Για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και να κάνετε κάθε σας επίσκεψη στην παραλία με τα παιδιά απολαυστική εμπειρία, είναι σημαντικό να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές:
Ασφαλής κολύμβηση
Το πιθανότερο είναι ότι τους γνωρίζετε ήδη, ωστόσο κάποιοι κανόνες ασφαλούς κολύμβησης που καλό είναι να θυμάστε πάντα, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά, είναι οι εξής:
-Ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα πριν κολυμπήσει κανείς.
-Ποτέ κολύμβηση «με το ζόρι». Δεν πιέζουμε, δηλαδή, τα παιδιά να μπουν στη θάλασσα με το ζόρι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν, αλλά ούτε οι ενήλικες πρέπει να μπαίνουν αν δεν αισθάνονται καλά. Το κολύμπι είναι πάνω από όλα διασκέδαση και σε καμία περίπτωση υποχρέωση.
-Προσοχή στις άγνωστες παραλίες και θάλασσες: Δεν αφήνουμε το παιδί να μπει μόνο του σε μία παραλία που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά, καθώς μπορεί στα ρηχά να έχει απότομους και κοφτερούς βράχους, αχινούς ή μπορεί να βαθαίνει απότομα. Ούτε το αφήνουμε να κολυμπά μόνο του στα βαθιά, όπου μπορεί να υπάρχουν έντονα ρεύματα και να το παρασύρουν. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει βουτιές σε άγνωστα μέρη.
-Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο του στα ρηχά προκειμένου να κολυμπήσουμε εμείς στα βαθιά.
-Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά νυκτερινή κολύμβηση αν δεν είμαστε και εμείς διαρκώς δίπλα τους, αλλά και πάλι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση της παραλίας.
-Αν το παιδί αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ζητάμε τη γνώμη του παιδιάτρου πριν το πάμε στη θάλασσα.
-Όσο το παιδί παίζει δίπλα στο νερό ή στα ρηχά της θάλασσας, και εφόσον δεν γνωρίζει καλό κολύμπι, πρέπει να φορά σωσίβιο ή μπρατσάκια, καθώς σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να βρεθεί στο νερό. Επίσης, το παιδί πρέπει να φορά πάντα καπέλο όταν παίζει στην παραλία, καθώς μπορεί να ζαλιστεί από τον υπερβολικό ήλιο και να πέσει στο νερό.
-Έχουμε μαζί μας πάντα κάποια ειδική κρέμα-τζελ για τσιμπήματα, σε περίπτωση που το παιδί τσιμπηθεί από τσούχτρα και σπεύδουμε χωρίς καθυστέρηση στο κοντινότερο ιατρείο, αν υπάρξει κάποιο ατύχημα σοβαρότερο από τσίμπημα.
Αν πάτε για ψάρεμα
Αν σκοπεύετε να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στο ψάρεμα, φροντίστε να κάνετε την εμπειρία διασκεδαστική και αφήστε τα «όχι» και τα «μη». Αρκεί να λάβετε από πριν κάποια μέτρα ασφαλείας, όπως το να τους δώσετε ένα σωσίβιο (αν τα παιδιά είναι μικρά) και να τα προμηθεύσετε με ένα καλάμι ψαρέματος σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά, άρα πιο ασφαλές.
Παιχνίδια στο νερό
Αν τους δοθεί η δυνατότητα, τα μεγαλύτερα παιδιά θα θέλουν σίγουρα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο θαλάσσιο σκι ή στο wakeboard. Αν το παιδί σας εκφράσει τέτοια επιθυμία και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σπορ, δεν υπάρχει λόγος να του αρνηθείτε με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα φορά σωσίβιο. Επίσης, αν αυτή θα είναι η πρώτη του φορά που θα κάνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να ενημερώσετε τους υπεύθυνους των θαλάσσιων σπορ της παραλίας και πιθανώς να τους ζητήσετε να μην πηγαίνουν πολύ γρήγορα.
Βόλτα με το κανό
Το κανό είναι πιο ασφαλές από τα θαλάσσια σπορ, ενώ αφορά και παιδιά μικρότερων ηλικιών. Καθώς, βέβαια, με ένα κανό το παιδί μπορεί να παρασυρθεί στα βαθιά, θα πρέπει και σε αυτό να φορά σωσίβιο. Επίσης, αν το κανό δεν είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να έχει «θέσεις» παρά έχει μία φλατ επιφάνεια για να κάθεται το παιδί, καλό είναι στην πρώτη βόλτα στα ανοιχτά να πάτε και εσείς παρέα με το παιδί, προκειμένου να ελέγξετε τις δυνάμεις και τις αντοχές του, αλλά και να του δείξετε πώς να στρίβει και να τι να κάνει αν «πέσει» πάνω σε κύμα.
Πηγή: Parenting, Iatronet