Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών και ένα κοριτσάκι 2 μηνών. Στο γιο μου αφιερώθηκα αποκλειστικά από τη στιγμή που γεννήθηκε. Έκανα στην άκρη τους πάντες και τα πάντα για εκείνον. Όλες μου τις δουλειές, έμενα ξύπνια, και τις έκανα το βράδυ για να είμαστε μαζί όταν γυρνούσα από τη δουλειά. Όταν γέννησα για δεύτερη φορά χρειάστηκε να μείνω 1 εβδομάδα στο νοσοκομείο, γιατί η μικρή παρουσίασε ίκτερο και είχε χαμηλό βάρος, οπότε μείναμε λίγο παραπάνω. Αυτές τις μέρες ήταν με τον άντρα μου και τις γιαγιάδες. Όταν όμως γυρίσαμε σπίτι, απ΄τη μια αυτός ήταν άρρωστος και έπρεπε να έχουμε τη μικρή απομονωμένη και απ΄την άλλη η μικρή ήταν τόσο μικρή που δεν ήξερε ούτε να φάει. Την τάιζα ανά 2 ώρες, ενώ παράλληλα προσπαθούσα να τη θηλάσω και να βγάζω και γάλα. Τώρα η μικρή έχει προσαρμοστεί αρκετά, τρώει πιο γρήγορα, θέλει όμως πάλι αρκετό χρόνο. Ο γιός μου δεν έλεγε τίποτα, ούτε τώρα λέει πολλά, εκτός από κάποιες φορές. Όμως έχει κολλήσει πολύ στον πατέρα του, τον φωνάζει συνέχεια αν δεν τον βλέπει και εμένα δε με θέλει. Πριν γεννήσω κάθε βράδυ τον κοίμιζα εγώ και χθες με έδιωχνε και ήθελε το μπαμπά του. Άνοιξε η γη κάτω απ΄τα πόδια μου. Ο άντρας μου κάνει ό,τι μπορεί για βοηθήσει, αλλά ουσιαστικά πλέον με το να δουλεύω δεν έχω χρόνο για κανένα μου παιδί, αλλά με το γιο μου ακόμα πολύ λίγο. Δε ξέρω τι να κάνω, ούτε πώς να φερθώ. Νιώθω αποτυχημένη ως μαμά. Σας παρακαλώ βοηθήστε με αν μπορείτε.
Ο γιος σας αισθάνεται ότι τον έχετε εγκαταλείψει και δεν μπορείτε να βρείτε ισορροπίες με αποτέλεσμα να είναι πολύ πληγωμένος και θυμωμένος. Χρειάζεται να βρείτε χρόνο μόνο για τον ίδιο και να καθίσετε οι δυο σας. Συζητήστε μαζί του και αναγνωρίστε του τα συναισθήματα του. Πείτε του πως καταλαβαίνετε τον θυμό του και την λύπη του, πως θα περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του και ξεκινήστε να τον έχετε τον χρόνο σας κάθε μέρα έστω για μισή ώρα.
Μιλήστε και ακούστε το παιδί σας. Σας χρειάζεται. Αποφύγετε να του εξηγήσετε λογικά ότι γεννήθηκε η αδελφή του και χρειάζεται και εκείνη πολύ χρόνο μαζί σας. Αφήστε τα «λογικά» και την απενοχοποίηση και μιλήστε του συναισθηματικά για την αγάπη σας ενώ συνάμα αφιερώστε του χρόνο.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.