Πώς να βγάζετε καλές φωτογραφίες με το κινητό

Πώς να βγάζετε καλές φωτογραφίες με το κινητό

Μία από τις πολύτιμες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων, η οποία μάλιστα, εξελίσσεται τεχνικά διαρκώς, είναι η φωτογράφιση. Ακόμα κι αν στο σπίτι έχετε μια καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς βγάζετε το 90% των φωτογραφιών σας με το κινητό. Και είναι λογικό: Το κινητό είναι πάντα εκεί –έτοιμο να απαθανατίσει την στιγμή εύκολα και γρήγορα!

Πώς θα καταφέρετε, όμως, να βγάζετε με το κινητό σας τέλειες φωτογραφίες; Ο μετρ της ψηφιακής φωτογράφισης Henry Reichhold δίνει 10 πολύτιμες συμβουλές για να φωτογραφίζετε σαν επαγγελματίες!

Τεχνικές συμβουλές

Επιλέξτε στην κάμερα του κινητού σας την υψηλότερη δυνατή ανάλυση

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και smartphones, αλλά όχι στο iPhone. Με το «τρικ» αυτό οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε θα είναι μεν μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου, αλλά θα έχουν την δυνατότητα, αν χρειαστεί, να μικρύνουν, ενώ οι μικρές φωτογραφίες θα χάσουν την ποιότητά τους αν χρειαστεί να τις μεγαλώσετε.

Βεβαιωθείτε πως ο φακός είναι καθαρός

Κόκκοι σκόνης και δαχτυλιές μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία ή να της δημιουργήσουν γυαλάδα. Με ένα μαλακό ύφασμα, λοιπόν, αφαιρέστε τους λεκέδες από τον φακό πριν φωτογραφίσετε.

Απενεργοποιήστε τον ήχο του κινητού σας πριν τραβήξετε την φωτογραφία

Ο λόγος είναι ότι αν κάποιος σας καλέσει την στιγμή της φωτογράφισης, λόγω των ραδιοκυμάτων της κλήσης και της δόνησης, η φωτογραφία μπορεί να βγει κουνημένη.

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε νύχτα χρησιμοποιήστε ένα μικρό τρίποδο

Τα βραδινά φώτα μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία σας αν το κινητό δεν βρίσκεται σε εντελώς σταθερή βάση. Αν δεν έχετε τρίποδο φροντίστε τουλάχιστον να ακουμπήσετε κάπου στέρεα το κινητό σας.
Θα βρείτε ειδικά τρίποδα για κινητά στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας –δείτε και εδώ.

Συμβουλές φωτογράφισης

Μην το σκέφτεστε!

Βγάλτε την φωτογραφία την καίρια στιγμή κι ας την διαγράψετε μετά! Καλύτερα να έχετε πολλές φωτογραφίες και να «σβήσετε» όσες δεν θέλετε, παρά να μετανιώσετε για φωτογραφίες που δεν βγάλατε. Κι αν ο αποθηκευτικός χώρος του κινητού σας δεν αρκεί, μπορείτε πάντα να αγοράσετε κάποια επέκταση μνήμης! Το καλύτερο, βέβαια, είναι αρκετά συχνά να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας, για να δημιουργείτε αρχείο, χωρίς το άγχος ότι θα το χάσετε.

Κοιτάξτε ευθεία και σταθείτε στην σωστή θέση

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε ένα τοπίο, άρα έχετε χρόνο, δείτε πρώτα καλά το τοπίο ή το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε και βυθίστε το βλέμμα σας σε αυτό. Έπειτα από λίγο θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να φωτογραφίσετε, θα δείτε το αντικείμενο να «έρχεται» προς το μέρος σας.

Αποφύγετε το ψηφιακό zoom και προτιμήστε να πλησιάσετε εσείς αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε
Το ψηφιακό zoom, σας δίνει μεν την δυνατότητα να αυξάνει τεχνητά την εγγύτητα της εικόνας, όμως σχεδόν πάντα μειώνει κάπως την ποιότητα της φωτογραφίας.

Σύνθεση εικόνας

Θεωρήστε το αντικείμενο της φωτογράφισής σας ως βασικό στοιχείο της φωτογραφίας και μετά προσθέστε κάποια ακόμα στοιχεία, π.χ. ένα άλλο αντικείμενο ή πρόσωπο στο προσκήνιο ή το φόντο, τα οποία θα δώσουν περισσότερο βάθος και νόημα στην τελική εικόνα.

Ο κανόνας του τριγώνου

Σκεφτείτε τις τρεις κορυφές ενός τριγώνου ως τα 3 στοιχεία της σύνθεσης του τελικού σας πλάνου. Αν είναι δυνατό θέστε την νοητή βάση του τριγώνου στο χαμηλότερο σημείο της φωτογραφίας σας. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε καλύτερα κεντραρισμένο πλάνο.

Φωτογραφίστε από διαφορετικά επίπεδα

Για να δώσετε έμφαση στο μέγεθος του αντικειμένου σας, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ χαμηλότερο ύψος. Για να το κάνετε να φαίνεται μικρότερο, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ ψηλά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v