Πώς να γίνετε συγγραφέας

Πώς να γίνετε συγγραφέας

Η απόδοση της ανθρώπινης εμπειρίας σε ένα λογοτεχνικό κείμενο καθιστά την τέχνη της συγγραφής. Κατά το γράψιμο υπάρχουν κάποιες τεχνικές και πρότυπα που ακολουθούνται πάντα. Στη δημιουργική γραφή και στον ακαδημαϊκό χώρο ισχύουν βέβαια άλλοι κανόνες και πρέπει να υπάρχουν άλλα προσόντα και σπουδές. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να συγγράφει.

Η έμπνευση

Ανακαλύψτε περί τίνος θέλετε να γράψετε: Σας αρέσει να γράφετε ποίηση, μυθιστορήματα, μυστηρίου ή κάτι άλλο;

Βάλτε το στο πρόγραμμα: Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας καθώς και συγκεκριμένο μέρος που θα γράφετε. Στην επιλογή σας αυτή λάβετε υπόψιν τους παράγοντες: φασαρία, ποια ώρα είστε πιο παραγωγικοί και σε ποιο μέρος εμπνέεστε περισσότερο.

Διαβάστε: Διαβάστε ξανά και ξανά και μελετήστε. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τη δομή του αγαπημένου σας μυθιστορήματος, βρείτε τις αγαπημένες σας φράσεις και συλλογιστικές. Εξερευνήστε διαφορετικά είδη γραφής. 

Εξερευνήστε: Προσπαθήστε να παρατηρείτε το καθετί γύρω σας. Βρείτε μυστήρια και προσπαθήστε να τα λύσετε. Τίποτα δεν είναι βαρετό – υπάρχει ένα μυστήριο παντού. 

Κρατήστε ημερολόγιο: Σημειώνετε πάντα ό,τι σας κάνει εντύπωση, ό,τι νομίζετε ότι δεν θα ξεχάσετε, ό,τι σας εμπνέει, τα όνειρα, τις σκέψεις σας, φωτογραφίες, ατάκες.

Ξεκινήστε: Κοιτάζετε με τις ώρες την οθόνη του υπολογιστή ή το χαρτί, χωρίς να σας βγαίνει λέξη; Ξεκινήστε φτιάχνοντας έναν φανταστικό χαρακτήρα ή ηχογραφώντας μια συζήτηση μεταξύ δύο ατόμων ενώ δεν το γνωρίζουν. 

Συναναστραφείτε με άλλους: Το να μοιράζεστε τις ιδέες σας με άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε έμπνευση αλλά και ιδέες. Μη φοβηθείτε την απόρριψη. 

Διευθετήστε τα οικονομικά σας: Μην στηριχθείτε στο εισόδημά σας ως συγγραφέας, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει. Μέχρι να γίνει επάγγελμα από χόμπι, θα πρέπει να έχετε παράλληλα μια άλλη δουλειά.

Η έμπνευση γίνεται λέξεις

Συλλάβετε τον αναγνώστη: Εδώ βέβαια, ρόλο παίζει το ταλέντο. Σκοπός σας, όμως, είναι να καθηλώσετε τον αναγνώστη, να τον κάνετε να θέλει να συνεχίσει το διάβασμα. Χρησιμοποιήστε φράσεις που εκφράζουν τις αισθήσεις των ηρώων σας, για να ταυτιστούν και οι αναγνώστες και εστιάστε στις λεπτομέρειες: αντί να πείτε «ήταν όμορφη», πείτε «Είχε μακριές, χρυσές πλεξούδες, που έπεφταν στους λαμπερούς της ώμους, όπως ο άνεμος λυγίζει το σιτάρι» (λέμε τώρα). 

Γράψτε ό,τι ξέρετε: Όταν κάτι το γνωρίζετε, θα δείτε ότι μπορείτε να το γράψετε με περισσότερες λεπτομέρειες, ρεαλισμό και βάθος. 

Η δομή: Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να γράψετε μία ιστορία είναι να υπάρχει αρχή, κορύφωση και κατάληξη. Μπορεί όμως εσείς να θέλετε να επιλέξετε μια άλλη δομή, όπως για παράδειγμα οι αναδρομές στο παρελθόν. 

