Άστατη περίοδος μετά τον τοκετό

Άστατη περίοδος μετά τον τοκετό

Ερώτηση:

Είμαι 33 ετών με προβλήματα στην περίοδό μου από τα 26 μου, οπότε ξεκίνησα να έχω περίοδο κάθε 40 με 50 ημέρες. Πριν μείνω έγκυος, στα 30 μου, πήρα Duphaston για 3 μήνες και έμεινα κατά την διάρκεια εκείνη. Μετά τον θηλασμό το πρόβλημα επανήλθε χειρότερο. Το καλοκαίρι είχα να αδιαθετήσω 2,5 μήνες. Πέρσι τον χειμώνα έκανα τρεις μήνες, ενώ ενδιάμεσα είχα πάρει για τέσσερις μήνες και ωορρηκτικά για να συλλάβω, χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησα την άνοιξη θεραπεία με αντισυλληπτικά, για έναν μήνα, για να κάνω ορμονικές εξετάσεις, οι οποίες ήταν καλές. Τους τελευταίους 3 μήνες έχω αδιαθετήσει μία φορά με Duphaston και τώρα, ενώ πήρα Duphaston από την 20η ημέρα για 7 ημέρες, έχουν περάσει από την τελευταία μέρα 8 ημέρες και ακόμα δεν έχω αδιαθετήσει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Θέλω να κάνω ένα παιδί ακόμα, αλλά όχι με εξωσωματική, την οποία δεν θέλει κυρίως ο σύζυγός μου. Τι μου προτείνετε;

Απάντηση:

Η περίοδός σας θυμίζει περίοδο πολυκυστικών ωοθηκών. Δεν μου γράφετε καθόλου τις τιμές των ορμονών που είχατε στις εξετάσεις σας για να σας βοηθήσω. Εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες όπως πιθανολογώ, τότε είναι λογικό η περίοδος να έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση ή να μην έρχεται για 2, 3 ή 5 και 6 μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προγεστερόνη, το Duphaston που στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνετε, τις περισσότερες φορές φέρνει έμμηνο ρύση και ξεκινάει από την αρχή ο οργανισμός, γιατί το πρόβλημα στις πολυκυστικές ωοθήκες είναι η δυσκολία στην ωοθυλακιορρηξία, άρα η δυσκολία από τον οργανισμό στην παραγωγή προγεστερόνης.

Τώρα το θέμα της γονιμότητας είναι συναφές αλλά τελείως διαφορετικής υφής. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με το Duphaston αλλά με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Φάρμακο πρώτης γραμμής για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας στις πολυκυστικές ωοθήκες είναι η κιτρική κλομιφαίνη. Αν δεν απαντήσει ο οργανισμός στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με κλομιφαίνη τότε ακολουθούμε την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με γοναδοτροπίνες, με ενέσιμα δηλαδή φάρμακα πολύ μικρής δόσης καθημερινά.

Είναι ένα ειδικό σχήμα το οποίο πρέπει να το κάνετε με την παρακολούθηση γιατρού. Δεν είναι ένα πρωτόκολλο που μπορεί να το κάνει ο καθένας μόνος του διότι θέλει παρακολούθηση και ορμονική και υπερηχογραφική. Αυτό όμως θα σας εξασφαλίσει ωορρηξία ενός ή δυο ωοθυλακίων και όχι πολλών όπως γίνεται συνήθως στις πολυκυστικές ωοθήκες ώστε να πετύχετε μια μονήρη εγκυμοσύνη και να φέρετε εις πέρας το όνειρό σας.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v