Πράγματι, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το μοίρασμα του κρεβατιού μητέρας-παιδιού ευνοεί, πέρα από τον θηλασμό, την ανάπτυξη του παιδιού, προσφέροντας του ασφάλεια και άμεση κάλυψη των αναγκών του για αγκαλιά και παρηγοριά μέσα στην νύχτα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει χρονικό όριο στο πότε θα πρέπει να σταματάει ο κοινός ύπνος, φαντάζομαι ότι μπορεί να συνεχίζεται για όσο καιρό εξυπηρετεί την οικογένεια.
Ως προς τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση, θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς αποφασισμένοι. Για πολύ καιρό πίστευα ότι τα παιδιά είναι αυτά που δεν θέλουν να φύγουν από το κρεβάτι των γονιών τους, ωστόσο τώρα είμαι σίγουρη ότι εμείς οι μεγάλοι δεν θέλουμε να τα αφήσουμε να φύγουν από το κρεβάτι μας γιατί ομολογουμένως ο κοινός ύπνος είναι πολύ γλυκός! Κάντε λοιπόν την επόμενη κρούση για αλλαγή δωματίου όταν είστε εσείς έτοιμη. Φτιάξτε παρέα με το παιδάκι σας το κρεβάτι, και κάντε το βήμα. Να είστε προετοιμασμένη ότι μπορεί να χρειαστεί να μείνετε μαζί του στο δωμάτιο μέχρι να κοιμηθεί, ή μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να ξαπλώσετε και εσείς για λίγο μαζί του. Εσείς θα επιλέξετε ποια στρατηγική θα κάνει την μετάβαση πιο εύκολη.
Δεν σας απάντησα όμως στο πως θα χειριστείτε το δεύτερο παιδάκι. Δεν υπάρχει μια σωστή λύση: θα μπορούσατε να αποφασίσετε να κοιμάται μόνο ο μεγάλος στο παιδικό δωμάτιο, θα μπορούσατε και να δοκιμάστε όμως να βάλετε τα δύο αδέλφια μαζί. Προσωπικά θα επέλεγα την δεύτερη λύση, γιατί έτσι θα προστατέψετε αλλά και θα ενισχύσετε την αδελφική σχέση και θα ωφελήσετε και τα δύο παιδάκια γιατί με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα κοιμάται μόνος του!
H Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος της Ευρωκλινικής Παίδων.