Παιδική φοβία λόγω θανάτου οικογενειακού προσώπου

Παιδική φοβία λόγω θανάτου οικογενειακού προσώπου

Ερώτηση:
Είμαι μητέρα 3 παιδιών. Έχω δυο κόρες 8.5 και 7 χρονών και έναν γιο 4 ετών. Είμαστε πολύ δεμένοι με τα παιδιά. Πριν από 4 μήνες έφυγε από τη ζωή η πιο αγαπημένη θεία των παιδιών μου, ετών 47, η οποία ήταν πολύ κοντά στα παιδιά, κάθε μέρα μαζί τους, τους είχε παρά πολύ αδυναμία-το ίδιο και εκείνα. Η μεγάλη μου κόρη -κλειστός χαρακτήρας- άργησε να εκδηλωθεί και τώρα πλέον έχει μια εμφανή θλίψη, ενώ η μικρή ξέσπασε αμέσως. Ο μικρός, όμως, χωρίς καν να την αναζητά, έχει ένα ξαφνικό άγχος αποχωρισμού, εντονότατη προσκόλληση σε έμενα και τον μπαμπά του, φοβάται να κοιμάται μονός του και ζούμε γενικά καταστάσεις που θυμίζουν ένα παιδί 2 και όχι στα 4 ετών. Φυσικά δείχνουμε κατανόηση, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τον βοηθήσουμε. 
Απάντηση:

Ο γιος σας έχει τρομάξει διότι μέχρι τον θάνατο της θείας του δεν ήξερε ότι οι άνθρωποι φεύγουν και δεν επιστρέφουν ποτέ. Είναι πολύ νωρίς να συλλάβει την έννοια του θανάτου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Καταλαβαίνει την απουσία, την απώλεια καθώς και την δική σας στενοχώρια και όλο αυτό είναι βαρύ για τον ίδιο και ακατανόητο. Αντιλαμβάνεται ότι έχει συμβεί κάτι “κακό” αφού η θεία δεν θα  επιστρέψει και  το κλίμα στο σπίτι είναι πυκνό. Βιώνει και ο ίδιος την απώλεια  της και πλέον φοβάται μην συμβεί κάτι παρόμοιο και σε εσάς. Όλα αυτά είναι δύσκολα και πρόωρα για τον ίδιο να τα κατανοήσει και να τα επεξεργαστεί.

Χρειάζεται την βοήθεια σας. Σεβαστείτε την  ανάγκη του να σας αισθάνεται πιο κοντά του αλλά συνάμα προσπαθείστε να τον καθησυχάσετε, ακούστε πώς αισθάνεται, ακουμπήστε τον συναισθηματικά και ανακουφίστε τον. Επιβεβαιώστε του ότι δεν θα τον αφήσετε και ότι καταλαβαίνετε τον φόβο του. Επιτρέψτε του να σας νοιώσει κοντά του, δίπλα του.  Δώστε του χρόνο και κάντε μαζί του διάλογο αλλά όχι από θέση λογικής. Μπείτε στην θέση του και δείτε τι θα θέλατε εσείς να ακούσετε σε αυτή την περίσταση.  Όσο πιο ασφαλής θα αισθάνεται τόσο πιο εύκολα θα επανέρχεται στους ρυθμούς του και στον εαυτό του.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v