Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Ο μεγάλος μου γιος (8 ετών) εδώ και 3-4 μήνες έχει κατά πολύ χαλάσει τη διατροφή του. Συνεχίζει να πίνει 1/2 λίτρο γάλα την ημέρα, φυσικούς χυμούς-φρούτα, κρέας, ζυμαρικά αλλά: Σταμάτησε να τρώει στο σχολείο, γυρίζει στο σπίτι το μεσημέρι και ενώ κανονικά θα έπρεπε να πεινάει αρνείται να καθίσει στο τραπέζι ή αν κάτσει θα φάει ελάχιστα. Τώρα πια είναι ελάχιστα τα φαγητά που του αρέσουν. Τον έχω "τσεκάρει" λέγοντας κάποιες φορές ότι αν δεν θέλει να φάει το φαγητό μας να του παραγγείλω σουβλάκι και φυσικά το τρώει όλο. Το συζήτησα με την παιδίατρό μας, το παιδί μου αναπτύσσεται κανονικά (βαρ.32 κιλά και ύψος 1,18), κάναμε και γενικές εξετάσεις αίματος-θυροειδη και βγήκαν άριστες. Εγώ όμως ανησυχώ να βλέπω το παιδί μου να τρώει όλο και λιγότερο. Συζήτησα πολλές φορές μαζί του μήπως καταλάβω κάτι αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι απλά δεν πεινάει ή ότι ξέχασε στο σχολείο να φάει κ.λ.π. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χειριστώ.Απάντηση:
Από τις αναφορές, θέλω να σταθώ στα εξής σημεία: Αρχικά, σχετικά με το βάρος συγκριτικά με ύψος, δείχνει να είναι υψηλότερο του επιθυμητού. Ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται σε σημείο, που σύμφωνα με την ηλικία, δείχνει να βρίσκεται σε επίπεδο παχυσαρκίας.
Σχετικά με το τεστ με το σουβλάκι, θέλω να σας ενημερώσω ότι αποδεικνύει ότι το παιδί τρώει επιλεκτικά και δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα π.χ. ανορεξίας.
Θεωρώ λοιπόν ότι ίσως να κάνει την επανάσταση του. Συχνά η διατροφή είναι ένα εργαλείο στα χέρια των παιδιών για να τραβάνε την προσοχή σας. ξεκινήστε λοιπόν ενημερώνοντας τον γιο σας σχετικά με τους λόγους που πρέπει να τρώει στο σχολείο. Σε 2η φάση επικοινωνήστε με την δασκάλα, ώστε να ενημερωθείτε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο, όπως π.χ. κάποια διένεξη με φίλους του ή κάποιο άλλο θέμα που τον απασχολεί (ίσως κάποιος συμμαθητής του να τον έχει χαρακτηρίσει παχουλό!).
Επίσης ψάξτε και ρωτήστε μήπως τρώει κάτι άλλο για το οποίο δεν σας ενημερώνει (π.χ. από την καντίνα).
Σχετικά με το μεσημεριανό στο σπίτι, μην του δίνετε εναλλακτική λυσή. Προτιμήστε να του δώσετε την επιλογή να φάει το γεύμα που έχετε και εάν δεν θέλει υποχρεώστε τον να ξαναφάει το απόγευμα το σνακ του. Μην τον αφήνετε να ψάχνει μόνος του για λύσεις στο ψυγείο ή το ντουλάπι.
O Γιάννης Χρύσου είναι Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.