Υλικά:
3/4 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
Για το γλάσο:
1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σπορέλαιο
3 κ.σ. νερό
Eκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζετε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό (βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο). Ετοιμάστε το γλάσο: Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!
Συνταγή: sintagespareas.gr
Νηστίσιμη μηλόπιτα
Για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι φαρινάπ
1 βιτάμ (250 γραμ.)
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
Για τη γέμιση:
5 μήλα τριμμένα στον τρίφτη κρεμμυδιού
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζετε τα υλικά της ζύμης. Τα ζυμώνετε και τα χωρίζετε σε δύο μπάλες. Τις βάζετε στην κατάψυξη και όταν παγώσουν, παίρνετε τη μια μπάλα, την περνάτε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί. Στα τριμμένα μήλα προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε. Αυτό το μείγμα το απλώνετε επάνω στη ζύμη που είναι στο ταψί. Τέλος, περνάτε και τη δεύτερη μπάλα της ζύμης απο τον τρίφτη και καλύπτετε με αυτή το μείγμα των μήλων. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (150 βαθμούς περίπου).
Συνταγή/Φωτογραφία: greekcook.gr
Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού
Υλικά
2 1/4 ποτήρια λάδι
500 γρ. ζάχαρη
1 1/4 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι ούζο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια σόδα
1 1/2 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ
3 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κιλά μαλακό αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
σουσάμι καβουρντισμένο για πασπάλισμα
Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά με την παραπάνω σειρά σε μια μεγάλη λεκάνη. Αναμιγνύετε
συνεχώς ώσπου να γίνει μια ζύμη λεία. Πλάθετε τα κουλουράκια, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε 30 λεπτά περίπου σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο.
Συνταγή: nostimotato.com
Χαλβάς Φαρσάλων
Υλικά
1 φλυτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
2 φλυτζάνια τσαγιού νισεστέ
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
8 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Σε λεκάνη ανακατεύετε τα 4 πρώτα υλικά της συνταγής και περνάτε το μίγμα από σουρωτήρι για να μην υπάρχουν σβώλοι. Σε μεγάλη κατσαρόλα καίτε τις 8 κ.σ. ζάχαρη. Φροντίζετε να γίνει μια σχετικά σκούρα καραμέλα. Μόλις γίνει η καραμέλα ρίχνετε αμέσως το μίγμα που σουρώσατε και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αδειάζετε σε ταψάκι Νο 28 και ψήνετε για 5 - 10 λεπτά στο γκριλ ανάλογα πόσο σκληρή κρούστα θέλετε να γίνει.
Λίγα μυστικά ακόμα: Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε την καραμέλα ανοιχτόχρωμη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Συνταγές: sintagespareas.gr
Σκαλτσούνια από αμυγδαλόπαστα γεμιστά με ταχίνι και σουσάμι
Υλικά (για 750 - 800 γρ.):
Για τη «ζύμη»:
70 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ)
Για τη γέμιση:
200 γρ. ταχίνι
100 γρ. σουσάμι
60 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
«Ζύμη»: Ρίχνετε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δύο δόσεις) όλα τα υλικά και τα «δουλεύετε» μέχρι να ενωθούν και να προκύψει η αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν). Αφήνετε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Σκαλτσούνια: Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 - 4 χιλ. Με ένα κουπάτ (κόφτης για μπισκότα)διαμέτρου 8 - 9 εκ. ή χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ αντίστοιχης διαμέτρου, κόβετε δίσκους ζύμης. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και το διπλώνετε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλα για να κολλήσουν. Πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος