Φούρνος μικροκυμάτων: Τι μπορείτε να μαγειρέψετε εκεί και τι να προσέξετε

Φούρνος μικροκυμάτων: Τι μπορείτε να μαγειρέψετε εκεί και τι να προσέξετε

Μπορεί η παραδοσιακή μαγειρική να θέλει ταψιά και κατσαρόλες, ωστόσο ο φούρνος μικροκυμάτων έχει εισβάλει δυναμικά στο σπίτι της σύγχρονης και κυρίως εργαζόμενης γυναίκας, προσφέροντας γρήγορες λύσεις τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος για "κανονικό" μαγείρεμα. Ανακαλύψτε συνταγές που μπορούν να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα και παράλληλα να σας αποζημιώσουν με την νοστιμιά τους.

Πιλάφι με κινόα

Υλικά:

1/2 φλ. ρύζι μπασμάτι
1/2 φλ. κινόα
2 φλ. νερό
1 φλ. αμύγδαλα (μουλιασμένα για 1 ώρα)
1/3 φλ. ταχίνι
1 1/2 κ.γ. σκόνη κάρυ
1 φλ. γάλα αμυγδάλου
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. καλαμποκάλευρο ανακατωμένο με 2 κ.γ. κρύο νερό
1 κ.γ. κουρκούμη

Eκτέλεση: 

Βάλτε το ρύζι, την κινόα και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τα. Βάλτε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 8-10 λεπτά. Αφήστε το μέσα στον φούρνο για ακόμη 10 λεπτά, με κλειστή πόρτα. Βάλτε τα αμύγδαλα, την ταχίνι, το γάλα, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και τα μπαχάρια σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν μείγμα. Βάλτε το μείγμα μέσα στο ρύζι και ανάψτε τον φούρνο μικροκυμάτων για ακόμη 2 λεπτά.

Γλυκό με φράουλα και σοκολάτα

Υλικά:

40 γρ. βρώμη
1 φλ. Φράουλες
Αλάτι
1 φλ. γάλα
1-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση:

Βάζετε σε ένα μπολ την βρώμη, το αλάτι και το νερό και το τοποθετείτε στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά. Το αφήνετε μέσα στο φούρνο στη συνέχεια για ακόμη 5 λεπτά πριν το μεταφέρετε στο ψυγείο σκεπασμένο. Την επόμενη μέρα προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και ξαναβάζετε στα μικροκύματα μέχρι οι φράουλες να ενωθούν με το μείγμα. Μπορείτε να ρίξετε και από πάνω λίγη ακόμη σοκολάτα!

Τάρτα πρωινού

Υλικά:

1 αβγό
1 1/2 κ.σ. γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 bagel
2 κ.γ. κρέμα τυρί
1/2 φέτα προσιούτο ή ζαμπόν
Λίγη μουστάρδα
Φυλλαράκια από θυμάρι

Εκτέλεση:

Χτυπήστε το αβγό και το γάλα με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Κόψτε το ψωμί σε κομματάκια και βάλτε το μέσα στο μείγμα, μαζί με το τυρί κρέμα. Κόψτε το προσιούτο σε μικρότερα κομμάτια, βάλτε τα και αυτά στο μείγμα και προσθέστε το θυμάρι. Τοποθετήστε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε το μέχρι να "γίνουν" τα αβγά. Προσθέστε από πάνω λίγη μουστάρδα και θυμάρι.

Μακαρόνια με τυρί

Υλικά:

1/3 φλ. ζυμαρικά
1/2 φλ. νερό
1/4 φλ. γάλα
1/2 φλ. τριμμένο τσένταρ

Εκτέλεση:

Βάλτε τα μακαρόνια και το νερό μέσα σε μια κούπα μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2 λεπτά. Επαναλάβετε για ακόμα 2 με 4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Το νερό θα απορροφηθεί και τα μακαρόνια θα μαγειρευτούν. Μόλις γίνουν, προσθέστε μέσα στην κούπα το γάλα και το τυρί και βάλτε την μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα ακόμη λεπτό.

Βρώμη με μήλο και μπανάνα

Υλικά:

1/2 φλ. βρώμη
1 κ.σ. λιναρόσπορο
1 αβγό
1/2 φλ. γάλα
1/3 μπανάνα}
1/4 κ.γ. κανέλα
1/2 μήλο
2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Προσθέστε τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, το αβγό και το γάλα σε μια κούπα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε στη συνέχεια την μπανάνα, την κανέλα, το μήλο και το μέλι. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 -3 λεπτά και είναι έτοιμα.

Πηγή: lipstiq.com - womenshealthmag.com

Φούρνος μικροκυμάτων: Ζητήματα διατροφικής ασφάλειας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το μαγείρεμα στα μικροκύματα μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα υγιεινό, λόγω του σύντομου χρόνου κατά τον οποίον ετοιμάζεται το φαγητό, χωρίς να επηρεάζεται πολύ η θρεπτική του αξία. Οι φούρνοι μικροκυμάτων μαγειρεύουν το φαγητό ζεσταίνοντάς το "από μέσα προς τα έξω". Εκπέμπουν ραδιοκύματα τα οποία διεγείρουν τα μόρια στις τροφές, παράγοντας θερμότητα, και έτσι αυτές μαγειρεύονται. Παρόλο που το μαγείρεμα εκεί μπορεί να κάνει το φαγητό να στεγνώσει, αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν ψεκάσετε την τροφή με λίγο νερό ή αν τοποθετήσετε μία βρεγμένη πετσέτα πάνω από το πιάτο. Ακόμα, ο τρόπος με τον οποίο ο φούρνος μικροκυμάτων μαγειρεύει το φαγητό, μειώνει την ανάγκη προσθήκης επιπλέον ελαίων. Το καλύτερο, όμως, είναι πως στα μικροκύματα μπορείτε να μαγειρέψετε σχεδόν τα πάντα, από λαχανικά και ρύζι μέχρι κρέας και αυγά. Ορισμένοι επιστήμονες λένε πως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσετε τη διατροφική αξία των λαχανικών. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στα μικροκύματα, για παράδειγμα, έχει περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο τρόπο μαγειρέματος. Βεβαιωθείτε, μόνο, ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή για μικροκύματα δοχεία. 

Επιπλέον, ο διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος επισημαίνει πως ένας φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει μικροκύματα με αποτέλεσμα τα μόρια των τροφίμων να πάλλονται, προκαλώντας τη θέρμανση των τροφών, μέσα από την κίνηση των μορίων νερού μέσα στα τρόφιμα. Λειτουργούν δηλαδή με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε σύντομο χρόνο, σε σχέση με την κλασσική θέρμανση στο φούρνο. Είναι μία μορφή ακτινοβολίας, που δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, με πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X. Επίσης, είναι ένας τρόπος μαγειρικής παρασκευής που θεωρητικά δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, δεν μειώνει τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα και δεν προκαλεί μεγαλύτερη μείωση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με αυτή που προκαλείται από το ψήσιμο στο φούρνο.

Ωστόσο, ο κ. Δημοσθενόπουλος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο για ξεπάγωμα ή ζέσταμα ενώ θα ήταν προτιμότερο να μαγειρεύουμε με τους πιο παραδοσιακούς τρόπους. Οι φούρνοι μικροκυμάτων επιτρέπουν το ξεπάγωμα και το μαγείρεμα σε πολύ σύντομο διάστημα, εγκυμονούν όμως και κινδύνους όπως είναι η υπερθέμανση των υγρών, το ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφών και η πιθανότητα για εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.

v