Γνωρίστε τον εχθρό
Οι κατσαρίδες αποτελούν τα πιο απεχθή και ανεπιθύμητα έντομα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν αλλάξει μορφή και χαρακτηριστικά εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια! Οι θηλυκές κατσαρίδες δεν έχουν φτερά, οι αρσενικές, όμως, έχουν 2 ζευγάρια! Όλες τους έχουν μακριές κεραίες και ένα κεφάλι που εστιάζει προς τα κάτω.
Οι κατσαρίδες ζουν σε ζεστό, υγρό, δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον, σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Μόνο λίγα είδη κατσαρίδας προτιμούν το αστικό περιβάλλον –όμως είναι αρκετά για να δημιουργούν πρόβλημα, αλλά και να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι κατσαρίδες προτιμούν να τρέφονται με ζάχαρη, άμυλο ή και λίπος, όμως στις... μεγάλες πείνες επιβιώνουν και με χαρτιά, ρούχα, ξύλο ή και με άλλα μικρά έντομα!
Αντιπαθούν το φως του ήλιου, γι'αυτό εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα προς αναζήτηση φαγητού, ενώ συχνάζουν κυρίως κάτω από τα ντουλάπια του νιπτήρα, πίσω από τα ντουλάπια του νεροχύτη στην κουζίνα ή κάτω από μεγάλες συσκευές.
Αντιμετωπίστε τον εχθρό
Ας μη γελιόμαστε, υπάρχουν κατσαρίδες που ακόμα και ένα μπουκάλι κατσαριδοκτόνου να αδειάσεις πάνω τους, μοιάζουν αθάνατες. Αφήστε που μόλις μυριστούν το σπρέι φεύγουν τρέχοντας και χώνονται σε δυσπρόσιτα σημεία που ούτε παντόφλα ούτε εφημερίδα χωρά! Αν θέλετε πραγματικά να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:
Βήμα 1ο: Απολύμανση!
Η απολύμανση των κατοικιών ήδη από τα μέσα της Άνοιξης αλλά και κατά τις αρχές του Φθινοπώρου είναι παραπάνω από απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό οι κατσαρίδες, καθώς και άλλα έντομα και τρωκτικά. Ο κ. Πάρης Σταματάς, από την εταιρία απολύμανσης Oikomech, εξηγεί ωστόσο: «Στα σπίτια συναντάμε κυρίως 3 είδη κατσαρίδας: Τις μεγάλες κατσαρίδες που πετάνε και μπαίνουν από τα μπαλκόνια, τις μεγάλες που δεν πατάνε και μπαίνουν από φρεάτια και αποχετεύσεις και το ψιλό κατσαριδάκι που περνά από κάθε πιθανή χαραμάδα του σπιτιού. Κατά την απολύμανση μιας πολυκατοικίας, καθαρίζεται το κεντρικό φρεάτιο, προκειμένου να μην περνούν από εκεί κατσαρίδες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα (εφόσον το ζητήσουν οι ένοικοι) να γίνει απολύμανση και σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Σε αυτή την απολύμανση τοποθετείται ειδικό εντομοκτόνο τζελ μέσα στα ντουλάπια, ενώ ψεκάζονται τα μπαλκόνια και τα σιφώνια». Για τις κατσαρίδες που πετούν, ο κ. Σταματάς λέει ότι μόνο με σίτες μπορεί να προστατευτεί κανείς.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα από τις εταιρίες απολύμανσης είναι μη τοξικά, εντελώς ακίνδυνα για παιδιά και κατοικίδια. Συμβουλεύει πάντως τις νοικοκυρές, αφού γίνει απολύμανση στο διαμέρισμά τους, να μη σφουγγαρίσουν για μερικές ημέρες για να μην φύγει το φάρμακο.
Η συχνότητα της απολύμανσης σε μια πολυκατοικία δεν χρειάζεται να ξεπερνά τις 2 φορές τον χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο), ενώ τις δύο αυτές φορές μπορεί να γίνεται και απολύμανση στα διαμερίσματα. Το κόστος της απολύμανσης κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ για μία πολυκατοικία και επιπλέον 3-5 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
Βήμα 2ο: Καθαρίστε και σφραγίστε!
