Ερώτηση:
Η μεγάλη μου κόρη ηλικίας 8 ετών δεν έχει σταματήσει ποτέ τη βραδινή ενούρηση. Πριν δύο χρόνια έκανε υπέρηχο και εξετάσεις αίματος και όλα ήταν φυσιολογικά. Την πήγα και σε ψυχολόγο και δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα. Δεν τη μαλώνω και σηκώνομαι κάθε βράδυ για να την πάω στην τουαλέτα επειδή κοιμάται βαριά, το πρωί όμως έχουμε πάλι ατύχημα. Μήπως υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχω κάνει;Απάντηση:
Εφ΄όσον η μικρή παρουσιάζει νυκτερινή ενούρηση (Ν.Ε.) από τότε που βγήκε από τις πάνες, πρόκειται για πρωτοπαθή Ν.Ε, η οποία δεν συνδέεται με κάτι παθολογικό, άρα δεν χρειάζεται να υποβάλλεται σε εξετάσεις και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να βρέχεται.
Πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών είναι αναμενόμενο τα περισσότερα παιδιά να παρουσιάζουν επεισόδια Ν.Ε , ενώ μετά τα 5 έτη αυτό το παρουσιάζουν 15% των παιδιών και κάθε χρόνο μετά, 1-2 από αυτά τα παιδιά απαλλάσσονται από αυτό το σύμπτωμα.
Σε όλα τα παιδιά από τη γέννησή τους η ουροδόχος κύστη παρουσιάζει μία "αστάθεια" δηλ. κάνει συχνά συσπάσεις, που δεν ελέγχονται και προκαλούν έξοδο των ούρων ,γιαυτό τα παιδιά αρχικά ουρούν πολύ συχνά. Όσο μεγαλώνει το παιδί , οι συσπάσεις αυτές γίνονται πιό αραιές μέχρι να εξαλειφθούν τελείως , ενώ προοδευτικά το παιδί αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων και έτσι πλέον ελέγχει την ούρησή του.
Η αστάθεια αυτή της κύστης μπορεί να παραταθεί για μερικά χρόνια , και ενώ την ημέρα ο εγκέφαλος ελέγχει τον σφιγκτήρα και κατ'επέκταση την ούρηση, κατά την διάρκεια του ύπνου επειδή τα παιδιά αυτά (όπως και η κορούλα σας ) κοιμούνται πολύ βαριά (ο ύπνος είναι βαθύς το πρώτο δίωρο και την τελευταία ώρα πριν ξυπνήσουνε), παρουσιάζονται επεισόδια ενούρησης.
Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγων είναι οι κακές συνήθειες ούρησης που παρουσιάζουν τα περισσότερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, κατά τη διάρκεια της ημέρας , κυρίως στο σχολείο, δηλαδή αναβάλουν την ούρηση και ταλαιπωρούν έτσι την ουροδόχο κύστη τους. Καθώς μεγαλώνει το παιδί προστίθεται και ο ψυχολογικός παράγων, διότι πλέον ενοχλείται και το παιδί από αυτά τα ατυχήματα. Τέλος σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος συγγενής που παρουσίαζε την ίδια συμπεριφορά (οικογενής προδιάθεση).
Διαβάζοντας την ερώτησή σας ,νομίζω ότι αντιμετωπίζετε τη μικρή άριστα, εντούτοις θα σας αναφέρω τις οδηγίες που δίνω στις περιπτώσεις αυτές:
- Μεγάλη υπομονή , χωρίς γκρίνια, εκνευρισμό, απογοήτευση
- Θα τη σηκώνετε ΜΟΝΟ μέσα στο πρώτο 2ωρο αφού κοιμηθεί για να πάει να ουρήσει , και εάν ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί , πάλι την τελευταία ώρα πριν ξυπνήσει (και ας είναι βρεγμένη). Με αυτό το τρόπο βοηθάμε να γίνει ο ύπνος πιο ελαφρύς, με την πάροδο του χρόνου.
- Θα ελαττώνετε την λήψη υγρών ,όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
- Θα προσπαθήσετε κατά την διάρκεια της ημέρας να πηγαίνει τακτικά (ανά 3ωρο ) στην τουαλέτα.
- Θα την επιβραβεύεται για τις «στεγνές νύχτες».
- Εξυπακούεται βέβαια ότι δεν θα της φοράτε πάνες .
- Τέλος υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, αλλά τα χορηγώ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Μιχαήλ Βασίλης είναι Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.