Προφανώς στο σπίτι σας υπάρχει δυσκολία να τηρηθούν τα όρια. Από την στιγμή που δεν τηρείτε αυτό που λέτε τα παιδιά σας θα δοκιμάζουν να «γίνει το δικό τους». Αν θέλετε να μην κοιμούνται στο κρεβάτι σας θα χρειαστεί να εφαρμόσετε αυτό που ζητάτε και να μην ενδίδετε στις πιέσεις τους.
Αρχικά χρειάζεται να νοηματοδοτήσετε εσείς οι ίδιοι γιατί τα παιδιά σας καλούνται να κοιμούνται στο δωμάτιο τους και να μην υποκύπτετε στις πιέσεις τους. Κάθε παιδί που κοιμάται με τους γονείς του γίνεται λιγότερο αυτόνομο και περισσότερο εξαρτημένο. Αυτό γενικεύεται και δεν ισχύει μόνο ως προς τους γονείς. Δημιουργείτε με αυτό τον τρόπο ένα παιδί το οποίο είναι πιο ευάλωτο, χωρίς όρια και αίσθηση αυτονόμησης. Το ζευγάρι χάνει την ιδιωτικότητα του και τα παιδιά αισθάνονται πως μπορούν να εισχωρήσουν στην πυρηνική δυάδα, το ζευγάρι, κάτι το οποίο λειτουργεί καταστροφικά για τα ίδια.
Στην πραγματικότητα δημιουργείτε ένα βαθύτερο ζήτημα με την επιτρεπτικότητα σε αυτό το θέμα. Για να μπουν λοιπόν όρια πρώτα θα βρείτε το νόημα της κατάστασης και πώς λειτουργεί κι ύστερα θα τα εφαρμόσετε στα παιδιά. Επίσης καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε αν λείπετε στα παιδιά σας. Τα παιδιά ζητούν να κοιμηθούν στο κρεββάτι με τους γονείς τους όταν οι γονείς τούς λείπουν είτε διότι εργάζονται πολλές ώρες είτε διότι δεν είναι ψυχικά παρόντες. Αναρωτηθείτε λοιπόν τι συμβαίνει στη σχέση σας με τα παιδιά σας κι ύστερα προσπαθείστε να επαναπροσδιορίσετε την συμπεριφορά σας.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.