Καλησπέρα. Είμαι μητέρα 2 αγοριών, 30 μηνών ο μεγάλος και 16 μηνών ο μικρός. Έχουμε 3 εβδομάδες που ο μεγάλος μου γιος ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Από τότε έχει γίνει ένα απίστευτα νευρικό, απότομο, επιθετικό παιδί που κλαίει συνέχεια και θέλει να κάνει ζημιές για να τραβά την προσοχή μας. Δε μας ακούει και δεν θέλει να κοιμάται –ενώ ήταν παιδί που κοιμόταν το μεσημέρι 3 ώρες και το βράδυ 12 ώρες. Όταν ξεκίνησε τον παιδικό δεν ήθελε να κοιμάται στο παιδικό κρεβατάκι. Πηδούσε και ξάπλωνε στο πάτωμα. Αναγκαστήκαμε να τον βάλουμε σε μεγάλο κρεβάτι, αλλά κοιμάται μόνο με έναν από εμάς δίπλα, ενώ ξυπνάει το βράδυ και έρχεται στο κρεβάτι μας. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου και όταν είναι ξύπνιος συνέχεια ή θα κλαίει ή θα είναι απίστευτος στη συμπεριφορά του, όλη την ώρα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε πια. Νιώθω ότι έχει μπει ένα κακό πνεύμα μέσα του, ότι είναι για εξορκισμό το παιδί μου! Τι να κάνω; Βοήθεια!
Το παιδί σας φυσικά και δεν έχει κακό πνεύμα μέσα του όπως και όλο αυτό που του συμβαίνει δεν είναι «κακό». Ο γιος σας αντιμετωπίζει την δυσκολία του εκθρονισμού από τον μικρότερο αδελφό του καθώς έχασε την μοναδικότητα του ενώ συνάμα πήγε παιδικό σταθμό πριν τα τέσσερα έτη. Δυσκολεύεται ψυχικά να προσαρμοστεί σε δύσκολες για τον ίδιο ψυχικά συνθήκες και φαίνεται πως κι εσείς η ίδια δεν τον βοηθάτε αν θεωρείτε ότι όλο αυτό είναι κακό.
Αναρωτηθείτε για τον ρόλο σας και την διάθεση που έχετε μαζί του. Θεωρείτε ότι του εμπνέεται ψυχική ασφάλεια; Όπως γράφετε μάλλον όχι. Μοιάζει να χρειάζεστε να αυξήσετε την υπομονή σας μαζί του, να μπείτε στην θέση του και να τον νιώσετε. Το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά. Έχει συναισθηματική δυσκολία και σας νιώθει απόμακρη. Σας χρειάζεται και σας το δείχνει με τρόπους που μπορεί και θεωρεί ότι θα τον προσέξετε και σαν απάντηση σε αυτό λέτε ότι «έχει μπει κακό πνεύμα μέσα του».
Δείξτε του περισσότερη προσοχή, αγάπη, καθησυχάστε τον, ασχοληθείτε μαζί του από την θέση ότι σας χρειάζεται. Μαλακώστε τον με την αγάπη σας. Το παιδί σας προσπαθεί να πάρει την προσοχή σας και την αγάπη σας. Και αν, αλλάζοντας την συμπεριφορά σας δεν αλλάξει και η συμπεριφορά του, τότε μπορείτε να δείτε έναν ψυχολόγο.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.