Έχω δίδυμα κοριτσάκια 16 μηνών. Από πολύ μικρές, εκείνη που γεννήθηκε πρώτη απαιτούσε να παίρνω αγκαλιά μόνο εκείνη κ.λ.π.. Η δεύτερη είναι πολύ καλόβολη, πολύ χαμογελαστή, πηγαίνει σε όλους… Η πρώτη είναι πιο δύσκολη και στην επικοινωνία είναι κλειστός χαρακτήρας. Κατά καιρούς τις αφήνω στην γιαγιά τους, η οποία είναι πολύ νέα και ασχολείται πολύ μαζί τους, παίζει μαζί τους όλη μέρα. Η δεύτερη πηγαίνει με χαρά και δεν θέλει να φύγει. Η πρώτη όχι πάντα. Πριν λίγες ημέρες που γύρισε από τη γιαγιά της η δεύτερη, η πρώτη δεν την ήθελε με τίποτα: Τη ζήλευε τρομερά, τη δάγκωνε, της τραβούσε τα μαλλιά. Όταν την είχα αγκαλιά έπεφτε σε κατάθλιψη. Της μιλούσα και δεν γυρνούσε καν να με κοιτάξει. Ανησυχώ και λυπάμαι που στεναχωριέται το μωρό μου. Πώς μπορώ να το βοηθήσω να το ξεπεράσει;
Η αδυναμία που σας δείχνει η κόρη σας που ζηλεύει μπορεί να σας κολακεύει και να νοιώθετε σημαντική μέσα από αυτή την συμπεριφορά της σε αντίθεση με την άλλη σας κόρη που χαίρεται με όλους. Θα χρειαστείτε να βρείτε για εσάς το νόημα να φέρεστε δίκαια και να βοηθήσετε την κόρη σας που ζηλεύει να σταματήσει να λειτουργεί ανταγωνιστικά . Θα χρειαστεί να είστε δίκαιη και να αφοσιώνεται χρόνο και στις δυο ξεχωριστά. Θα μπορούσατε να μοιράζετε το χρόνο με τις κόρες σας μεταξύ εσάς και του συζύγου σας καθώς και της μητέρας σας αφιερώνοντας τον ίδιο χρόνο και στις δυο ο καθένας σας.
Μιλήστε στην κόρη σας, πείτε της ότι καταλαβαίνετε για την ζήλια της και ότι την αγαπάτε πολύ. Αποφύγετε να της επιτρέψετε να νοιώσει ότι έχετε μια ανείπωτη μυστική συμμαχία μαζί της διότι θα καταστρέψετε την αδελφική σχέση των κοριτσιών.
Συνειδητοποιείστε πως αυτή η συνθήκη εξαρτάται από τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε εσείς τις σχέσεις. Χρειάζεται να προστατέψετε την σχέση των κοριτσιών, να διαφυλάξετε την σχέση σας με την κόρη σας που δεν ζηλεύει και να βοηθήσετε την κόρη σας να ξεπεράσει την ζήλια της χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι στενοχωριέστε για αυτό που αισθάνεται διότι ακόμη και αν πάψει να ζηλεύει θα διατηρήσει αυτή την συμπεριφορά για να παίρνει περισσότερη σημασία.
Να είστε δίκαιη, να περνάτε ποιοτικό χρόνο και με τις δυο τόσο μαζί όσο και ξεχωριστά, να καταλάβετε ότι και οι δυο σας οι κόρες σας έχουν ανάγκη και να θυμάστε πόσο σημαντική θα είναι για την ζωή τους η αδελφική σχέση. Στην αγωνία της κόρης σας απαντήστε με ασφάλεια αντί για στενοχώρια.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.