Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» από τη νομοθεσία ωφελούνται οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να εξασφαλίσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012 (δείτε τι ισχύει εδώ), ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2013 σταματά να ισχύει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων.
Αυτό που οι μητέρες πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι δικαίωμα θεμελιώνουν με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν στο κατά περίπτωση όριο ηλικίας μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αυτό αφορά πάντα τις μητέρες ανηλίκων).
Για τις γυναίκες χωρίς ανήλικα παιδιά ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.
Από τη νομοθεσία αυτή ωφελούνται κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες. Για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ το συνταξιοδοτικό καθεστώς είναι πιο αυστηρό. Επιπλέον, ευνοϊκό είναι το καθεστώς συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία για τις τρίτεκνες και τις γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Όσο για τις γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, τα όρια συνταξιοδότησης που προβλέπονται είναι αυξημένα: Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή, εναλλακτικά, με 40 έτη ασφάλισης στα 62 χρόνια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).
Πηγή: Έθνος