Σύμφωνα με κάποιους μύθους, η πανσέληνος σχετίζεται με την αύξηση της γονιμότητας. Έλεγαν, λοιπόν, οι παλιοί πως το ολόγιομο φεγγάρι δίνει πίσω αυτά που παίρνει. Μπορεί, δηλαδή, να αυξάνει την εγκληματικότητα και την αιμορραγία, αλλά αυξάνει και την γονιμότητα, άρα και τις γεννήσεις, για να «ρεφάρει» το κακό που έχει κάνει.
Στην αρχαία μυθολογία το ρόδι ήταν σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Ο πιο φημισμένος μύθος που σχετίζεται με το ρόδι είναι αυτός της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο Άδης, αφού άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη, της προσέφερε να φάει επτά σπόρους ροδιού, ώστε να την «δέσει» κοντά του. Έτσι έδιναν σπόρους ροδιών και στις γυναίκες για να είναι γόνιμες, να «δέσει» το μωρό στην κοιλιά τους. Οι Βεδουίνοι, μάλιστα, συνεχίζουν την παράδοση να σπάνε και να ρίχνουν ρόδια στην σκηνή των νεόνυμφων για να αποκτήσουν σύντομα παιδί.
Το πιο συνηθισμένο "κόλπο" που κάνουν οι γυναίκες είναι να παραμένουν σε κατακόρυφη στάση για κάποιο διάστημα, μετά το τέλος της ερωτικής επαφής, πιστεύοντας έτσι ότι βοηθούν το σπέρμα να μετακινηθεί καλύτερα προς το ωάριο και ότι εμποδίζουν την διαφυγή του από τον κόλπο.
Τα βότανα παραμένουν στην πρώτη θέση των «τρικ» που δοκιμάζουν οι γυναίκες προκειμένου να βελτιώσουν την γονιμότητά τους. Κάποια από αυτά είναι η λυγαριά και η κινέζικη αγγελική, τα οποία βράζονται σε νερό και πίνονται ως αφέψημα. Η σκισάνδρα είναι ένα ακόμα βότανο που λέγεται ότι ενισχύει τη λίμπιντο, ενώ παλαιότερα στα χωριά έδιναν στην έγκυο το λεγόμενο «σερνικοβότανο» για να γεννήσει αγόρι.
Πραγματικά αξιοπερίεργα είναι τα γιατροσόφια της κρητικής παράδοσης σχετικά με την γονιμότητα μιας γυναίκας. Ένα από αυτά λέει πως αν μια γυναίκα δε μπορεί να κάνει παιδιά, θα πρέπει να πάρει βδέλλες, να τις σκοτώσεις, να τις ξεράνει στην καμινάδα και στη συνέχεια να τις κοπανίσει μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτή τη σκόνη θα πρέπει να τη βάζει στο φαγητό και στο νερό της για τρεις μέρες και να λέει «Έτσά που κολλούνε οι αβδέλλες στο σώμα τ'αθρώπου, έτσά να κολλήσει το κοπέλι απάνω στη δούλη του Θεού ...τάδε».
Ένα άλλο κρητικό γιατροσόφι λέει να πάρει η γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί σαράντα αυγά βατεμένα από κόκορα, να τα σπάσει, να πάρει τον σπόρο του πετεινού από το κάθε ένα και να τον φυλάξει σε μία κούπα. Μετά από εννιά μέρες να φάει νηστικός ο άντρας της τους σπόρους του πετεινού, να ξαπλώσει μία ώρα από την δεξιά του μεριά και να «πάει» μετά με την γυναίκα του, η οποία θα μείνει αμέσως έγκυος.
Ακόμα, έλεγαν παλιά στην Κρήτη, αν σε κάποιο σπίτι δεν γεννιούνται παιδιά αλλά μόνο πεθαίνουν, θα πρέπει αυτοί που μένουν εκεί να βρουν κέρατο από ελάφι, να το κάψουν και με τον καπνό να θυμιατίζουν για επτά ημέρες το σπίτι τους.
Γιατροσόφια υπάρχουν και ως προς την επιλογή του φύλου του μωρού που θέλει να αποκτήσει μία γυναίκα. Αν, για παράδειγμα, θέλει κορίτσι, θα πρέπει να μείνει έγκυος νύχτα με πανσέληνο, ενώ αν θέλει αγόρι θα πρέπει να προτιμήσει νύχτα με μισό φεγγάρι.
Άλλος μύθος λέει, αν η γυναίκα θέλει αγόρι να κάτσει για λίγη ώρα μετά την πράξη στο δεξί της πλευρό, ενώ αν θέλει κορίτσι να κάτσει στο αριστερό.
Τέλος, πιο «ψαγμένο» είναι το γιατροσόφι που λέει πως βοηθά πολύ, πριν την επαφή, να κάνει η γυναίκα πλύσεις με μαγειρική σόδα, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, για να μειώσει την οξύτητα των υγρών του κόλπου. Με αυτόν τον τρόπο επιζούν, υποτίθεται, περισσότερα σπερματοζωάρια, καθώς κατευθύνονται προς το ωάριο.