H πηγή της γκρίνιας
Οι ψυχολόγοι λένε πως η γκρίνια πηγάζει από την έλλειψη πίστης. Ο σύντροφος φοβάται πως το ταίρι του δεν θα κάνει τα «συμφωνημένα», με αποτέλεσμα να του ζητά συνεχώς να το κάνει. Ο δεύτερος, με τη σειρά του, ενοχλείται με αποτέλεσμα να μην θέλει πλέον να συνεργαστεί. Και αυτό οδηγεί σε ακόμη περισσότερη γκρίνια, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο το ζευγάρι δεν μπορεί να ξεφύγει.
Φανταστείτε μία υπερ-οργανωτική γυναίκα που λειτουργεί πάντα σύμφωνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με έναν άντρα τύπου «θα-το-κάνω-όταν-το-κάνω» και θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι η γκρίνια να χτυπήσει κόκκινο μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Γκρίνια, ο εχθρός της αγάπης
Το άρθρο της WSJ περιγράφει το φαινόμενο με (εκνευριστική) ακρίβεια:
«Συμβαίνει να γκρινιάζουν και οι σύζυγοι και να γίνονται ιδιαίτερα φορτικοί στις γυναίκες. Όμως το συνηθισμένο είναι να γκρινιάζουν οι γυναίκες, λένε οι ειδικοί, κυρίως επειδή είναι αυτές που κυρίως νιώθουν υπεύθυνες για την οργάνωση του σπιτιού και της οικογενειακής ζωής. Οι γυναίκες τείνουν, επίσης, να είναι πιο ευαίσθητες ακόμη και στα παραμικρά σημάδια προβλημάτων στη σχέση. Όταν λοιπόν ζητούν ή ρωτούν κάτι και δεν παίρνουν απάντηση, αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζοντας να ρωτούν ή να ζητούν, κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Η ευθύνη πέφτει, βέβαια, και στους άντρες επειδή δεν δίνουν πάντα ξεκάθαρες απαντήσεις. Σίγουρα, ένας άντρας μπορεί να "γειώσει" τη σύζυγό του επειδή τον έχει εκνευρίσει – η γκρίνια της μπορεί να του θυμίσει αυτή της μάνας του, όταν ήταν μικρός. Αλλά πολλές φορές ο λόγος που δεν απαντά είναι γιατί και ο ίδιος δεν ξέρει την απάντηση ή ξέρει ότι η απάντησή του θα την απογοητεύσει.»
Αυτό που χρειάζεται, είναι λίγη κατανόηση, σχολιάζει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Denver και σύμβουλος γάμου, Howard Markman. Ένας βαθμός γκρίνιας είναι αναπόφευκτος για όλα τα ζευγάρια. Έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που κατάφεραν να μειώσουν την γκρίνια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν την ευτυχία. «Αν της επιτρέψουμε να επιμείνει, η γκρίνια μπορεί να γίνει εχθρός της αγάπης», καταλήγει ο Markman.
Πώς θα «κόψετε» την γκρίνια
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο γάμου ή μπορείτε να λύσετε μόνοι σας το πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα «κουτί παραπόνων». Πάρτε ένα χαρτόκουτο, τοποθετήστε το στο κομοδίνο σας και ρίχνετε μέσα σημειώματα με πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας και σας ενοχλούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει σχεδόν άδειο, γιατί μόλις συνειδητοποιήσετε και αναγνωρίσετε ποιο είναι το πρόβλημα, δεν θα είναι δύσκολο να μειώσετε εσείς οι ίδιες τη σοβαρότητά του, να το «ευτελίσετε» και σιγά-σιγά να το ξεχάσετε.
Πηγή: Healthland.Time