Πιθανότητες φυσιολογικής εγκυμοσύνης για γυναίκα 45 ετών

Πιθανότητες φυσιολογικής εγκυμοσύνης για γυναίκα 45 ετών

Ερώτηση:

Καλησπέρα. Είμαι 45 ετών και έχω ένα κοριτσάκι 2.5 ετών από φυσιολογική σύλληψη γύρω στα 42 μου (στους 7 μήνες που είχαμε ελεύθερη επαφή προέκυψε η εγκυμοσύνη). Οι ορμονολογικές εξετάσεις που έκανα τον Νοέμβριο 2013 είναι: TSH 4,820 (έχω υποθυρεοειδισμό και βάσει αυτής της τιμής ο ενδοκρινολόγος μου αύξησε ελαφρώς τη δοσολογία του χαπιού), FSH 19,3 / LH 7,6 / PRL 11,5 / E2 30. To τεστ παπανικολάου, μαστογραφία και υπέρηχος μαστών που έκανα πρόσφατα, είναι πολύ καλά. Υπάρχουν πιθανότητες για εγκυμοσύνη χωρίς εξωσωματική; Ευχαριστώ πολύ. 

Απάντηση:

Οι πιθανότητες μια γυναίκα στην ηλικία σας με τιμές FSH γύρω στο 19 και οιστραδιόλη χαμηλή γύρω στο 30 να πετύχει εγκυμοσύνη θα έλεγα ότι είναι λίγες και επίσης οι εγκυμοσύνες αυτές έχουνε μεγάλη πιθανότητα πάνω από 30% να είναι χρωματοσωμικά προβληματικές και να οδηγηθούν σε αποβολή. Άρα οι πιθανότητές σας είναι χαμηλές.

Παρόλο αυτά προσπαθήστε. Η φύση ποτέ δεν είναι 100% αρνητική σε κάτι. Αν όμως επείγεστε να πετύχετε εγκυμοσύνη τα 45 είναι τελικό όριο για να κάνετε μία προσπάθεια εξωσωματικής. Αν και τα ποσοστά και στην εξωσωματική για αυτή την ηλικία είναι πολύ χαμηλά. Καλή επιτυχία.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v