Ο γιος μου είναι 12 ετών και μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει ποτέ του προτίμηση για κάποιο κορίτσι. Μεγάλωσε κάνοντας παρέα με κορίτσια, γιατί δεν υπήρχαν αγόρια στη γειτονιά και αυτά που υπήρχαν έπαιζαν παιχνίδια βίαια, που του γιου μου δεν του άρεσαν. Εδώ και 2 χρόνια περίπου τα αγόρια τον κοροϊδεύουν πως είναι γκέι γιατί είναι ευαίσθητος, δε βρίζει και δεν αγαπά τα "κλασικά" αγορίστικα παιχνίδια. Ίσως είναι λάθος μου, αλλά μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι μήπως πραγματικά κάτι συμβαίνει. Δεν του αρέσει κανένα κορίτσι (η μια είναι χοντρή, η άλλη είναι αδύνατη). Έχω καταλάβει πως του αρέσει η παρέα των αγοριών πιο πολύ από των κοριτσιών, αλλά δεν μπορεί να τους ακολουθήσει γιατί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Είναι παιδί ήπιων τόνων, ευγενικό και συμμαζεμένο. Από την άλλη, η παρέα με τα κορίτσια τον έχει οδηγήσει στο να υιοθετήσει κάποιες συμπεριφορές κοριτσίστικες (τσιρίδες, έκφραση σώματος κλπ.)και αυτό μάλλον φαίνεται στην όλη συμπεριφορά του. Προσπαθώ με την κουβέντα να του δείξω ποιο είναι το "σωστό", αλλά ο ίδιος δείχνει να αισθάνεται άβολα με αυτές τις συζητήσεις μας. Τέλος, πρέπει να πω πως είναι ένα παιδί που με αγαπά πάρα πολύ και το δείχνει με κάθε τρόπο, ακόμα και υποστηρίζοντάς με έναντι του πατέρα του (φοβάμαι μήπως έχει πρότυπο εμένα όσον αφορά την επιλογή κοπέλας). Πείτε μου σας παρακαλώ την άποψή σας. Ευχαριστώ.
Αρχικά σημασία έχει να κατανοήσετε ότι η ομοφυλοφιλία δημιουργείται μέσα από την οικογένεια και όχι μέσα από τις παρέες και τους φίλους. Η ομοφυλοφιλία σχετίζεται με τις ταυτίσεις με τους γονείς και αν μιλάμε για αγόρια τότε η ταύτιση γίνεται με την μητέρα αντί να γίνει με τον πατέρα όπως θα χρειαζόταν.
Στην περίπτωση του γιου σας είναι άκαιρο να μιλάμε για ομοφυλοφιλία λόγω ηλικίας. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να οριστεί μετά το πέρας της εφηβείας, ίσως και λίγο αργότερα. Το θέμα όμως που ίσως να χρειαζόταν να σας απασχολεί και θα μπορούσε εν δυνάμει να συμβάλλει στην σεξουαλικότητα του γιου σας είναι το κατά πόσο οι ρόλοι στο σπίτι είναι διακριτοί.
Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ο γιος σας να μπαίνει σε θέση προστάτη για εσάς απέναντι από τον πατέρα του το οποίο δηλώνει πως σας βιώνει αδύναμη και ότι του επιτρέπετε να μπει ανάμεσα σε εσάς και τον σύζυγό σας. Αυτά αρχικά είναι που καλείστε να εξετάσετε και να προσδιορίσετε. Πιθανότατα δίνετε στον γιο σας ένα μήνυμα ότι τον χρειάζεστε και δεν του επιτρέπετε να αυτονομηθεί και αυτό μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε με τον σύζυγό σας ειδικό για να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τους ρόλους μέσα στο σπίτι.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365