8 πράγματα που δεν είναι όσο βρώμικα νομίζατε

8 πράγματα που δεν είναι όσο βρώμικα νομίζατε

Σύμφωνοι. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού -ακόμα και μέσα μας. Η αλήθεια είναι, όμως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ότι μόνο το 2% των μικροβίων περιέχει πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Αντί, λοιπόν, να χαλάτε λίτρα αντισηπτικής λοσιόν μετά από κάθε τι που ακουμπάτε, δείτε οκτώ σημεία που δεν είναι τόσο «ένοχα» για μικρόβια όσο νομίζατε. Και κρατήστε τα αντισηπτικά για εκεί που πραγματικά χρειάζεται!

Τουαλέτα

Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, υπάρχει περισσότερο Ε.coli στον μέσο νεροχύτη, παρά στην τουαλέτα, αφού έχετε τραβήξει καζανάκι. Για την ακρίβεια, το καπάκι της τουαλέτας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από τα καθαρά σημεία ενός σπιτιού. Όπως λένε οι μικροβιολόγοι, υπάρχουν κατά κανόνα 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής της κουζίνας, παρά στο κάθισμα της τουαλέτας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για τα τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια, τα σφουγγάρια και τις πετσέτες της κουζίνας.

Επειδή οι άνθρωποι θεωρούν την τουαλέτα ένα βρώμικο μέρος, την καθαρίζουν πολύ συχνότερα από άλλα σημεία. Είναι οι περιοχές που δεν φαντάζονται οι άνθρωποι, οι οποίες συγκεντρώνουν μικρόβια επειδή τις αγνοούν. Συνιστούν, πάντως, οι ειδικοί να τραβά κανείς καζανάκι έχοντας πρώτα κλείσει το καπάκι της τουαλέτας, για να μην πετάγονται έξω από αυτήν πιτσιλιές με περιττώματα. Φροντίστε, μάλιστα, οι οδοντόβουρτσες να είναι μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Ούρα

Σας κάνει εντύπωση; Κι όμως, οι μικροβιολόγοι λένε πως τα ούρα είναι στείρα. Το πρόβλημα είναι με τα στερεά περιττώματα και όχι με τα ούρα. Γι'αυτό οι μικροβιολόγοι ανησυχούν περισσότερο για την κουζίνα και το ωμό κρέας, το οποίο μπορεί να περιέχει E.coli και σαλμονέλα από περιττώματα.

Νομίσματα

Στα μικρόβια αρέσουν τα μαλακά και υγρά περιβάλλοντα. Το νομίσματα είναι μεταλλικά και το μέταλλο, λένε οι επιστήμονες, έχει ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες -ειδικά ο χαλκός, το νίκελ και το ασήμι. Έτσι, τα νομίσματα δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για μικρόβια, καθώς δεν επιτρέπουν την επιβίωσή τους για πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, τα μέταλλα με τα οποία φτιάχνονται τα νομίσματα δηλητηριάζουν τους μικροοργανισμούς.

Κοσμήματα

Όπως τα κέρματα, έτσι και τα κοσμήματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από χαλκό, νίκελ και ασήμι είναι αφιλόξενες περιοχές για μικρόβια. Ειδικά το ασήμι, το οποίο έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι φτιαγμένο από σύνθετα υλικά, μπορεί ακόμα και να σκοτώσει τα μικρόβια. (Υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν φτιάξει επιδέσμους με νονομέρη από ασήμι, για ακόμα μεγαλύτερη αντισηπτική δράση). Το μέταλλο αποτρέπει τα μικρόβια από το να πολλαπλασιάζονται και να διαχωρίζονται. Έτσι, μην φοβάστε να ανταλλάσετε ασημένια κολιέ με τις φίλες σας!

