Αρχικά, όλα τα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι έως και 13% της υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα. Στις περισσότερες έρευνες παρουσιάζεται ως ανάλογη του αριθμού των τσιγάρων ανά ημέρα.
Ο καπνός του τσιγάρου έχει βρεθεί ότι προκαλεί μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα (DNA) των ανθρώπινων γεννητικών κυττάρων. Η ανώμαλη κατανομή γενετικού υλικού λόγω της χρόνιας έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να συμβεί και στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια. καθιστώντας τα μη λειτουργικά.
Όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές χρειάζεται να υποβληθούν σε διπλάσιους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης. Οι ακριβείς αιτίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, τα χαρακτηριστικά όμως που παρουσιάζουν τα ζευγάρια που συμμετείχαν στις έρευνες σχετίζονται με:
- χαμηλότερα επίπεδα Ε2 (οιστραδιόλης)
- αυξανόμενες απαιτήσεις σε γοναδοτροπίνες
- αυξημένη τεστοστερόνη
- λιγότερα ωάρια
- αυξημένη αποτυχία στη γονιμοποίηση.
Τα προηγούμενα δεδομένα σε συνδυασμό με την παρουσία τοξινών στο ωοθυλακικό υγρό λόγω του τσιγάρου που αναρροφάται κατά την ωοληψία οδηγούν σε μικρότερα ποσοστά εμφύτευσης από τους μη καπνιστές. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι κάθε επιπλέον χρόνος που μια γυναίκα συνεχίζει να καπνίζει σχετίζεται με μείωση της επιτυχίας εξωσωματικής κατά 9%.
* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».