Οι λεπτομέρειες 

Με απλά λόγια: Ξεκινήστε με τη χρήση απλών λέξεων. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα πλούσιο λεξιλόγιο αλλά θέλει αρκετή… τέχνη για να αξιοποιήσεις τα πολλά λόγια. 

Μικρές προτάσεις για αρχή: Οι σύντομες προτάσεις είναι πιο «εύπεπτες» και ευανάγνωστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει να γράψετε μια μεγάλη πρόταση. Οι απλές προτάσεις όμως, δίνουν πληροφορίες χωρίς να χάνει ο αναγνώστης τον συνειρμό του. 

Σημασία στα ρήματα: Τα ρήματα είναι οι μεγάλοι οδηγοί της πρότασης. Αποφύγετε ρήματα όπως «έκανε», «πήγε», «είδε», «ένοιωσε» καθώς είναι ρηχά και «ανάλατα». Σε γενικές γραμμές προτιμάτε την ενεργητική από την παθητική φωνή. 

Προσοχή στην κατάχρηση επιθέτων: Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα επίθετα, εκτός από το ότι μπορεί μερικές φορές να είναι περιττά και γίνονται πιο δύσκολα κατανοητά από τα άλλα μέρη του λόγου.

Να τρέφεστε από το λεξιλόγιο: Έχετε ένα λεξικό «παραμάσχλα» κάθε στιγμή. Κάθε φορά που ακούτε μία λέξη που δεν την γνωρίζετε, ψάξτε την. Μάθετε για την ετυμολογία της, τα συνώνυμά της, τα παράγωγά της. 

Πείτε αυτό που εννοείτε: Είναι δελεαστικό να αφήνετε υπονοούμενα και όταν «κολλάτε» να χρησιμοποιείτε μία λέξη που περιγράφει αυτό που θέλετε να πείτε στο περίπου. Στα προφορικά αυτό βολεύει μια χαρά. Στο γραπτό όμως, φαίνεται προβληματικό. 

Προσοχή στις μεταφορές: Χρησιμοποιείτε μεταφορές, παρομοιώσεις και αλληγορίες όταν θέλετε να δώσετε έμφαση σε κάτι, μην κάνετε κατά κανόνα χρήση. 

Με μέτρο τα σημεία στίξης: Τα σημεία στίξης μπορούν να αλλάξουν ολόκληρο το νόημα μιας πρότασης και πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες. Χρησιμοποιείτε με μέτρο τα… αποσιωπητικά και τα θαυμαστικά και μην ξεχνάτε να βάζετε σημεία στίξης όπου χρειάζεται. 

Το έγραψα. Πώς το εκδίδω;

Σε παλιότερο άρθρο του in2life.gr, η blogger Κυριακή Μαγεμένη δίνει κατατοπιστικές συμβουλές για να καταφέρει κάποιος να εκδώσει το βιβλίο του.   

Αν πάλι αυτό δεν πετύχει ή και παράλληλα ενώ προσπαθείτε για την έκδοση, ένα νέο site, το Easywriter.gr σας δίνει τη δυνατότητα να αυτοεκδώσετε το βιβλίο σας σε ηλεκτρονική μορφή.

Με τον τρόπο αυτό αφενός βλέπετε το έργο σας να ολοκληρώνεται, με εξώφυλλο, σελιδοποίηση και όλα τα… κομφόρ, αφετέρου γίνεται γνωστό στο κοινό.

Παράλληλα μπορείτε να επιλέξετε αν θα διαθέσετε το βιβλίο σας δωρεάν ή έναντι κάποιου ποσού, το οποίο θα ορίσετε εσείς ενώ δεν δεσμεύονται τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου από κάποιον εκδοτικό οίκο και δεν αποκλείεται η έκδοσή του από κάποια παραδοσιακή εκδοτική εταιρεία αργότερα.

Μάθετε περισσότερα στο http://www.easywriter.gr/  και σε παλιότερο αφιέρωμα του in2life. gr

*Με πληροφορίες από wikihow.com

v