Καλησπέρα. Έχω 2 παιδάκια. Ένα αγόρι 9 ετών και ένα κορίτσι 4,5 ετών. Με το κοριτσάκι δεν έχω ιδιαίτερα θέματα, αν και τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει πιο απαιτητική. Με το αγόρι μου έχω θεματάκια. Δεν ξέρω αν φταίει η ηλικία, εάν είναι στην αρχή της εφηβείας του ή αν εγώ είμαι υπερβολική. Πάντως τον τελευταίο χρόνο αισθάνομαι ότι δεν επικοινωνούμε. «Άσπρο» λέω – «μαύρο» μου απαντάει. «Πλύνε τα δόντια σου» -«Οοοο άσε με τώρα!», «Αμάν πια, διάβασε!» -«Καλά, σε λίγο» (είναι καλός μαθητής ωστόσο) κ.λ.π. Η αλήθεια είναι ότι, ίσως λόγω δουλειάς (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, με ακανόνιστα ωράρια), έχω πολλά νεύρα, φωνάζω, θέλω όταν λέω κάτι να γίνεται, χωρίς αντιρρήσεις. Πολλές φορές του μιλάω και δεν γυρίζει καν να μου απαντήσει. Εκεί αρχίζω να ουρλιάζω. Άλλες, φορές λέω ότι θέλω να φύγω, να εξαφανιστώ. Του λέω, επίσης, ότι θα έπρεπε να είχε άλλη μαμά (του αναφέρω πολλές φορές και ονόματα) που δεν θα δίνει σημασία στα παιδάκια της, θα ασχολείται μόνο με τη δουλειά της, και διάφορα τέτοια. Ξέρω ότι δεν είμαι η τέλεια μαμά. Πώς θα μπορούσα να έρθω πιο κοντά στον γιο μου; Το θέλω πάρα πολύ, διότι εκτός του ότι είναι το παιδί μου, έχουμε περάσει πολλές ασθένειες σε νοσοκομεία μαζί (εκείνος νοσηλευόταν) και ήταν πολύ κοντά μου. Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας.
Φωνάζετε, ουρλιάζετε, τον ενοχοποιείτε, τον τιμωρείτε, δεν αντέχετε να τον “χωρέσετε” και όλα αυτά τα ξέρετε και μας τα γράφετε. Σταματήστε όσα κάνετε μαζί του και θα μπορέσετε ίσως να έρθετε κοντά του. Το ότι είστε ελεύθερος επαγγελματίας και “έχετε τα νεύρα σας” δεν σημαίνει ότι έχετε ταυτόχρονα και το αυτονόητο δικαίωμα να γίνεστε επιθετική με το παιδί σας και να οφείλει να σας υπακούει.
Θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε ειδικό να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την συμπεριφορά σας διότι καταλαβαίνετε και εσείς η ίδια ότι είναι δυσλειτουργικός ο τρόπος με τον οποίο φέρεστε στον γιο σας. Ίσως έχετε πολλά που πρέπει να διαχειριστείτε και αυτό είναι δύσκολο αλλά ο γιος δεν οφείλει να χωρέσει την δική σας δυσκολία. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο να σας στηρίξει σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάτε και να βελτιώσετε την σχέση με τον γιο σας.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.