Θέλει να κοιμάται μαζί μας

Θέλει να κοιμάται μαζί μας

Ερώτηση:
Ο γιος μου κοντεύει 2 χρονών και θέλει να έρχεται να κοιμάται μαζί μας, τουλάχιστον μέχρι να τον πάρει ο ύπνος. Το ξέρω ότι δεν κάνω καλά αλλά πώς να του κόψω τη συνήθεια;
Απάντηση:

Ποιος γονιός δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο δικό του δωμάτιο και κρεβάτι, μπορεί ν' αρχίσει να σηκώνεται το βράδυ και να ζητάει επίμονα να κοιμηθεί με τους γονείς γιατί είδε ένα κακό όνειρο, γιατί δεν αισθάνεται καλά κ.λπ. Κι εσείς, επειδή είστε κουρασμένοι ή γιατί δεν θέλετε να το στενοχωρήσετε, βρίσκετε τελικά πιο εύκολη τη λύση να κοιμηθεί μαζί σας. Είναι έτσι όμως; Κάθε πρόβλημα που αναβάλλουμε τη λύση του για αργότερα, συνήθως γίνεται μεγαλύτερο. Σύντομα, αυτό θα γίνει μια κακή συνήθεια που θα είναι δύσκολο να κοπεί αργότερα. Γι' αυτό, σίγουροι ότι το κάνετε για το καλό του παιδιού σας, αντιμετωπίστε το τώρα.

1. Κάθε φορά που το παιδάκι σας έρχεται κλαίγοντας και θέλει να κοιμηθεί μαζί σας, χωρίς να νευριάσετε ή να αρχίσετε να φωνάζετε, γυρίστε το στο δωμάτιο και στο κρεβάτι του διαβεβαιώνοντάς το, ότι θα μείνετε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί και καθησυχάστε τους φόβους του. Κάντε του μασάζ στην πλατούλα, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε, αλλά μην κοιμηθείτε μαζί του. Φυσικά εξαιρούνται οι βραδιές που είναι πραγματικά άρρωστο και θέλετε να το προσέχετε.

2. Να φαίνεστε σίγουροι όταν του λέτε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι όσες φορές έρθει το παιδί στο κρεβάτι σας, θα πρέπει να το πηγαίνετε πάλι στο δικό του. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αρκετά βράδια που δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά. Σκεφτείτε, όμως, ότι αν ενδώσετε τώρα, το πρόβλημα θα γίνει πιο δύσκολο.

3. Ίσως είναι καλύτερα ν' αφήσετε ένα μικρό φως στο δωμάτιό του το βράδυ. Τα παιδιά αισθάνονται φόβο στο σκοτάδι. Επίσης, αφήστε να πάρει μαζί στο κρεβάτι του κάποιο αγαπημένο παιχνίδι ή αρκουδάκι που είναι φυσικά ασφαλές και το οποίο δεν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

4. Σκεφτείτε ότι όταν ένα παιδί κοιμάται με τους γονείς του, στο τέλος κανείς δεν κοιμάται καλά. Επίσης, σιγά-σιγά αυτό απομακρύνει το ζευγάρι, γιατί δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά και γιατί οι ιδιωτικές τους στιγμές ελαττώνονται επικίνδυνα.

5. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι βοηθώντας το παιδάκι σας να κοιμάται μόνο του, το ωθείτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μην αισθάνεται έρμαιο των φόβων του. Όταν καταφέρει με τη βοήθειά σας και χωρίς φωνές και κλάματα να ξεπεράσει το φόβο του, θα κοιμάται καλύτερα και θα αισθάνεται ότι άρχισε να μεγαλώνει. Μην ξεχνάτε, όταν πλέον αρχίσει να κοιμάται μόνο του χωρίς πολλά προβλήματα, να του πείτε πόσο υπερήφανοι είστε γι' αυτό και πόσο σημαντικό είναι αυτό που κατάφερε. Θυμηθείτε ότι τώρα βάζετε τις βάσεις ώστε να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα στο μέλλον. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς είναι πιο «κολλημένα» σ’ αυτούς, υποφέρουν από το άγχος του αποχωρισμού περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ δεν αποκτούν εύκολα αυτοπεποίθηση.

Η Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v