Ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος Χάρης Χηνιάδης επισημαίνει τους βασικούς κανόνες για την καλοκαιρινή εγκυμοσύνη και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει η έγκυος να κάνει.
Ζέστη
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στην έγκυο, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εκτός σπιτιού για δουλειές όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες είναι σχετικά πιο χαμηλές. Επίσης, πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε ρύπους και να προσπαθεί να βρίσκεται σε κλιματιζόμενους χώρους. Τα συχνά ντους και η ξεκούραση βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να χαλαρώσει, ειδικά αν βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Θάλασσα
Η κολύμβηση αποτελεί μεν την καλύτερη άσκηση και ιδανικό τρόπο για να νιώσει η έγκυος ευεξία και χαλάρωση, όμως αυτή πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε καθαρή θάλασσα ή πεντακάθαρη πισίνα. Βγαίνοντας από τη θάλασσα, η έγκυος θα πρέπει να αλλάζει μαγιό, για να αποφύγει πιθανές μυκητιάσεις και κολπίτιδες και οπωσδήποτε να παραμένει στην σκιά. Το δέρμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, επομένως απαιτείται συχνή ανανέωση του αντηλιακού προκειμένου να μην προκληθούν εγκαύματα.
Φαγητό
Έτσι κι αλλιώς η έγκυος πρέπει να ενυδατώνεται συνεχώς με δροσερό νερό και χυμούς, πόσω μάλλον το καλοκαίρι. Ως προς την διατροφή της, καλό να είναι αποφεύγονται τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες, αλλά και το αλκοόλ. Η διατροφή της θα πρέπει να παραμείνει ισορροπημένη, με μικρή πρόσληψη σακχάρων και όσο το δυνατόν λιγότερη πρόσληψη αλατιού. Τα βαριά γεύματα, ειδικά τις ζεστές ημέρες, μπορεί να προκαλέσουν καούρες.
Έξτρα προσοχή
Η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γυναικολόγο της αν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (ή των διακοπών) παρατηρήσει συσπάσεις, αιμορραγία ή αυξημένα κολπικά υγρά. Αν εμφανίσει κάποιο οίδημα στο πρόσωπο ή τα κάτω άκρα. Αν νιώσει έντονο πονοκέφαλο, στομαχόπονο, έχει ξαφνικούς εμετούς ή αν νιώσει δυσφορία. Και φυσικά, αν αισθανθεί πίεση στη λεκάνη.
Πηγή: Iatronet