Κολικοί εντέρου: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και ο ρόλος του στρες

Κολικοί εντέρου: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και ο ρόλος του στρες

Οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά μπορεί ενίοτε να κρύβουν διάφορα θέματα υγείας... ή απλώς έναν κολικό που οφείλεται στο άγχος! Όσο απλό κι αν ακούγεται μπορεί η εμπειρία ενός κολικού είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Ο ειδικός μας μιλά για τους κολικούς του εντέρου, που αφορούν τεράστια μερίδα του πληθυσμού, και καταγράφει τι πρέπει να κάνει κανείς για να τους αντιμετωπίσει.

Τι είναι οι κολικοί

Ο γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος κ. Αναστάσιος Ρούσσος αναφέρει πως κολικός είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά και οφείλεται συνήθως σε πάθηση του παχέος εντέρου. Πρόκειται για πάρα πολύ συχνό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και υπολογίζεται πως ένας στους 4 Έλληνες θα το βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι κολικοί εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών. 

Αιτίες εμφάνισης

Ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη και πιο συχνή αιτία των κολικών του εντέρου είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα που έχει να κάνει με εμπλοκή σε στρεσογόνες συνθήκες. Μια άλλη αιτία είναι η λήψη φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών. Σπανιότερα συναντάται σε συνδυασμό με νοσήματα, όπως κάποιος πολύποδας ή καρκίνος στο παχύ έντερο ενώ ακόμη πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ως μετεγχειρητικό σύμπτωμα. 

Συμπτώματα και διάγνωση

Ο κολικός του εντέρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ή να εκδηλώνεται και με συνδυασμό όλων αυτών. Μπορεί να διαρκεί λίγο ή να επιμένει για αρκετή ώρα ή να κάνει κύκλους μέσα στην ημέρα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εξ' αποκλεισμού των υπολοίπων. Ο ασθενής, δηλαδή, οφείλει να επισκεφτεί έναν ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του, και πιθανώς θα υποβάλει τον ασθενή σε κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου ή πολύποδα. Αν εξαιρεθούν αυτές οι καταστάσεις, τότε ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει λόγο για κολικό του εντέρου, δηλαδή για συσπάσεις του εντέρου που οφείλονται στο άγχος. 

Αντιμετώπιση

Ο κ. Ρούσσος αναφέρει πως η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία. Εάν, δηλαδή, πρόκειται για περίπτωση ευερέθιστου εντέρου (που είναι και η πιο συχνή) τότε ο ασθενής οφείλει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί το άγχος του, καθώς σε αυτό οφείλονται οι συσπάσεις. Όπως ο ίδιος τονίζει, δεν υπάρχει πρόληψη, ούτε κάποια διατροφή που μπορεί να βοηθήσει, ενώ ορισμένα σπασμολυτικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τους πόνους. Στην περίπτωση, από την άλλη, που πρόκειται για πολύποδα ή κάποια μορφή καρκίνου, η λύση θα πρέπει να είναι το χειρουργείο. 

Πιο συγκεκριμένα, πάντως, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κολικού του εντέρου, πρέπει να καθίσει άνετα, στηριζόμενος, αν η αναπνοή του παρουσιάζει δυσκολίες. Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, καλό θα είναι να έχει κοντά του μια λεκάνη. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθούν φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού. Αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος ή αν δεν αρχίσει να υποχωρεί μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, πρέπει να κληθεί γιατρός ή ο ασθενής να επισκεφθεί τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών κάποιου εφημερεύοντος νοσοκομείου.

v