5 δροσερά και ελαφριά γλυκά

5 δροσερά και ελαφριά γλυκά

Πέντε συνταγές για εύκολα και ελαφριά γλυκά, χωρίς πολλές θερμίδες αλλά με ανεπανάληπτη γεύση, μας βοηθούν να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση και τις... τύψεις.

Κομπόστα μήλου με μους σοκολάτας

Τι θα χρειαστούμε (για 8 μερίδες)
4 μεγάλα και σφιχτά μήλα
50 γρ. ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
Για τη μους σοκολάτας
475 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
30 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
100 γρ. κουβερτούρα, κατά προτίμηση 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Τι θα κάνουμε
Για τα μήλα: Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το κάθε ένα σε 8 κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάσει. Τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν κάπως, με προσοχή όμως να μη διαλυθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν, γεμίζουμε 8 μπολ ή ποτήρια μέχρι τη μέση και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη μους σοκολάτας: Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη μους από την προηγουμένη. Ζεσταίνουμε τα 175 γρ. από τη μετρημένη κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 90° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν η κρέμα βράσει και φουσκώσει. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (300 γρ.), ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον ή -προτιμότερο- για όλο το βράδυ. Βγάζουμε από το ψυγείο, τη χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη μους και καλύπτουμε την κομπόστα μήλου.

(συνταγή Στέλιου Παρλιάρου)

Πανακότα με γιαούρτι

Τι θα χρειαστούμε (για 8 μερίδες)
500 ml κρέμα γάλακτος
500 γραμμ. γιαούρτι
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
7 φύλλα ζελατίνης (x 2 γραμμ.)
Ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 μπαστουνάκι βανίλιας
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι για το σερβίρισμα (ή άλλο γλυκό του κουταλιού)

Τι θα κάνουμε: Βάζουµε τη ζελατίνη σε µπολ και καλύπτουµε µε κρύο νερό. Αφήνουµε για 5΄-10΄ να µουλιάσει καλά και να φουσκώσει. Σε ένα µπολ βάζουµε το γιαούρτι και τη µισή κρέµα. Με σύρµα τα ανακατεύουµε να οµογενοποιηθούν. Βάζουµε σε κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέµα, τη ζάχαρη, τη βανίλια (αφού τη σχίσουµε στη µέση κι αφαιρέσουµε τον καρπό της) και το ξύσµα κι ανακατεύουµε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ζεσταθεί το µείγµα, χωρίς όµως να βράσει. Το αποσύρουµε από τη φωτιά.

Στραγγίζουµε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουµε στο ζεστό µείγµα. Ανακατεύουµε πολύ καλά, να λιώσουν. Αφήνουµε το µείγµα για 10΄ να γίνει χλιαρό και το προσθέτουµε στο κρύο µείγµα γιαουρτιού και κρέµας λίγο-λίγο και πάντα ανακατεύοντας µε σύρµα, να οµογενοποιηθεί.

Το βάζουµε σε µια µεγάλη φόρµα για ζελέ ή σε 8 ατοµικά φορµάκια και το αφήνουµε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί, για περίπου 3 ώρες.

Αφού παγώσει, το ξεφορµάρουµε (βουτώντας τη φόρµα σε ζεστό νερό) και γαρνίρουµε την πανακότα µε γλυκό του κουταλιού.

(συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)

Παγωτό καϊμάκι με μαστίχα Χίου

Τι θα χρειαστούμε
500 ml κρέμα γάλακτος light
400 ml γάλα light
150 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια σαλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου

Τι θα κάνουμε: Χτυπάμε στο μίξερ μισό φλιτζάνι γάλα με μία κουταλιά ζάχαρη και την μαστίχα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Διαλύουμε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνοντάς το σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα της μαστίχας και το μίγμα με το σαλέπι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για είκοσι λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Βάζουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ και το τοποθετούμε σκεπασμένο στην κατάψυξη. Όταν πήξει, το βγάζουμε και ανακατεύουμε για να παγώσει ομοιόμορφα και επαναλαμβάνουμε 2-3 ακόμα φορές για να αποκτήσει αφράτη υφή, πριν το σερβίρουμε.

Μους με γιαούρτι και λεμόνι

Τι θα χρειαστούμε
1 κιλό γιαούρτι 10% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
4 φύλλα ζελατίνη
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
3 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας μέλι

Τι θα κάνουμε: Λιώνουμε τη ζελατίνη σε χλιαρό νερό. Χτυπάμε στο μπλέντερ -σε μέτρια ταχύτητα-το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, τις βανίλιες, τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών. Σταματάμε για να προσθέσουμε την ζελατίνη και το μέλι και συνεχίζουμε. Αδειάζουμε το μίγμα σε γυάλινα μπολάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερες από 5 ώρες. Γαρνίρουμε με λίγο μέλι και κανέλα.

Ζελέ με μπισκότα και κρέμα βανίλια

Τι θα χρειαστούμε
1½ πακέτο πτι μπερ
1 ½ λίτρο γάλα
2 φακελάκια ζελέ φράουλα ή κεράσι
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
κανέλα

Τι θα κάνουμε: Ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με τα μπισκότα, τα περιχύνουμε με το μισό ζελέ και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Μόλις αρχίσει να παγώνει, τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα και το υπόλοιπο ζελέ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Όταν πήξει, ετοιμάζουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, την κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια και τη ρίχνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα να «δέσει» και σερβίρουμε.

(συνταγή από greekcook.gr)

v