Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας κ. Αθανάσιο Τσακρή, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που μας απασχολεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, μετά το κρούσμα που σημειώθηκε πριν μερικές ημέρες σε γυναίκα στο Π. Φάληρο (η γυναίκα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον «Ερυθρό Σταυρό» με μηνιγγίτιδα).
Το καλοκαίρι του 2010, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011. Το 2010, είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το 2011, εργαστηριακά διαγνώστηκαν συνολικά 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Πώς θα προστατέψετε εσάς και το παιδί από τον ιό
Καθώς δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ένδειξη βάσει της οποίας να μπορούμε να καταλάβουμε ποιο κουνούπι είναι μολυσμένο και επειδή τα συμπτώματα της μόλυνσης εμφανίζονται περίπου μία εβδομάδα μετά το τσίμπημα, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).
Προστασία από τσιμπήματα εντόμων
Δεν είναι, όμως, μόνο τα κουνούπια που απειλούν την υγεία μας κάθε καλοκαίρι, αλλά πολλά ακόμα έντομα από τα οποία καλούμαστε να προστατευθούμε εμείς και τα παιδιά.
Μέλισσες και σφήκες: Αποφεύγουμε να συχνάζουμε κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους και να φοράμε έντονα αρώματα. Αν, ωστόσο, μας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα θα πρέπει να απομακρύνουμε από το δέρμα ολόκληρο το κεντρί γρήγορα, με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι, ζουλώντας την περιοχή του τσιμπήματος. Έπειτα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε στην περιοχή πάγο, κρύα κομπρέσα ή στικ αμμωνίας. Εννοείται πως αν ακολουθήσει αλλεργική αντίδραση σπεύδουμε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.
Κοριοί: Ένας κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και δέκα λεπτά συνεχόμενα και να καταναλώνει μέχρι και έξι φορές το βάρος του σε αίμα. Οι κοριοί «κολλάνε» συνήθως όταν ταξιδεύουμε (με τις αποσκευές ή τα ρούχα), οπότε δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να τους αποφύγουμε. Αν διαπιστώσουμε ύπαρξη κοριών στον χώρο όπου βρισκόμαστε, αυτός θα πρέπει να ψεκαστεί με ειδικά εντομοκτόνα.
Φίδια, σκορπιοί και αράχνες: Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους τσιμπήματα θα πρέπει να αποφύγουμε να περνάμε πολλές ώρες απροστάτευτοι στην ύπαιθρο, ακίνητοι και με το δέρμα εκτεθειμένο (π.χ. ο ύπνος κάτω από τα αστέρια θα πρέπει να αποφεύγεται). Αν, πάντως, δεχτούμε τέτοιο τσίμπημα, θα πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα: Το άτομο που θα είναι μαζί μας θα πρέπει να μας ξαπλώσει ώστε το σημείο στο οποίο έγινε το τσίμπημα να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από την καρδιά. Μετά θα πρέπει να τοποθετηθεί σφιχτά ένας επίδεσμος ή ένα κομμάτι ύφασμα, περίπου δέκα εκατοστά πάνω από το τσίμπημα. Τέλος, καλό είναι να εφαρμοστεί πάγος ή κρύες κομπρέσες στο σημείο, μέχρι να φτάσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου θα χορηγηθεί αντιοφικός ορός.
Πηγή: Iatronet.gr