Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Για την ακρίβεια, έρευνα που συμπεριέλαβε πάνω από 11.000 παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών, έδειξε ότι η επίπτωση είναι πιο αισθητή για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας τριών ετών. Αυτά εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ γλώσσας και μαθηματικών σε σχέση με τα συνομήλικά τους που κοιμούνται πιο πολύ και σε πιο σταθερές ώρες.
Όπως λένε οι ειδικοί «το βιολογικό ρολόι των παιδιών που δεν κοιμούνται σωστά διαταράσσεται και έτσι μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου τους να θυμάται και να συγκρατεί νέες πληροφορίες. Αυτό, όμως, τα θέτει σε μειονεκτική θέση καθώς μεγαλώνουν, ειδικά αν οι διαταραχές στον ύπνο τους συνεχίζονται».
Μάλιστα, δεν είναι η ακριβής ώρα του ύπνου που έχει τόση σημασία, όσο η ύπαρξη προγράμματος στον ύπνο των παιδιών. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν τα νήπια να έχουν κοιμηθεί έως τις 20.30, ενώ συμβουλεύουν τους γονείς να μην επιτρέπουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους, τουλάχιστον μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην εφηβεία.
Πηγή: BBC News