Κατά την περίοδο αυτή το παιδί εξερευνά νέες γεύσεις, ανακαλύπτει τρόφιμα με χρώματα και διαφορετικές υφές, και αρχίζει να αναπτύσσει τα δικά του γούστα τα οποία θα ακολουθεί μέχρι την ενηλικίωση.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ:
Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την έναρξη του απογαλακτισμού, είναι όμως σημαντικό να μην καθυστερεί πολύ.
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο απογαλακτισμός πριν από τους 4 μήνες δεν ενδείκνυται, γιατί το νευρομυϊκό σύστημα των μωρών ηλικίας κάτω των 4 μηνών δεν τα βοηθάει να καταπιούν κάτι άλλο εκτός από το γάλα. Επιπλέον, τα ένζυμα που βοηθάνε στην πέψη αναπτύσσονται σωστά γύρω στον 5ο μήνα και ως εκ τούτου, το στομάχι και τα έντερα του μωρού δεν είναι ακόμα σε θέση να αφομοιώσουν τα τρόφιμα.
Από την άλλη η υπερβολική καθυστέρηση του απογαλακτισμού είναι επίσης λάθος, διότι, μετά από 6 μήνες, το γάλα δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για πρωτεΐνη, σίδηρο ή/και άλλες θρεπτικές ουσίες. Το μωρό πρέπει να διπλασιάσει το βάρος του και να αναπτυχθεί και χρειάζεται μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών ουσιών.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο πρόωρος, όσο και ο αργοπορημένος απογαλακτισμός μπορεί να προκαλέσουν βλάβες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο απογαλακτισμός, όποτε ξεκινήσει, είναι η πρώτη φάση διαχωρισμού από την μητρική φιγούρα, και σαν αποτέλεσμα αυτού έρχεται η μερική αυτονομία του. Συνεπώς η μητέρα θα πρέπει να σέβεται τους ρυθμούς του παιδιού και να ενθαρρύνει τη διαδικασία της απογαλάκτισης με ένα χαλαρό τρόπο και χωρίς καταναγκασμό.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ:
• Τα νέα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται ένα-ένα κάθε φορά. Αυτό είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέτρο για τον εντοπισμό τυχόν τροφικών δυσανεξιών.
• Τα νέα τρόφιμα θα πρέπει να προσφέρονται σταδιακά. Ο απογαλακτισμός συνοδεύεται από την ωρίμανση του μηχανισμού που επιτρέπει τη λήψη και την πέψη της τροφής: η ημιστέρεα τροφή που τοποθετείται στο στόμα του μωρού πρέπει να επιτρέπεται να κατέβει ενεργά προς το λαιμό για να μπορεί να την καταπιεί. Οι δομές του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών, συνεπώς είναι σημαντικό ο απογαλακτισμός να διεξάγεται σωστά, έτσι ώστε το εντερικό τοίχωμα να αναπτύσσεται κανονικά.
• Τα τρόφιμα πρέπει να προσφέρονται χωρίς επιβολή. Εάν το μωρό αρνείται ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, είναι σκόπιμο να μην επιμείνετε και αντί αυτού να προσπαθήσετε να του το δώσετε ξανά την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η άρνηση των νέων γεύσεων οφείλεται στην προτίμηση του μωρού στη γεύση του γάλακτος, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς και στη δυσπιστία σε κάτι που ποτέ δεν έχει δοκιμάσει.
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι αναγκάζοντας το παιδί να γευτεί κάτι που δε θέλει, είναι πιθανό να του δημιουργήσουν απόρριψη για το φαγητό που θα διαρκέσει αρκετό χρόνο. Χρειάζεται το χρόνο του να εξερευνήσει νέες γεύσεις, να ανακαλύψει νέα τρόφιμα με διαφορετικά χρώματα και υφές και να αρχίσει να αναπτύσσει τα δικά του γούστα που θα τα ακολουθήσει μέχρι την ενηλικίωσή του.
Η άρνηση στη δοκιμή των τροφίμων είναι σύνηθες φαινόμενο. Για αυτό συνίσταται να κάνετε 10 τουλάχιστον προσπάθειες, σε διαφορετικές μέρες πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι στο μωρό δεν αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ:
Η άμεση προετοιμασία και η κατανάλωση των φρέσκων τροφίμων είναι προτιμότερη, διότι τα τρόφιμα διατηρούν τις ιδιότητές τους. Η βάση της πρώτης παιδικής τροφής, ο ζωμός λαχανικών, μπορεί να παρασκευασθεί σε μεγάλες ποσότητες και να αποθηκευτεί στο ψυγείο σε καλά κλειστά δοχεία, όχι περισσότερο από 48 ώρες, ή να καταψυχθεί σε πρακτικά σκεύη που διατηρούν τα τρόφιμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται δοχεία πολυπροπυλενίου (τα γυάλινα μπορεί να σπάσουν).
