Η νόσος του Crohn είναι πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή περισσότερων τμημάτων του πεπτικού συστήματος «πρήζεται», ερεθίζεται και φουσκώνει. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η στένωση του πεπτικού σωλήνα στο σημείο αυτό, το οποίο μπορεί να είναι οπουδήποτε, από το στόμα έως και τον πρωκτό, ή και σε περισσότερα από ένα σημεία. Συνήθως η πάθηση παρουσιάζεται στον τελικό ειλεό (χαμηλά στο έντερο) και εκδηλώνεται με φλεγμονή, μέσα ή γύρω από τον πρωκτό.
Όταν το άτομο έχει φλεγμονή συνήθως παρουσιάζει κοιλιακούς πόνους και διάρροια, ενώ αν υπάρξει στένωση του ειλεού μπορεί και να προκληθεί φραγμός προς την έξοδο και τάση για εμετό ή και δυσκοιλιότητα. Για ασθενείς με Crohn στο παχύ έντερο μπορεί και να παρουσιάζεται διάρροια με αιμορραγία. Επίσης, οι ασθενείς με νόσο Crohn μπορεί να νιώθουν συχνά κουρασμένοι και ληθαργικοί. Μικρό ποσοστό αυτών υποφέρει από επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη.
Γιατί συμβαίνει;
Η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Πάντως, δεν είναι μολυσματική ασθένεια, δηλαδή δεν μεταδίδεται από ασθενείς σε υγιείς. Ωστόσο, ίσως η εμφάνισή της να ξεκινά με κάτι μολυσματικό, π.χ. από κάποιον ιό ή βακτήριο που προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο συγκεκριμένων ανθρώπων, των οποίων το αμυντικό σύστημα ίσως παρουσιάζει κάποια ατέλεια. Επίσης, δεν είναι κληρονομική νόσος, όμως οι ασθενείς μπορεί να έχουν συγγενείς στην ίδια κατάσταση ή με παρεμφερή προβλήματα.
Ποιοι υποφέρουν συνήθως από τη νόσο;
Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνηθέστερα στις ηλικίες 15-40 ετών, πάντως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση περιστατικών σε παιδιά. Επίσης, είναι λίγο πιο συχνή στις γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε καπνιστές.
Νόσος του Crohn και καρκίνος του εντέρου
Δεν υπάρχει ομοιότητα ανάμεσα στη νόσο και τον καρκίνο του εντέρου. Η πρώτη είναι μία μορφή χρόνιας φλεγμονής, ενώ ο καρκίνος μία ανεξέλεγκτη υπερανάπτυξη κυττάρων.
Θεραπεία της νόσου του Crohn
Δυστυχώς, ολοκληρωτική ή μόνιμη θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική, δεν υπάρχει. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ανακούφιση των έντονων συμπτωμάτων με φάρμακα, την περίοδο της έξαρσης της νόσου. Επίσης, ανάλογα με το σημείο στο οποίο παρουσιάζεται στένωση, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συστήσει συγκεκριμένη διατροφή για να μπορεί το άτομο να διατηρεί το βάρος και τη δύναμή του. Σε ασθενείς που παρουσιάζουν πολύ σοβαρά επεισόδια της νόσου, μπορεί να χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση.
Αν υποφέρετε από τη Νόσο του Crohn
Καθώς η νόσος είναι χρόνια πάθηση, με εξάρσεις ανά τακτά ή λιγότερο τακτά χρονικά διαστήματα, τα άτομα που πάσχουν από αυτήν συχνά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εργασίας τους, καθώς τη μία μέρα μπορεί να είναι καλά και την επόμενη όχι. Μάλιστα, όπως μας λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νόσο Crohn Βορείου Ελλάδος κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης, «με το άγχος που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι τον τελευταίο καιρό, οι εξάρσεις της νόσου είναι όλο και συχνότερες».
Τι κάνει, λοιπόν, το κράτος για να βοηθήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς; «Υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα για τα άτομα αυτά, αλλά η γραφειοκρατία για να τα διεκδικήσει κανείς είναι τεράστια», λέει ο κ. Ταμπουρίδης. Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές παροχές είναι επίδομα αναπηρίας 67% στους ανέργους (και 80% αν το άτομο έχει χειρουργικές επιπλοκές) και 6 μέρες επιπλέον άδειας στους εργαζόμενους που προστατεύονται από τον σχετικό νόμο. Ακόμα, όταν ένας ασθενής αδυνατεί πλέον να εργαστεί εξαιτίας της νόσου, δικαιούται να βγει σε αναπηρική σύνταξη.
Υπάρχουν ακόμα κάποιες κοινωνικού τύπου παροχές, όπως αφορολόγητο όριο στις 2.000 ευρώ, πάσο δωρεάν μετακίνησης σε αστικές συγκοινωνίες, καθώς και δικαίωμα για κάρτα ΑΜΕΑ από τις σχολές οδηγών.
Σοβαρό πρόβλημα, πάντως, αποτελεί για τους ασθενείς η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα κατά 15%, με αποτέλεσμα, όπως λέει ο κ. Ταμπουρίδης, ένας «μέτριος» ασθενής της νόσου να χρειάζεται πλέον έναν μισθό τον χρόνο για να μπορεί να αγοράζει τα φάρμακά του.
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων που δημιουργεί η νόσος, ειδικά στους νέους ανθρώπους αναμένεται να συζητηθούν στις 17 Οκτωβρίου, στο τρίωρο ενημερωτικό συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγές: Iatronet.gr, Crohnhellas.gr