; Ο άντρας μου και να θέλει να με βοηθήσει δεν στέκεται μαζί του η μικρή. Κλαίει, φωνάζει, χτυπιέται και θέλει εμένα. Μέχρι που την αφήνει στο πάρκο και πλαντάζει, ώστε τουλάχιστον να μην χτυπήσει. Τι να κάνω; 

Απάντηση:

Η κόρη σας βιώνει αγωνία. Η αγωνία της στρέφεται γύρω από τον αποχωρισμό από εσάς.

Πλέον έχετε μπει σε έναν φαύλο κύκλο αγωνίας, κούρασης και μια αίσθηση τιμωρίας για εκείνη όταν την αφήνετε. Φαίνεται η κόρη σας να μην έχει κάνει ασφαλή δεσμό μαζί σας. Θα χρειαστεί να δείτε βαθύτερα τα αίτια της αγωνίας της και να μιλήσετε για την σχέση σας με την κόρη σας από την αρχή της ζωής της με έναν ειδικό.

Ενδεχομένως να υπάρχει μια συμπεριφορά σας που να πυροδοτεί μια ανασφάλεια στο παιδί σας. Μιλήστε με έναν παιδοψυχολόγο.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v