Όσα δεν σας είπε κανείς πριν παντρευτείτε...

Όσα δεν σας είπε κανείς πριν παντρευτείτε...

Οι περισσότερες από εσάς ρωτούσατε τις παντρεμένες φίλες «πώς είναι ο έγγαμος βίος;» πριν παντρευτείτε, αναζητώντας συμβουλές ή προειδοποιήσεις που ίσως δεν είχατε μέχρι τότε υπολογίσει. Παρατηρούσατε τα ζευγάρια γύρω σας, στο κοντινό σας περιβάλλον –σίγουρα κάποια από αυτά έδειχναν αξιοζήλευτα, ενώ άλλα αποτελούσαν για εσάς παράδειγμα προς αποφυγήν. Και ενώ όλοι έδειχναν πρόθυμοι να σας πουν πώς θα έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο, στην πράξη καταλάβατε πως κάποια πράγματα δεν τόλμησε ποτέ, κανείς να σας πει. Όπως, για παράδειγμα, ότι:

Δεν είναι δουλειά του άνδρα σας να σας κάνει διαρκώς χαρούμενη

Στα παραμύθια ο πρίγκιπας πολεμά με δράκους και κακές μάγισσες για να κερδίσει την καρδιά μιας γυναίκας, την οποία συχνά δεν έχει καν γνωρίσει! Και το καλύτερο; Καταλήγουν πάντα «αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Είμαστε πράγματι καλύτερα; Στην πραγματική ζωή το ανδρόγυνο πρέπει να παλέψει ο ένας με τους «δράκους» του άλλου για να ζήσουν καλά ή και καλύτερα. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένετε από τον άνδρα σας να καλύπτει τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Θα το κάνει από μόνος του επειδή το θέλει και όταν μπορεί –και το ίδιο θα κάνετε και εσείς. Και θα πρέπει να βάλετε κόπο και χρόνο και πείσμα για να το καταφέρετε!

Ο γάμος είναι υπέροχη υπόθεση, αλλά και τρομερά δύσκολη

Όταν τα πράγματα πάνε καλά σε έναν γάμο η χαρά και η ολοκλήρωση που νιώθει το ζευγάρι δεν συγκρίνεται με τίποτα. Νιώθετε πανίσχυροι, υπερπλήρεις, δεν φοβάστε τίποτα! Όταν, όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά, η σχέση γίνεται πεδίο μάχης. Νιώθετε απελπισία, μοναξιά, ακόμα και δυστυχία. Συναισθήματα που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα σας προκαλέσει ο ίδιος άνθρωπος που κάποτε λατρεύατε.

Το να νιώθετε ευτυχισμένη στον γάμο σας είναι δική σας ευθύνη

Σαφώς κάθε σύζυγος θα πρέπει να είναι τρυφερός, υποστηρικτικός, γεμάτος αγάπη για την γυναίκα του. Αλλά το κατά πόσο η γυναίκα του θα είναι ευτυχισμένη δεν πρέπει να εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες. Αν δεν είστε ευτυχισμένη από την ζωή σας ή από τον γάμο σας, αυτό είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Εσείς πρέπει να βρείτε τι δεν «πάει καλά» μέσα σας, με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, και να το διορθώσετε. Ανεξάρτητα από το πόσο «καλός» ή «κακός» είναι ο σύντροφός σας.

Τα παιδιά είναι ό,τι καλύτερο! (αλλά δεν έχουν να κάνουν με τον γάμο σας)

Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια τα συναισθήματα χαράς και αγάπης που νιώθει κανείς ως γονιός –μόνο κάποιος που έχει γίνει μπορεί να το καταλάβει. Ο κάθε γονιός, όμως, έχει τα δικά του συναισθήματα για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά του συντρόφου του. Όπως μπορεί να διαφέρουν και οι απόψεις περί ανατροφής. Η μαμά μπορεί να θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά με έναν συγκεκριμένο τρόπο –ο μπαμπάς με έναν άλλον. Οι δύο οφείλουν να βρουν λύσεις και τρόπους για να συμβαδίσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ισορροπημένα. Αυτή η «συνεργασία» δεν έχει να κάνει, όμως, με την μεταξύ τους σχέση. Και θα συνεχίσει να υφίσταται -έτσι πρέπει, τουλάχιστον- ακόμα κι αν το ζευγάρι χωρίσει.

Ο άνδρας σας θα αλλάξει, είτε σας αρέσει είτε όχι

Οι περισσότεροι άνθρωποι παντρεύονται έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι το άλλο τους μισό σταδιακά θα αλλάξει και θα αποκτήσει συνήθειες και χαρακτηριστικά που ίσως δεν τους αρέσουν! Η αλήθεια είναι ότι ο σύντροφός σας οπωσδήποτε θα αλλάξει. Όπως θα αλλάξετε και εσείς. Το αντίθετο θα ήταν αδύνατο –αυτός είναι ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής. Όταν είσαι 50 χρονών δεν σου αρέσουν τα ίδια πράγματα που σου άρεσαν στα 20. Και (λογικά) δεν έχεις ούτε τον ίδιο τρόπο ζωής, ούτε τις ίδιες αντιδράσεις σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Ο σκοπός, όμως, είναι να συνεχίζει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον, όσο αλλάζετε. Να συμμετέχετε, δηλαδή, στην διαδικασία της αλλαγής –να συμβαδίζετε ή και να διαφωνείτε, δεν έχει σημασία. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμένετε ερωτευμένοι ή έστω αγαπημένοι, παρόλο που εξελίσσεστε σε διαφορετικούς ανθρώπους, από αυτούς που αρχικά ήσασταν.

v