Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι είναι ότι τα προβλήματα ύπνου σε μικρά παιδιά και μωρά είναι συνήθη και μπορούν να προκαλέσουν στρες και ένταση στην οικογένεια, καθώς οι γονείς υποφέρουν από έλλειψη ύπνου.
Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν, πρόσφατα στο αντίθετο συμπέρασμα: Οι μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη και στρες είναι αυτές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου στα μωρά τους ή να τα χειροτερέψουν, ενώ το αντίθετο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος και η ανησυχία τους οδηγεί σε διατάραξη του ύπνου των μωρών, ξυπνώντας τα, όταν αυτά κοιμούνται, για να τα σηκώσουν και να τα ταΐσουν, ή παίρνοντάς τα μαζί τους, στο κρεβάτι τους, το βράδυ, επειδή έχουν ανάγκη από συναισθηματικό καταφύγιο.
Ο επικεφαλής της έρευνας Douglas Teti, καθηγητής ανθρωπολογίας, ψυχολογίας και παιδιατρικής στο Pennsylvania State University, λέει σχετικά: «Η μελέτη ρίχνει φως στις επιδράσεις της μητρικής κατάθλιψης κατά τη νυχτερινή φροντίδα του μωρού και στο πώς αυτή η φροντίδα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Pennsylvania State University και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.
Σε αυτήν, μητέρες με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο του παιδιού τους έδειξαν να έχουν παιδιά, των οποίων ο ύπνος διακόπτονταν συχνότερα.
Αφού παρατήρησαν 45 μαμάδες και τα μωρά τους, ηλικίας από ενός μήνα έως δύο ετών, σε διάστημα μίας εβδομάδας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μαμάδες με τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σήκωναν συχνότερα τα παιδιά τους, κατά την διάρκεια του ύπνου τους, ή διέκοπταν τον ύπνο τους με άλλους τρόπους.
Ζητήθηκε από τις μαμάδες να κρατήσουν ημερολόγια ύπνου, να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επιστημόνων, καθώς και να βιντεοσκοπούνται κατά την διάρκεια της νύχτας.
Αφού τα μελέτησαν, οι επιστήμονες είπαν ότι οι μητέρες που ανησυχούσαν υπερβολικά για το μωρό τους κατά την διάρκεια της νύχτας, είχαν την τάση να ανταποκρίνονται ταχύτερα στους παραμικρούς ήχους που αυτό έκανε, ακόμα κι όταν δεν ήταν ταραγμένο ή έδειχνε να έχει ανάγκη από κάτι.
Άλλες φορές μετέφεραν το μωρό τους στο δικό τους κρεβάτι, επειδή ανησυχούσαν ότι αυτό θέλει να φάει ή ότι δε νιώθει άνετα στο δικό του.
Οι επιστήμονες είπαν, επίσης, ότι οι μητέρες με κατάθλιψη μπορεί να κρατούν αγκαλιά το μωρό τους καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας, επειδή εκείνες έχουν ανάγκη από ένα συναισθηματικό καταφύγιο και όχι επειδή το μωρό τους το χρειάζεται.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη, «παρόλο που οι περισσότερες μαμάδες ακολουθούσαν ένα χαλαρωτικό μοτίβο προετοιμασίας του μωρού τους για ύπνο, αγνοώντας τους φυσιολογικούς, μη ανησυχητικούς, ήχους που αυτό έβγαζε, και ενώ είχαν παιδιά που κοιμόντουσαν καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας (εκτός από αυτά που ξύπναγαν για να φάνε), οι μαμάδες που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης εμφάνιζαν πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις βραδινές αλληλεπιδράσεις τους με το μωρό: Επενέβαιναν στον ύπνο του μωρού χωρίς να υπάρχει λόγος (π.χ. όταν αυτό ξυπνούσε, χωρίς όμως να χρειάζεται κάτι, ή ακόμα κι όταν αυτό κοιμόταν βαθιά) και δυσκολεύονταν να βάλουν όρια στο πότε θα βάλουν το μωρό τους ξανά για ύπνο».
Ο καθηγητής Teti συμπληρώνει: «Παρόλο που τα περισσότερα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι οι μαμάδες με προβλήματα κατάθλιψης έχουν παιδιά με προβλήματα ύπνου, είναι πιθανό τα παιδιά αυτά να ξυπνούν και από μόνο τους. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε με ποιους τρόπους οι μαμάδες με κατάθλιψη επηρεάζουν τον ύπνο των μωρών.
»Τα προβλήματα ύπνου διαρκούν, μερικές φορές, και μετά τα πρώτα χρόνια του παιδιού και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ανάπτυξής του, όπως η συναισθηματική και ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά και η συμπεριφορά του.
» Κατανοώντας πώς συνδυάζονται η μητρική κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου και πώς αυτά επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικό προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες παρεμβατικές μέθοδοι που θα βοηθήσουν στη μείωση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων».
Πηγή: Independent