Θυμηθείτε:
• Ο ζωμός λαχανικών θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 48 ώρες από το μαγείρεμα (καλύτερα θα ήταν να καταναλωθεί μέσα σε 24)
• Το ψάρι και το κρέας μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2 μέρες το πολύ
• Τα αποψυγμένα τρόφιμα δεν επιτρέπεται να μπουν ξανά στην κατάψυξη
• Τα αποψυγμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από 10 ώρες μέσα στο ψυγείο
• Αποφεύγετε να αποψύχετε τρόφιμα με καυτό νερό
• Τα αποψυγμένα φαγητά πρέπει να μαγειρευτούν εντός 24 ωρών.
• Το δοχείο στο οποίο καταψύχετε τον ζωμό δεν θα πρέπει να το γεμίζετε ως επάνω διότι τα υγρά διογκώνονται όταν παγώνουν.
ΦΑΓΗΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ:
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Η τροφική αλλεργία στα παιδιά είναι σίγουρα ένα αμφιλεγόμενο θέμα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωρίς να χάνεται η προοπτική της ισορροπίας και η κοινή λογική. Το θέμα της διατροφής των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άγχος και φόβο των αλλεργιογόνων τροφίμων, διότι αυτά είναι σπάνια. Αν η ανεκτικότητα δεν έχει εξακριβωθεί, απλά ταΐστε το παιδί σύμφωνα με τα κριτήρια της ηλικίας του.
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με συγκεκριμένα φαγητά που είναι από τη φύση τους πιο αλλεργιογόνα αν τα δώσετε πριν από την ηλικία του 1ου έτους:
• Αυγά (περισσότερο τα ασπράδια από τους κρόκους),
• αγελαδινό γάλα ,
• ψάρια,
• ντομάτες,
• κοτόπουλο,
• σιτάρι,
• φράουλες, ακτινίδια και αποξηραμένα φρούτα
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη. Το ρύζι και το καλαμπόκι δεν την περιέχουν. Η γλουτένη είναι τοξική για εκείνους που έχουν αυτό το πρόβλημα δυσανεξίας. Για κληρονομικούς λόγους αυτά τα παιδιά, αν τρώνε τροφές που περιέχουν γλουτένη, θα αναπτύξουν μια σοβαρή εντερική δυσαπορρόφηση που προκαλεί την καθυστέρηση της ανάπτυξης και άλλων κλινικών διαταραχών.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Κατά κύριο λόγο ο απογαλακτισμός βοηθά στη δυσκοιλιότητα αφού τα φρούτα και τα λαχανικά που περιλαμβάνονται στη διατροφή, λόγω των φυτικών ινών που αντλούν νερό, συμβάλλουν στη διευκόλυνση της εξέλιξης των κοπράνων κατά μήκος του εντέρου. Εάν υπάρχει έντονο πρόβλημα, η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη γαλακτουλόζη ή τη λακτιτόλη μπορεί να είναι σκόπιμη, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
Η διάρροια συνήθως προκαλείται από κάποια γαστρεντερική λοίμωξη ή από τροποποίηση της φυσιολογικής εντερικής βακτηριακής χλωρίδας (το οποίο έχουμε από τη γέννηση) και μπορεί να αποκατασταθεί με τη βοήθεια ορισμένων προβιοτικών. Κατά την διάρροια θα πρέπει να γίνεται επαρκής κατανάλωση υγρών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Σε περίπτωση διάρροιας, εφόσον το μωρό είναι στην διαδικασία απογαλακτισμού, τα γεύματα θα πρέπει να αντικατασταθούν με εκείνα που περιέχουν μόνο υγρά (ζωμός καρότου, χαμομήλι, τσάι χωρίς καφεΐνη), προσφέροντάς τα, μεταξύ των γευμάτων.
Σε παιδιά με διάρροια, η κατανάλωση τροφίμων θα πρέπει να γίνεται σταδιακά χωρίς να τους επιβάλλεται, με μικρά γεύματα μικρής θερμιδικής αξίας και αραιωμένα. Το πιο σημαντικό πράγμα ωστόσο, είναι να εξασφαλισθεί η αναπλήρωση των υγρών και των μετάλλων.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ:
Πάντα να ακολουθείτε την ίδια διαδικασία κατά τη σίτιση του παιδιού σας. Έτσι το βοηθάτε να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Στην αρχή είναι καλύτερο να το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Η γεύση και η ασυνήθιστη υφή των τροφίμων θα μπορούσε να το αναστατώσει και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να το ενθαρρύνετε μιλώντας γι 'αυτά.
Δεδομένου ότι το παιδί συνηθίζει εύκολα και χρειάζεται βεβαιότητα, θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα είδος τελετουργίας την ώρα του γεύματος, δημιουργώντας ένα καλά καθορισμένο χώρο, μια ήρεμη ατμόσφαιρα όπου το παιδί θα τρώει, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο και τα ίδια αντικείμενα, από το καρεκλάκι φαγητού μέχρι τα πιατάκια.
ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ:
Μικρές, πρακτικές συμβουλές/προφυλάξεις μπορεί να βοηθήσουν την μητέρα να έχει ήρεμα γεύματα με το παιδί. Μια καλή ιδέα για παράδειγμα, είναι σκεύη ειδικά κατασκευασμένα για τον απογαλακτισμό, πολύχρωμα και χαρούμενα, όπου το παιδί θα μπορεί να αγγίζει και να χρησιμοποιεί χωρίς να φοβάται, ώστε να είναι συμμέτοχος σε αυτή την νέα εμπειρία.
Καρεκλάκι φαγητού
Το καρεκλάκι είναι ιδανικό για την ώρα του φαγητού. Προτείνεται να προτιμήσετε ένα προϊόν που θα ακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού από τους 5-6 μηνες έως τα 3 χρόνια. Είναι καλό να είναι εξοπλισμένο με το ειδικό μαξιλάρι, που κρατάει το μωρό στην κατάλληλη θέση από την πρώτη κιόλας μέρα. Θα πρέπει να είναι εύχρηστο, αλλά πάνω απ 'όλα θα πρέπει να είναι ασφαλές και γερό ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος πτώσης. Επιπλέον θα πρέπει να είναι άνετο και το παιδί να μπορεί να διασκεδάζει με ασφάλεια την ώρα που οι γονείς του προετοιμάζουν το γεύμα του.
Το καρεκλάκι θα πρέπει να μπορεί να μετακινείται κοντά στο τραπέζι όπου οι γονείς , ίσως και τα αδέρφια του, απολαμβάνουν το γεύμα τους ώστε να διευκολύνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Κουτάλια
Το βρέφος το οποίο θηλάζει, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στο τάισμα με κουταλάκι. Θα πρέπει το παιδί να νιώσει σιγουριά ακόμη και μεταξύ των γευμάτων να μπορεί να το φέρει στο στόμα του και το πιπιλίσει όπως το ίδιο επιθυμεί. Το νερό και το χαμομήλι μπορούν επίσης να δοθούν με το ίδιο κουτάλι, έτσι ώστε το παιδί να αντιληφθεί ότι το κουταλάκι είναι ο νέος τρόπος ταΐσματος.
Το κουταλάκι για τα μικρά μωρά πρέπει να είναι μαλακό, για να μην τραυματίζει τα ούλα, και με ανατομική λαβή ώστε να βοηθά το μωρό να το πιάσει. Το ιδανικό μέγεθος είναι αυτό του κουταλιού για το γλυκό. Δεν πρέπει ποτέ να είναι γεμάτο και πρέπει να το φέρουμε στο στόμα του μωρού όταν έχει καταπιεί την προηγούμενη κουταλιά. Για να το βοηθήσουμε, ειδικά στα πρώιμα στάδια του απογαλακτισμού, πρέπει να εισέρχεται στο στόμα του μέχρι την μέση της γλωσσίτσας του.
Πιάτα
Το πιάτο έχει επίσης τη σημασία του κατά τον απογαλακτισμό. Πρέπει να είναι ένα ευχάριστο και χαρούμενο αντικείμενο για να συμβάλει στην ήρεμη ατμόσφαιρα του γεύματος, κατά προτίμηση μικρό, επειδή τα παιδιά πρέπει να έχουν μικρές μερίδες και αντιολισθητικό με λαστιχένια βάση για να μη μπορεί το παιδί να το σπρώχνει μακριά με τα χέρια του. Τα πιάτα θερμός είναι διαθέσιμα για τα παιδιά που τρώνε αργά. Με αυτά, τα τρόφιμα διατηρούνται σε σωστή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κύπελλα
Τα κύπελλα βοηθούν το παιδί να επιτύχει πλήρη αυτονομία, και διευκολύνουν την μετάβασή του από το πιπίλισμα στη προσπάθεια να καταπιεί από το ποτηράκι.
Σταδιακά το παιδί θα αλλάξει τη θέση των χειλιών του προσαρμόζοντάς τα στο στόμιο στην άκρη ενός κυπέλλου, ενώ θα μάθει πώς να ελέγχει την αύξηση της ροής ενός υγρού, με τη χρήση του κατάλληλου κυπέλλου σε σχήμα και μέγεθος που θα προσαρμόζεται στην ηλικία του. Καλό είναι να παροτρύνουμε την ανεξαρτησία τους στο να πίνουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που διευκολύνεται εάν επιλέξετε ποτηράκια με έντονα χρώματα και ευχάριστα σχήματα ώστε να βοηθηθεί να τα εντοπίσει.
Με την επίβλεψη του Βρεφικού Ερευνητικού Κέντρου Chicco: