H τελευταία μπουγάδα
Πριν ξεκινήσετε να πακετάρετε τα χειμωνιάτικα ρούχα και αξεσουάρ σας, βεβαιωθείτε πως είναι όλα καθαρά και σιδερωμένα. Ακόμα κι αν τα στοιβάξετε σε τσάντες που έτσι κι αλλιώς θα τα τσαλακώσουν, τουλάχιστον θα είστε βέβαιες ότι δεν έχουν λεκέδες που θα ποτίσουν τα υφάσματα και ότι έχουν αποστειρωθεί από βακτήρια και μικρόβια.
Πού να τα κρύψετε
- Σε πλαστικά κουτιά που κλείνουν με καπάκι. Απαραίτητη προϋπόθεση να είστε βέβαιες ότι δεν υπάρχουν μικρά έντομα. Ειδάλλως, μόλις τους παραδώσατε τα κλειδιά του καινούργιου τους σπιτιού.
- Σε χάρτινες κούτες, αρκεί να είναι πεντακάθαρες, να μην χρησιμοποιηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. όχι πάνω από 3 μήνες) και να φυλαχθούν σε καθαρό, καλά κλεισμένο μέρος, στο οποίο δεν υπάρχουν έντομα.
- Σε βαλίτσες, καθαρές, σχετικά καινούργιες και επενδυμένες με μη τοξικό ύφασμα. Αυτή είναι και η καλύτερη λύση αποθήκευσης ρούχων.
Προσοχή στη ναφθαλίνη
Οι μπάλες ναφθαλίνης έχουν μεν την ιδιότητα να κρατούν μακριά τα έντομα και να προστατεύουν τα ρούχα από το κιτρίνισμα και τη φθορά λόγω της «κλεισούρας», αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αν έρθουν σε επαφή μαζί τους τα παιδιά. Προτιμήστε πιο φυσικά αντισκωρικά, όπως η λεβάντα ή ο κέδρος, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ειδικές συσκευασίες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνες σας, τυλίγοντας αποξηραμένη λεβάντα με ύφασμα, το οποίο θα ράψετε σε όλες τις πλευρές.
Αποφύγετε το κρέμασμα
Η φόρμα των ρούχων μπορεί να χαλάσει τόσο πολύ, επειδή θα είναι κρεμασμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που να είναι αδύνατο μετά να την επαναφέρετε. Προτιμήστε να τα διπλώνετε καλά και να τα τοποθετείτε στο κουτί ή τη βαλίτσα που έχετε επιλέξει, ξεκινώντας από τα πιο βαριά στον πάτο και συνεχίζοντας με τα πιο ελαφριά προς τα πάνω. Στριμώξτε τα καλά μέσα στο κουτί, έτσι ώστε να μην περνά καθόλου αέρας ανάμεσα στα ρούχα.
Στην κρεμάστρα…
Tα ρούχα που χρειάζονται κρέμασμα, όπως τα παλτό ή τα σακάκια, πρέπει να κρεμιούνται το κάθε ένα μόνο του, σε ξεχωριστές κρεμάστρες, και αφού το κάθε ένα έχει διπλωθεί με ύφασμα που «αναπνέει». Φροντίστε τα συγκεκριμένα ρούχα να μην είναι στριμωγμένα, αφενός για να μην «μουχλιάσουν» και αφετέρου για να μην ζαρώσουν ή τσακίσουν. Μην προτιμάτε τις πλαστικές θήκες για τέτοια ρούχα γιατί δεν τα αφήνουν να αναπνέουν.
Καθαρό, δροσερό, σκοτεινό και στεγνό
Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το μέρος που θα τοποθετήσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας. Γι’αυτό, είτε πρόκειται για το πατάρι, είτε την αποθήκη είτε τις «πάνω» ντουλάπες, φροντίστε να τα έχετε καθαρίσει καλά και βεβαιωθείτε πως δεν «πιάνoυν» υψηλές θερμοκρασίες. Αν το μέρος είναι υπερβολικά φωτεινό μπορεί να ξεθωριάσει τα ρούχα, ακόμα κι αν είναι σε συσκευασία, ενώ αν έχει το παραμικρό ίχνος υγρασίας μπορεί να προσελκύσει μούχλα και έντομα.
Καλοκαιρινές ντουλάπες
Τώρα πλέον μπορείτε να γεμίσετε ξανά τις ντουλάπες με τα καλοκαιρινά σας ρούχα, τα νέα και τα παλιά. Αν είχατε αποθηκεύσει τα καλοκαιρινά ρούχα με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύσατε τα χειμωνιάτικα, φροντίστε πριν τα τακτοποιήσετε σε ντουλάπες και συρτάρια, να τα αερίσετε και αν είναι ανάγκη, να πλύνετε όσα ενδεχομένως μυρίζουν ή έχουν τσαλακωθεί. Επιπλέον, ξεκαθαρίστε ποια από αυτά χρειάζεστε και ποια όχι (σίγουρα θα βρείτε ρούχα που έχετε πολλά καλοκαίρια να φορέσετε). Μην τα κρατάτε. Αμέτρητοι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη (απευθυνθείτε σε κέντρα αστέγων ή σε ανταλλακτικές οργανώσεις). Τέλος, τακτοποιήστε τα καλοκαιρινά σας ρούχα, αφήνοντας «έξω-έξω» τα καθημερινά, «μέσα-μέσα» τα πολύ αμπιγιέ και κάπου στη μέση ένα λεπτό μπουφανάκι γιατί... ποτέ δεν ξέρεις.