Αυλή-κήπος

Η βρωμιά είναι ένα πράγμα, τα μικρόβια ένα άλλο. Τι πρέπει να προσέχει, λοιπόν, κανείς όταν αφήνει τα παιδιά ελεύθερα στην αυλή ή τον κήπο; Οι επιστήμονες λένε ότι εκτός κι αν στον κήπο υπάρχουν περιττώματα από ζώα, το να παίζει ένα παιδί εκεί είναι απολύτως ασφαλές. Τα βακτήρια που υπάρχουν στους κήπους και τις αυλές δεν αποτελούν κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όμως, αν στον χώρο όπου κινούνται τα παιδιά υπάρχει χώμα με ακαθαρσίες ζώων, γιατί αυτό περιέχει παράσιτα που μπορούν να επιτεθούν στον οργανισμό των παιδιών. Ειδικά, λοιπόν, αν το παιδί έχει κάποιον τραυματισμό και ανοιχτή πληγή στο σώμα του, δεν θα πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή με τη συγκεκριμένη βρωμιά, γιατί ακόμα κι αν ο κίνδυνος είναι μικρός, ο οργανισμός μπορεί να μολυνθεί.

Πόρτες

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν αγγίζουν τα πόμολα από τις πόρτες γιατί πιστεύουν ότι είναι βρώμικα. Ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο, οι πόρτες συχνά μένουν ανοιχτές, με αποτέλεσμα τα πόμολα να μην είναι τελικά τόσο βρώμικα. Επιπλέον, τα πόμολα είναι φτιαγμένα από αφιλόξενο για τα μικρόβια μέταλλο, άρα τα βακτήρια και οι ιοί δεν ζουν για πολύ πάνω τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το εξωτερικό πόμολο στην πόρτα του μπάνιου είναι πιο βρώμικο από το εσωτερικό, γιατί ακόμα κι αν δεν το κάνουν όλοι, η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα πλένει τα χέρια πριν βγει από το μπάνιο. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν, πάντως, να αποφεύγουμε να στεγνώνουμε τα χέρια μας με το μηχάνημα θερμού αέρα, το οποίο μπορεί να διασπείρει μικρόβια.

Σκουπιδοτενεκέδες

Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, η μπανιέρα του μπάνιου σας μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια από τον σκουπιδοτενεκέ σας. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί σε έναν σκουπιδοτενεκέ, όμως, δεν είναι όλοι επικίνδυνοι. Για να αποστειρώσετε τον σκουπιδοτενεκέ σας, χρησιμοποιείστε κάποιο απολυμαντικό όπως χλωρίνη, οινόπνευμα και οξυζενέ. Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να σκοτώνετε τα βακτήρια από ωμά τρόφιμα στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι (δείτε σε παλαιότερο άρθρο πώς μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι με ξύδι). Το ξύδι είναι καθαρό, αφήνει ευχάριστο άρωμα, ενώ είναι ασφαλές τόσο για τα παιδιά όσο και για τα κατοικίδια. Επιπλέον, οι σκουπιδοτενεκέδες είναι κατά κανόνα στεγνοί, και οι μικροοργανισμοί, όπως λένε οι ειδικοί, δε μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό.

Σκυλίσια φιλιά

Τα σκυλίσια φιλιά μπορεί σε κάποιους να φαίνονται αηδιαστικά, όμως δεν είναι απαραιτήτως και επικίνδυνα από άποψη μικροβίων. Οι μικροβιολόγοι κυριολεκτούν όταν λένε πως το πιο βρώμικο πράγμα σε ένα σπίτι είναι ο άνθρωπος. Εξηγούν δε ότι τα πάντα έχουν μικρόβια πάνω τους, αλλά δεν είναι όλα τα μικρόβια ίδια. Για παράδειγμα, το δάγκωμα από έναν άνθρωπο είναι χειρότερο από το δάγκωμα από σκύλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σάλιο έχει αντιβακτηριδιακά στοιχεία μέσα του. Οι επιστήμονες σημειώνουν, τέλος, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί ακόμα και να ωφεληθεί από την επαφή με ζώα. Λένε, δηλαδή, ότι η έκθεση σε μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων μπορεί να παίξει ρόλο ώστε το παιδί να εμφανίσει λιγότερες αλλεργίες και να έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Goodhousekeeping

v