Ερώτηση:
Είμαι μητέρα δύο μωρών, 2 ετών και 6 μηνών, και εργάζομαι 12 ώρες την ημέρα –το ίδιο και ο σύζυγος. Τα μωρά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό κάθε πρωί και το μεσημέρι τα παίρνουμε και επιστρέφουμε στο σπίτι όλοι μαζί. Το απόγευμα έρχεται μία babysitter, εδώ και 2 εβδομάδες για 4 ώρες στο σπίτι και κρατάει τα παιδιά. Το ένα παιδί όμως (2 χρονών) αρνείται να τη συνηθίσει. Κλαίει κάθε φορά που φεύγουμε, όσο κι αν προσπαθούμε να τον ξεγελάσουμε και να φύγουμε αθόρυβα, αφήνοντάς τον με την αδερφή του και τη babysitter. Με προβληματίζει το γεγονός, δεδομένου ότι γενικά είναι ανεξάρτητος και κοινωνικός με τους ανθρώπους. Θα έπρεπε να περιμένω να συνηθίσει, να κάνω κάτι ώστε να μην κλαίει ή να σταματήσω τη γυναίκα;Απάντηση:
Δεν μας λέτε πριν έρθει η babysitter ποιος έμενε με τα παιδιά; Εργαζόσασταν και πριν, ή τώρα επιστρέψατε στη δουλειά; Έχετε ξανα-αφήσει το παιδάκι σας με άλλο πρόσωπο φροντίδας; Ποιά ήταν η αντίδραση του μικρού σας;
Ίσως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την επιλογή της γυναίκας. Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδάκι σας απλά εμφανίζει άγχος αποχωρισμού, κλαίει δηλαδή γιατί φεύγετε και μένει με ένα άγνωστο πρόσωπο. Το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται σε όλα τα υγιή παιδιά, ακόμα κι όταν αυτά είναι ανεξάρτητα και κοινωνικά, και συνήθως κορυφώνεται σε ένταση ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο χρόνο.
Ιδανικά θα πρέπει να μείνετε σπίτι μαζί με τη γυναίκα κάποιες φορές έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδάκι σας να εξοικειωθεί μαζί της. Να μην φεύγετε κρυφά, είναι ότι χειρότερο, θα πρέπει να χαιρετάτε το παιδάκι εξηγώντας του ότι θα γυρίσετε. Ο αποχαιρετισμός θα πρέπει να γίνεται ανάλαφρα, δεν χρειάζεται να τον χαιρετήσετε δίνοντας μεγάλη έμφαση. Όταν κλείσετε την πόρτα, μην γυρίσετε πίσω αν κλαίει, τον μπερδεύετε.
Περιμένουμε ότι όσο το παιδί θα εξοικειώνεται με την γυναίκα και την ιδέα ότι εσείς φεύγετε, τόσο πιο σύντομα σε διάρκεια θα είναι τα ξεσπάσματα. Έχει σημασία να διερευνήσει κανείς το πως περνάει το παιδί την ώρα που εσείς λείπετε: κλαίει συνέχεια, απασχολείται; Αν περάσει ο καιρός και το παιδί δεν παρουσιάζει προσαρμογή, θα πρέπει πιθανόν να σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις ή ένα άλλο πρόσωπο φροντίδας.
Έλενα Γιουρούκου, Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr