Περήφανα σας λέω ότι είμαι μητέρα διδύμων και σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως είμαι ειδικός. Θέλω μόνο να σας δώσω κάποιες πληροφορίες που πρόκειται περισσότερο για προσωπικές διαπιστώσεις τις οποίες έκανα τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, καλύπτοντας έτσι εύλογες ανησυχίες των τυχερών γονιών που έχουν δίδυμα. Και ίσως οι διαπιστώσεις αυτές κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη! Γι’ αυτό σημειώστε:
Μπείτε σε πρόγραμμα
Το πρόγραμμα είναι το μυστικό μιας ισορροπημένης συμβίωσης και ανατροφής παιδιών. Σαφώς η προσπάθεια με τα δίδυμα είναι πιο εντατική, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να είναι μεθοδική. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι μανούλες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ταΐζουμε τα παιδιά μας όποτε θέλουν αυτά. Πρέπει πολύ γρήγορα τα δύο παιδιά να μπουν σ’ ένα κοινό πρόγραμμα και το 4ωρο είναι ιδανικό. Αυτό βέβαια απαιτεί και την παρουσία ενός τρίτου προσώπου, συγκαταβατικού κι απολύτως εναρμονισμένου με τα «θέλω» της μαμάς.
Κρατήστε τεφτέρι
Το τεφτέρι του μπακάλη αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί μέσα στη χαοτική ατμόσφαιρα των πρώτων μηνών, μπορεί να καταλήξετε να ταΐσετε το ίδιο μωρό δύο φορές και να το αλλάξετε άλλες τόσες. Η αποστείρωση ή το πλύσιμο των μπιμπερό γίνεται αμέσως μετά το κάθε γεύμα κι όχι ακριβώς πριν από το επόμενο… γιατί οι ώρες φεύγουν σαν νεράκι και πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε ετοιμότητα.
Ανεξαρτησία από νωρίς
Ενθαρρύνετε πολύ γρήγορα τα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους. Μετά τον 18ο μήνα κυρίως, προσπαθούμε να σταματήσουμε τις πιπίλες, να βγάλουμε τις πάνες, τουλάχιστον τις πρωινές ώρες και τα αφήνουμε να τρώνε μόνα τους, όσο είναι εφικτό. Σ’ αυτό το θέμα τα δίδυμα παιδάκια υπερισχύουν από τα μοναχοπαίδια, αποκτώντας αυτονομία, υπομονή κι επιμονή, γνωρίσματα που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
Κάντε χώρο
Οι μαμάδες των διδύμων μπορούν και πρέπει να είναι προνοητικές γιατί έτσι μόνο διώχνουν την κατάθλιψη της κλεισούρας. Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο σπίτι τη στιγμή που το ένα τουλάχιστον από τα δίδυμα περπατήσει: αντιολισθητικό δάπεδο και ελεύθερος χώρος, απαλλαγμένος από πολλά έπιπλα. Μόνο αν είστε προετοιμασμένες, θα αντιμετωπίσετε το περπάτημα και το παιχνίδι τους με ασφάλεια και χωρίς άγχος.
Δίδυμα αλλά όχι διπλά
Να θυμάστε πάντα ότι μεγαλώνετε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Γι’ αυτό, πρέπει να τα ντύνετε διαφορετικά, να φτιάχνετε δύο τούρτες γενεθλίων και φωτογραφίζετε το κάθε παιδί μόνο του, γιατί τους αρέσει να βλέπουν τον εαυτό τους και χωρίς το δίδυμο αδελφάκι τους.
Υπομονή
Όταν κάτι είναι δύσκολο, κάντε το να φανεί εύκολο. Οραματισθείτε τη ζωή σας μετά τα δύο πρώτα χρόνια. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη γνωριμία μου με μητέρα μεγαλύτερων δίδυμων παιδιών, που όλο σιγουριά μου είπε: «τα πράγματα γίνονται εκπληκτικά πιο εύκολα μετά τα δύο πρώτα χρόνια τους». Και είναι πράγματι αλήθεια, γιατί το ένα ασχολείται με το άλλο, γεγονός που διευκολύνει πάρα πολύ τους γονείς. Τα δίδυμα μαθαίνουν να συναλλάσσονται με τους άλλους νωρίτερα. Μην ξεχνάτε αναγκάστηκαν να μάθουν το πιο δύσκολο μάθημα: να μοιράζονται την ίδια τη μητέρα τους!
«Κλέψτε» ενέργεια
Τέλος, απομακρύνετε άτομα που σας λένε «τα έχω περάσει κι εγώ», γιατί δεν έχουν διάθεση να δουν τι πραγματικά περνάτε εσείς. Στηριχτείτε σε άτομα ανοιχτόμυαλα και γεμάτα ενέργεια που είναι πρόθυμα να σας την μεταδώσουν. Επιπλέον, βοηθά πολύ η συναναστροφή με άλλους γονείς διδύμων παιδιών, καθώς θα βρείτε την απόλυτη ταύτιση.
Και μην ξεχνάτε…
Η ζωή με τα δίδυμα έχει να μας διδάξει πολλά! Ας την απολαύσουμε γιατί οι στιγμές της είναι πολλές και μαγικές!
Β.