Όταν το παιδί δεν πίνει γάλα: Οι αιτίες και τα καλύτερα υποκατάστατα

Όταν το παιδί δεν πίνει γάλα: Οι αιτίες και τα καλύτερα υποκατάστατα

Το γάλα αποτελεί την σπουδαιότερη τροφή για τα παιδιά , αλλά και για τους εφήβους, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 18-20 ετών, οπότε σταδιακά -σύμφωνα με τους επιστήμονες- αρχίζει να μειώνεται και η οστική μάζα στον οργανισμό. Τόσο οι παιδίατροι όσο και οι διατροφολόγοι συμφωνούν, μάλιστα, ότι τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε δύο και ιδανικά τρία γαλακτοκομικά γεύματα την ημέρα, με το γάλα να έρχεται, φυσικά πρώτο στις προτιμήσεις τους. Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί αρνείται να πιει γάλα; Η κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντά.

Αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα

Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένας βασικός λόγος που πολλά παιδιά αρνούνται να πιούν γάλα είναι γιατί έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πιο συχνή τροφική αλλεργία στα παιδιά, την οποία τα περισσότερα ξεπερνούν μετά τα 3 χρόνια. Θα καταλάβετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο από τις εξής αντιδράσεις:

  • Δερματικές εκδηλώσεις, ερεθισμοί, εξανθήματα, έκζεμα, οίδημα στο στόμα.
  • Αντιδράσεις από το έντερο: διάρροια, μετεωρισμός (φούσκωμα), έμετοι, κοιλιακές κράμπες (εντερικοί κωλικοί).
  • Αντιδράσεις από τις αεροφόρους οδούς: ρινίτιδα, φτέρνισμα, κνησμός, δακρύρροια, βήχας.
  • Αναφυλαξία (σπάνια επίδραση): δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στο πρόσωπο, λιποθυμία.

Η αλλεργία διαφέρει από την δυσανεξία στη λακτόζη (ή στο αγελαδινό γάλα), της οποίας τα συμπτώματα είναι: αέρια, μετεωρισμός κοιλίας, κοιλιακό άλγος, «φούσκωμα» μετά τα γεύματα που περιέχουν γάλα και διάρροια. Η δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη, που είναι και συχνότερη από την πρωτογενή, εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή μετά τα 3 χρόνια ζωής και αφορά περίπου το 20% του πληθυσμού. Υπάρχει ειδικό τεστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά κάθε ηλικίας για να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι δυσανεξία στη λακτόζη. Ένας παιδογαστρεντερολόγος θα μπορέσει, μέσω αυτού, να διαγνώσει το πρόβλημα.

Τι να κάνουμε όταν το παιδί δεν πίνει γάλα

Αν έχουν αποκλειστεί οι παραπάνω παθολογικές αιτίες που το παιδί αρνείται να πιει γάλα, οι οποίες έτσι κι αλλιώς χρίζουν ανάλογης αντιμετώπισης, η άρνησή του πιθανώς έχει να κάνει με θέματα προτίμησης –μπορεί απλά να μην του αρέσει η γεύση του! Τι κάνουμε τότε;

Η κ. Αλεξοπούλου, προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να «καταφέρετε» το παιδί να πιεί το γάλα του και συνιστά υποκατάστατα προκειμένου να λάβει το παιδί τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή του:

• Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας να πιεί γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας που είναι εξίσου θρεπτικά με το αγελαδινό. Μπορεί να του αρέσουν περισσότερο από το αγελαδινό γάλα και να τα πίνουν πιο ευχάριστα.

• Ένας τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να πιεί το γάλα του είναι να το ζεστάνετε λίγο. Πολλά παιδιά έχουν πρόβλημα με το κρύο γάλα κι έτσι αν το ζεστάνετε για λίγα λεπτά ενδεχομένως να πείσετε το παιδί σας να το πιεί. Μπορείτε να βάλετε και ½ κουταλιά του γλυκού μέλι για να κάνετε πιο ευχάριστη τη γεύση του.

• Μπορείτε να προσθέσετε το γάλα στα δημητριακά ή το κουάκερ του πρωινού. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να πιούν το γάλα σκέτο, ενώ αν το βάλουν μέσα σε κάποια στερεά τροφή το δέχονται πιο ευχάριστα.

• Μπορείτε επίσης να πείτε στο παιδί σας να βουτήξει 2 καλής ποιότητας μπισκότα -τύπου Digestive- στο γάλα του ή 2 σπιτικά κουλουράκια.

• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γιαούρτι, αφού το γιαούρτι μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει και το γάλα (ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, μαγνήσιο).

• Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με μια φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και να συνοδέψετε το τυρί με 2 φρυγανιές σικάλεως, 2 κρακεράκια ολικής άλεσης ή με ένα κριθαρένιο παξιμάδι. Η κ. Αλεξοπούλου εξηγεί ότι "άνω την ηλικία των 2,5 ετών συνιστούμε ανεπιφύλακτα να καταναλώνουν τα παιδιά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, καθώς τα πλήρη τρόφιμα έχουν αρκετό κορεσμένο λίπος, κάτι το οποίο είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. Τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά δεν υστερούν σε κανένα θρεπτικό συστατικό συγκριτικά με τα πλήρη". Μάλιστα, για να λάβει το παιδί ισάξια με το γάλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να φάει μια φέτα τυρί για πρωινό και μια ακόμα στο απογευματινό του σνακ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v