Όπως αναφέρει στο Business Insider ο Δρ. Τζιμ Φέντερικς, του Εθνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Επιβλαβών Οργανισμών, οι κατσαρίδες, όπως κάθε «αδέσποτο» ζώο, χρειάζονται φαγητό, νερό και καταφύγιο για να ζήσουν. Φροντίστε, λοιπόν, να καθαρίζετε καλά με αντιβακτηριδιακά υγρά, πατώματα, ντουλάπια και επιφάνειες από ψίχουλα, αλλά και να σφραγίζετε κάθε πιθανή είσοδό τους προς το σπίτι.
Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε καπάκια-τάπες πάνω από κάθε φρεάτιο και σχαράκια με πάρα πολύ μικρές εγκοπές στα σιφώνια. Επίσης, σφραγίστε κάθε πιθανή ρωγμή σε πλακάκια και διαρροή σε σωλήνες με ειδικά κολλώδη υλικά (π.χ. με τζελ σιλικόνης ή διογκωτικούς αφρούς).
Βήμα 3ο: Δημιουργήστε ένα μικρό ναρκοπέδιο!
Με νάρκες από... βορικό οξύ! Πρόκειται για ένα φυσικό μεν -επικίνδυνο δε!- υλικό, το οποίο, όμως, μπορεί πραγματικά να εξολοθρεύσει τις κατσαρίδες. Θα το προμηθευτείτε από τα φαρμακεία (τιμή περί τα 8 ευρώ / κιλό, αλλά δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 100-150 γραμμάρια) και θα το διαχειριστείτε με ιδιαίτερη προσοχή, φορώντας γάντια. Όπως μας λέει ο φαρμακοποιός κ. Κυριάκος Φραγκάκης, για να εξολοθρεύσετε τις κατσαρίδες με βορικό οξύ, θα πρέπει να τους το προσφέρετε ως δόλωμα για να το φάνε. «Σχηματίστε μπαλάκια με πατάτα ή ψωμάκι και βορικό οξύ και τοποθετήστε το σε σημεία όπου υποψιάζεστε πως μπορεί να συχνάζουν κατσαρίδες, π.χ. κάτω από ντουλάπια ή κάτω από μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές». Ο κ. Φραγκάκης τονίζει ότι πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια, ώστε να μην έρθουν καθόλου σε επαφή με το βορικό οξύ, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικό.
Συμπληρώνει, πάντως, ότι στα φαρμακεία θα βρείτε πιο εξελιγμένα σκευάσματα κατά των κατσαρίδων, όπως το Dobol gel pro, το οποίο λειτουργεί, επίσης, ως δόλωμα (τιμή: 20 ευρώ τα 10γρ. και 25 ευρώ τα 20γρ.). Χρειάζεται, όμως, και αυτό να εφαρμόζεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
Ένα πολύ πιο φυσικό και ασφαλές, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας «δηλητήριο» για κατσαρίδες είναι να ανακατέψετε ένα μέρος μαγειρικής σόδας και ένα μέρος ζάχαρης άχνης, να το βάλετε σε ένα ρηχό πιάτο και να το τοποθετήσετε σε μέρη όπου υπάρχουν κατσαρίδες. Λέγεται πως ο συνδυασμός ζάχαρης και σόδας είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.
Μερικές ακόμα πολύτιμες συμβουλές:
-Λέγεται ότι οι κατσαρίδες μισούν τη γεύση της δάφνης. Δοκιμάστε, λοιπόν, να απλώσετε φύλλα δάφνης σε μέρη που τριγυρνούν κατσαρίδες, χωρίς να ανησυχείτε για την ασφάλεια των παιδιών.
-Αν υποφέρετε από σφοδρές επιδρομές κατσαρίδων, πιθανώς να χρειάζεστε ένα πιο δυνατό φάρμακο για να απαλλαχθείτε. Απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα με φυτοφάρμακα όπου θα σας ενημερώσουν για ισχυρά σκευάσματα, καθώς και με ποιον τρόπο θα τα εφαρμόσετε με ασφάλεια.
-Πάρτε μια γάτα! Οι γάτες, καθώς αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι οτιδήποτε μικροσκοπικό κινείται γρήγορα, σκοτώνουν τις κατσαρίδες! Μπορεί να το κάνουν άθελά τους, όμως ο σκοπός επιτυγχάνεται!